L’edifici desallotjat al Turó de la Peira no té aluminosi

L’esquerda està provocada per l’envelliment i la fatiga dels materials. Els 74 veïns afectats podran tornar a casa durant aquest cap de setmana
Ni aluminosi ni vibracions del metro ni obres del voltant. Les causes de l’aparició d’una esquerda gegant a l’edifici desallotjat del Turó de la Peira són per envelliment i fatiga dels materials i  per l’excessiva acumulació de béns als pisos (electrodomèstics, mobles, llibres...).

L’arquitecte de l’Ajuntament de Barcelona, Carles Buixadé, va explicar ahir que l’esquerda apareguda a la paret mestra de l’immoble no ha estat causada per l’aluminosi, sinó per un problema estructural de l’edifici.

«L’aluminosi fa referència a les bigues i al sostre i aquí el problema ha estat amb un mur de càrrega», va afirmar Buixadé. Amb els treballs d’estintolament, que acabaran avui, es descarregarà el mur i desapareixerà la possibilitat d’un augment de lesions o de perill d’esfondrament. Els 74 veïns podran tornar aquest cap de setmana als seus habitatges, un cop hagin rebut els certificats de seguretat dels tècnics de l’Ajuntament i dels Bombers.

Segons els tècnics, els pisos podrien estar apuntalats durant un any, fins que no s’acabin les obres de remodelació de l’edifici.

Diagnosis obligatòries per llei

La nova llei d’habitatge que prepara el Govern farà obligatòria la diagnosi i la rehabilitació dels edificis en què es detectin problemes. L’edifici desallotjat el dimecres passat és un dels 27 blocs del Turó de la Peira que van rebutjar acollir-se a un pla de diagnòstic i rehabilitació. Al barri ja s’han rehabilitat 74 edificis, 8 edificis estan en obres i 33 estan pendents de començar els treballs de rehabilitació. Segons el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, amb la nova legislació «s’intentarà evitar situacions dramàtiques com la succeïda al Turó de la Peira».

Les reaccions dels veïns afectats

Rosa Mari Caballero. Vecina afectada del Bajo 2ª.

«Nos han dicho que el sábado ya podremos regresar a nuestras casas pero yo no lo veo. Tengo mucho miedo a que el edificio se venga abajo». Así de preocupada se mostraba ayer Rosa Mari Caballero, de los bajos segunda, después de la reunión que los vecinos afectados mantuvieron con los técnicos del Ajuntament de Barcelona.

Adan Pérez. Vecino de Entresuelo 1ª.

«Tengo miedo de volver a vivir a mi piso. Digan lo que digan yo no me sentiré seguro». Adan Pérez és propietario del Entresuelo Primera y hace cinco años que vive con su prima y su hijo en la finca afectada. «Hoy no he trabajado. Con los nervios que tengo no aguantaría estar allí». Adan trabaja en el sector de la hostelería.

Pepi López. Filla de veïna afectada.

La mare de Pepi López viu al sisè primera i ha marxat uns dies a casa d’una altra filla. «Confiem en que es solucioni. Ens han dit que ara els propietaris hauran de decidir quina empresa s’encarregarà de fer la diagnosi i la posterior rehabilitació». Pepi no va poder entrar ahir a l’edifici per recollir documents de la seva mare, com l’escriptura del pis.

Juan Carvajal. Vecino afectado del 3º 3ª.

«Lo único bueno de todo esto es que el Ayuntamiento se está portando bien». Carvajal es el presidente de la comunidad de vecinos del  edificio desalojado y aseguró ayer que todos los vecinos no vivirían en sus viviendas si supieran que hay aluminosis. A su lado, Josep, otro vecino afectado, se mostró preocupado por el coste de la rehabilitación.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento