Vigilants privats controlen pisos socials buits a Barcelona per evitar 'okupacions'

  • Mentre els agraciats amb un immoble no poden accedir a un crèdit per pagar-lo, famílies entren als edificis per instal·lar-s'hi.
  • La capital catalana i L'Hospitalet ja tenen guardes a sou.
Un vigilant privat controlant un dels edificis.
Un vigilant privat controlant un dels edificis.
Bertran Cazorla / ACN
Un vigilant privat controlant un dels edificis.

La seguretat privada és la solució que ha trobat l’Administració a l’okupació de pisos de protecció social que estan buits perquè els agraciats no poden pagar-los. Els vigilants arriben a viure en alguns d’aquests immobles per controlar els edificis les 24 hores del dia. Barcelona i L’Hospitalet ja han optat pels guardes a sou, un fenomen que s’està estenent a l’àrea metropolitana.

Agents de l’empresa Prosegur vigilen des del desembre passat dos blocs de protecció oficial de L’Hospitalet de Llobregat. Són 77 pisos de lloguer i 75 més de compra, 85 dels quals encara estan buits. L’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que depèn de la Generalitat, ha optat per la contractació de vigilància privada per evitar que aquests pisos siguin ocupats.

Els efectes de la crisi

Des que s’ha aguditzat la crisi, els casos d’okupació de pisos de protecció oficial s’han multiplicat i, en ocasions, s’ha procedit, fins i tot, al seu desallotjament. En la majoria dels casos, es tracta de famílies que han estat desnonades o que vivien en infrahabitatges per manca de recursos.

La desesperació va portar l’any passat a un home a suïcidar-se en saber que seria desallotjat. Això va passar en un bloc del carrer Joan de Joanes, també a L’Hospitalet, on des d’aleshores també s’hi ha contractat seguretat privada perquè els guardes vigilin els blocs les 24 hores del dia.

A l’àrea metropolitana

L’Hospitalet no és l’única ciutat que té a hores d’ara pisos de protecció buits i que, per tant, estan exposats a possibles ocupacions. I això vol dir que la vigilància privada també s’hi està estenent.

A Barcelona ciutat s’ha contractat vigilància privada per controlar diverses promocions d’habitatge públic, segons van confirmar aquest dimarts a 20 minutos fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat, tot i que no van voler concretar-ne l’ubicació "per motius de seguretat". A l’àrea de Barcelona, són pràcticament totes les ciutats les que també volen impedir amb guardes a sou que s’ocupin els pisos que els ciutadans no poden pagar perquè no poden afrontar una hipoteca. Alguns d’aquests edificis estan vigilats des de l’any passat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento