Noves solucions a la pol·lució

  • El 50% dels turismes tenen 10 anys o més a Barcelona.
  • Proposen aturar les centrals més antigues quan hi hagi més contaminació.
El Ford Focus elèctric, del qual n'és imatge Sara Carbonero.
El Ford Focus elèctric, del qual n'és imatge Sara Carbonero.
EFE
El Ford Focus elèctric, del qual n'és imatge Sara Carbonero.

El parc d’automòbils de Barcelona segueix envellint a mesura que es prolonga la crisi. Més de la meitat de cotxes tenen 10 anys de vida i els turismes nous no arriben a un 4%. Això suposa més contaminació i, per pal·liar-ho, el sector busca noves solucions, amb els cotxes híbrids i elèctrics, i, també, la Generalitat, que negociarà que les centrals elèctriques més antigues deixin de funcionar quan la pol·lució arribi a nivells més elevats.

Segons dades municipals del 2010, el 39,3% dels turismes inscrits a Barcelona ciutat són d’abans del 2000, el 5,3% de l’any 2000 i el 6% de fa exactament 10 anys. Això equival a un total de 302.694 vehicles. Per contra, només el 3,7% són nous de trinca (22.354 unitats).

El fet que el parc de vehicles sigui més antic propicia que augmenti la contaminació a Barcelona i la seva àrea. Per lluitar contra la pol·lució, la directora de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat, Assumpta Farran, va presentar aquest dijous algunes de les propostes del Pla d’Acció de la Generalitat 2011-2015 sobre qualitat de l’aire.

Si fa uns dies es va anunciar la intenció de restringir la circulació de cotxes els dies de més pol·lució, aquest dijous, es va avançar la voluntat de prioritzar l’ús de les centrals elèctriques més netes quan els índexs de contaminació siguin més elevats. Això sí, es tindrà en compte també el preu de venda de l’energia.

Novetats sostenibles

Els vehicles elèctrics, que precisament contaminen menys, són un dels protagonistes del Saló de l’Automòbil de Barcelona, que s’obre al gran públic dilluns, però que aquest dijous es va presentar als professionals del sector. La mobilitat sostenible hi té un pavelló dedicat en exclusiva, on s’hi mostraran nous models híbrids.

El Saló acollirà la presentació mundial del Hyundai i40 Sedan, i l’europea del Volkswagen Beetle, el Hyundai Elantra i l’Audi Q3, que Seat fabricarà a Martorell. El director de la marca a Espanya va apuntar aquest dijous que s’estan plantejant fabricar-lo també fora de la planta barcelonina si es queda petita. I Nissan va revelar que la planta a Barcelona pot interrompre la producció al juny per problemes de subministrament.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento