Comunitat Valenciana

El Síndic urgix a Igualtat a adoptar mesures organitzatives i normatives per a fer viables les ajudes a Dependència

  • VALÈNCIA, 24 (EUROPA PRESS)
Dependencia
Dependencia
EUROPA PRESS
Dependencia

El Síndic de Greuges ha urgit a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives a adoptar mesures organitzatives i normatives per a fer viable l'aplicació del dret a les ajudes de la Dependència, segons ha informat la institució en un comunicat.

La sindicatura va obrir l'abril una queixa d'ofici per a conèixer les modificacions que estava desenvolupant la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, de manera transitòria i fins a la implantació d'un nou model, mitjançant les que passava a assignar funcions de valoració de les persones en situació de dependència a les treballadors socials dels Servicis Municipals d'Atenció a la Dependència (SMAD).

Com a punt de partida, la iniciativa va començar a desenvolupar-se de manera pionera en els Ajuntaments de la província d'Alacant i progressivament l'encàrrec s'estendrà als Ajuntaments de les províncies de València i Castelló.

Una de les dades que llança la investigació portada a terme per la institució és que tan sols un 56,2% de les persones valorades com a dependents rep les prestacions a les quals tenen dret reconegut, "el que posa en evidència que la demora més significativa en tot este procés es produïx en la Resolució PIA, és a dir, en l'assignació de prestacions concretes que comporta, necessàriament, la disponibilitat del pressupost".

El Síndic de Greuges compartix amb la Conselleria l'"indiscutible benefici" que suposa, per la seua "proximitat i coneixement pròxim" de les necessitats de la ciutadania, que els servicis socials municipals s'encarreguen de la valoració de les persones que sol·liciten les ajudes de la dependència.

DADES "DESOLADORES"

Tot i això, assenyala que les dades oferides pels ajuntaments consultats pel Síndic -tots ells amb una població superior a 30.000 habitants, en els que s'acumula el 48% de les sol·licituds pendents de valoració- són "desoladors i el nombre de sol·licituds valorades fins a hui d'acord amb els mateixos és insignificant".

Segons la Sindicatura, els informes rebuts pels ajuntaments analitzats "evidencien els dubtes i inseguretats jurídiques expressades per alguns d'ells, així com la dificultat per a iniciar els procediments de valoració, en part per la impossibilitat d'accedir a les dades de les aplicacions que la Conselleria utilitza per a la gestió de la dependència".

Alhora, els ajuntaments "troben a faltar" instruccions respecte a la forma d'actuar per a "desbloquejar la situació i ordenar el procediment de valoració (descentralitzat sol en part)".

Una altra "preocupació" que compartixen les entitats locals consultades és que el cost econòmic derivat de les noves tasques "excedix" l'import de la subvenció de la Conselleria. A més, destaca que "no amaguen la seua inquietud per l'obligació de desenvolupar una funció de coordinació que afecta a altres municipis de la comarca i per a la que no existix suport legal". "Tot això sense saber si haurà continuïtat del procediment a partir de l'1 de gener de 2017", afirma.

Per estos motius, el Síndic de Greuges urgix a adoptar mesures normatives i organitzatives necessàries "perquè es puguen iniciar les funcions de valoració d'acord amb el nou marc de competències previst per la Conselleria".

En este sentit, indica que l'assignació de noves competències es va formalitzar mitjançant la resolució de concessió de subvenció anual per al finançament dels servicis socials especialitzats d'Atenció a la Dependència, "ampliant les obligacions que ja venien desenvolupant i afegint l'obligació de fer la valoració de situació de dependència".

DOCUMENT DE COMANDA DE GESTIÓ

Per això, esta institució estima "oportú" que esta nova tasca "estiga formalitzada en un document de comanda de gestió, en què es detalle l'abast, contingut, condicions, durada i control d'eficiència que es reserva la Conselleria, així com els mitjans personals, materials i econòmics que s'assignen per a això".

Alhora, el defensor valencià insta garantir el caràcter "multiprofessional" dels equips de valoració i dels informes d'avaluació que donen lloc als dictàmens tècnics de valoració de dependència. A manera de suggeriment, el Síndic també planteja a la Conselleria "l'aprofundiment del procés de descentralització amb la creació d'òrgans territorials de valoració que permeten major celeritat en la gestió i proximitat en els processos de presa de decisions".

D'igual manera, el Síndic també reclama la revisió del model de finançament previst a la Llei d'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència "amb la finalitat de fer viable la seua aplicació efectiva".

Finalment, de la informació facilitada al defensor es desprèn que estes mesures que, a manera de projecte pilot van ser implantades a la província d'Alacant, "no tenen mecanismes d'avaluació coneguts", pel que insta establir les esmentades avaluacions "que permeten jutjar l'experiència iniciada, detectant els punts forts i punts de millora per a la seua posterior correcció i implantació en tot el territori de la Comunitat Valenciana".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento