Els joves compren fàrmacs sense recepta per drogar-se

Cada farmàcia detecta una recepta falsa al dia. Xarops per a la tos, pastilles per a nens hiperactius i ansiolítics són els medicaments més sol·licitats.
Per què un jove demana en una farmàcia tres xarops per a la tos un divendres al vespre si no li fa mal el coll? Perquè conté codeïna, un derivat de l’opi que causa benestar i actua com una autèntica droga que arriba fins i tot a enganxar els qui n’abusen.Com aquest medicament, són molts els que es poden comprar sense recepta a les farmàcies i que, presos en una dosi superior a la indicada, poden relaxar o bé estimular com si es tractés d’una droga. De fet, els clients ho saben i els farmacèutics consultats per 20 minutos han confirmat que aquest tipus de clientela és habitual.

«Són persones que no presenten els símptomes per als quals seria normal que et demanessin aquell medicament, però com que es poden vendre sense recepta, hi tenen fàcil accés», explica la farmacèutica Alícia Martí, i afegeix que «de vegades fa por negar-se a vendre’ls el que et demanen perquè es poden arribar a posar violents».

Amb receptes falses

D’entre els medicaments que requereixen recepta mèdica, els més sol·licitats són els ansiolítics (Valium, Trankimazin), indicats per a persones que pateixen alteracions nervioses i ansietat. Darrerament, el més demanat és el Rubifen, uns comprimits indicats per als nens hiperactius.

Però a diari, de mitjana, cada farmàcia rep la visita de, com a mínim, una persona que intenta fer passar com a vàlida una recepta falsa. «En porten d’homologades i amb segell i tot, però identifiquem que són falses per la cal·ligrafia o perquè estan farcides de faltes d’ortografia», comenta la farmacèutica Lourdes Morante. «Arriben a escanejar-les o fins i tot a fotocopiar-les», indica.

Els productes més demanats

Després que prohibissin el medicament estimulant Katovit, considerat una amfetamina, els qui busquen una manera senzilla i, segurament, més barata de drogar-se han trobat una alternativa en el Rubifen. Es tracta d’uns comprimits indicats per a nens hiperactius, però que en fòrums d’Internet es recomana perquè «cau molt millor que l’speed (o l’amfeta) i el pet es més net». Hi ha qui l’inhala, el mastega o el combina amb l’alcohol. Els anestèsics, com ara la Ketamina (usada en veterinària) o la novocaïna i la lidocaïna (usades pels dentistes, a tall d’exemple) són molt demanats, però més difícils d’aconseguir.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento