La ITV als edificis més antics li costarà a cada veí 60 euros

  • S'hi hauran de sotmetre els blocs que tinguin més de 45 anys d'antiguitat.
  • Els tècnics en faran la primera inspecció visual.
Edificios del barrio del Raval de Barcelona.
Edificios del barrio del Raval de Barcelona.
ARCHIVO
Edificios del barrio del Raval de Barcelona.

Nou acord en les Inspeccions Tècniques d’Edificis (ITE), que preveu revisions obligatòries en tots els blocs de més de 45 anys per valorar-ne l’estat i que es puguin mantenir sense que arribin a degradar-se. El departament de Territori i Sostenibilitat i els col·legis professionals d’arquitectes, aparelladors i administradors de finques van suscriure aquest dilluns la seva col·laboració a l’hora d’examinar els immobles.

Segons l’acord, un tècnic (arquitecte, aparellador o enginyer d’edificació) farà una inspecció visual al bloc i a les instal·lacions comunitàries. Un cop l’hagi realitzat, emetrà un informe que enviarà a la Generalitat i als ajuntaments de les localitats on estan ubicats els immobles. També s’informarà dels resultats a les comunitats de veïns perquè, si fos necessari, estableixin un projecte per reparar les possibles deficiències.

Segons els càlculs dels professionals, la inspecció d’un bloc d’entre 8 i 22 habitatges pot costar entorn els 60 euros a cada casa. L’Agència d’Habitatge de Catalunya serà qui determinarà si les condicions de l’edifici són aptes o no. El document tindrà una validesa màxima de 10 anys.

Mesura de prevenció

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va insistir ahir en la necessitat de fomentar "la cultura del manteniment". "No dur el cotxe a la ITV sembla una irresponsabilitat, però sotmetre una casa a una inspecció és excepcional", va assegurar. També va afegir que amb aquesta iniciativa "es pot estalviar diners".

Les previsions de la Generalitat és que tots els edificis que han de passar pel control ho facin en uns quatre o cinc anys. Es preveu que a Catalunya l’hauran de passar uns 150.000 blocs. Abans del 31 de desembre del 2012, 49.000, els construïts abans del 1930, hauran d’haver superat el procés.

Un procés senzill

Per la seva banda, el president del Col·legi d’Administradors de Finques, Enrique Vendrell, va afirmar que des de la institució informaran dels avantatges de complir la normativa. També va assegurar que la predisposició de les comunitats de veïns a l’hora de revisar els seus edificis dependrà de si el procés que cal seguir és senzill o no.

En aquest sentit, es va aconsellar a les comunitats que tinguin un "tècnic de capçalera" que vagi revisant temporalment les instal·lacions per arreglar qualsevol incidència abans que sigui massa tard i resulti més car.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento