1411-1711: El ‘Dietari de la Generalitat’

A partir de 1411, la Generalitat de Catalunya -instituïda inicialment el 1359, és a dir, vist amb perspectiva, poc abans- va iniciar (a més dels primers censos demogràfics ‘moderns’, els anomenats fogatges, i de l’encàrrec dels primers mapes del territori català), un recull i registre diari de informacions i notícies d’interès general.
Aquesta pràctica administrativa diària es realitzà, sense interrupcions destacables, durant tot el temps que durà aquesta institució estatal, és a dir, fins 1714. Els textes del Dietari dels anys 1711-1714 han desaparegut. Versemblantment, foren destruïts pels encarregats de desconstruir la institució de la Generalitat de Catalunya, a partir de l’Onze de Setembre de 1714. En qualsevol cas, els 109 volums manuscrits del  Dietari  es conserven perfectament.Les notícies recollides són les que el servei d’informació de la Generalitat considera en cada moment de major interés: són, doncs, de caràcter polític-militar, però, també, inclou, notícies religioses-culturals i, en certs períodes, notícies de fets diversos. En els anys 1454-1472, amb Jaume Safont, escriptor, com a cap d’informació de la Generalitat, el Dietari  és més ric en informacions; s’hi afegeixen petites anotacions al marge i, en algunes pàgines, dibuixos i ideogrames.

La primera edició impresa, i, és clar, limitada a una selecció de textos és de 1888. És a dir: d’un moment en el que la fabricació de paper continu i la mecanització de la impressió va permetre publicar llibres a gran escala. La iniciativa, de Josep Coroleu, historiador, que al 1869 havia estat agregat de l’ambaixada espanyola a París.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento