Els catalans reclamen més mà dura amb els sorolls i més permissivitat amb els porros

  • També insten la policia a ser més comprensius amb les manifestacions no autoritzades i els escarnis.
  • L'Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya del 2013 sosté que la seguretat ha millorat però que l'incivisme persisteix.
  • El 16,2% dels ciutadans recorda haver patit algun delicte l'últim any.
  • La satisfacció amb la recepció de denúncies ha minvat.
El conseller d'Interior, Ramon Espadaler (e), conversa amb el diputat Celestino Corbacho al Parlament.
El conseller d'Interior, Ramon Espadaler (e), conversa amb el diputat Celestino Corbacho al Parlament.
GUILLEM SÀNCHEZ / ACN
El conseller d'Interior, Ramon Espadaler (e), conversa amb el diputat Celestino Corbacho al Parlament.

Els catalans volen que els Mossos d'Esquadra actuïn amb més mà dura contra els sorolls, la prostitució al carrer i l'absentisme escolar, però els demanen més permissivitat amb el consum de cànnabis i amb la immigració irregular. També insten la policia a ser més comprensius amb les manifestacions no autoritzades i els escarnis.

Això és el que es desprèn de l'Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya del 2013, que el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha presentat aquest dimecres al Parlament. Una de les preguntes incloses és sobre com ha d'actuar la policia essent 0 amb comprensió, i 10, amb mà dura. Més del 70% de la població demana més rigor amb el soroll, en atorgar-li un 7,6, una dècima més que la prostitució a la via pública i dues més que l'absentisme escolar.

En canvi, la immigració irregular va rebre un 6,2, igual que les manifestacions no autoritzades, i el consum de cànnabis, un 6,6. A més, per primer cop, es va preguntar als enquestats sobre com ha d'actuar la policia davant els escarnis, un tipus de protesta que la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) va popularitzar. I els enquestats en demanen més comprensió policial (4,8).

El civisme es manté estable des de fa vuit anys, amb una valoració del 6, però el 21,4% creu que ha augmentat l'incivisme. És un percentatge similar al d'altres anys, fet que, segons els autors de l'estudi, constata la persistència del problema.

En general, el percentatge de persones que han estat víctimes d'algun delicte s'ha reduït en quatre punts des del 2010, fins el 16,2%, alhora que la percepció de seguretat ha crescut tres punts. És per això que els autors de l'informe apunten a una millora de la seguretat malgrat la crisi que coincideix amb un descens dels fets delictius de què tenen constància les policies europees.

En qualsevol cas, el 16,2% dels catalans diu haver estat víctima d'un furt, robatori, atracament o agressió, i  un 4,9% va patir danys en béns privats. De tots els fets il·lícits registrats a l’enquesta, el 39,9% es van cometre contra vehicles, el 10,2% van ser agressions i amenaces, el 9,9% es van perpetrar contra domicilis, el 8,2% van ser robatoris amb violència i intimidació i un 4,6%, fets contra segones residències, entre d'altres.

El Departament destaca el petit percentatge que representen alguns dels delictes que més alarma social generen, com els robatoris en domicilis (3,5%), en segones residències (2,5%), els robatoris i furts de bicicletes (2,4%) i de vehicles a motor (0,9%) o els atracaments (1,9% i només un 0,3% en petits negocis).

El 46,3% dels enquestats assegura que al seu municipi la presència policial és insuficient o inexistent, mentre que el 48,9% considera que és suficient. També hi ha un 1,6% que creu que és excessiva.

La relació amb la policia

El 17,2% dels catalans va contactar amb els Mossos d'Esquadra en algun moment dels darrers dotze mesos per denunciar fets delictius (44,9%), demanar ajuda (22,1%), demanar informació (17,7%) i queixar-se de comportaments molestos (13,2%), entre altres.

La satisfacció amb la recepció de denúncies s'ha reduït. Si el 2011, el 40,5% dels denunciants atorgava un excel·lent (9-10), enguany ho fa el 34,5%. A més, ara, el 17,3% suspèn el servei (0-4), 3,3 punts més que el 2011.

La policia, per la seva banda, va contactar amb el 20,7% dels ciutadans, principalment, en controls de trànsit a la carretera (88,1%) i per interposar-los una denúncia de trànsit o administrativa (9,1%).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento