Comunitat Valenciana

La Comunitat registra 18.038 permisos per maternitat i 18.093 per paternitat fins a setembre

  • La despesa per paternitat ha experimentat un increment del 7,6% amb l'entrada en vigor de l'ampliació del permís.
  • La Seguretat Social va destinar quasi 1.378,7 milions d'euros al pagament de prestacions econòmiques.
Un nadó
Un nadó
PIXAY - Archivo
Un nadó

La Comunitat Valenciana ha registrat 18.038 permisos per maternitat i 18.093 per paternitat fins a setembre i 4.060 excedències per cures de fills, segons dades del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social.

En total, la Seguretat Social va destinar quasi 1.378,7 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any al pagament de prestacions econòmiques per maternitat (1.069,9 milions d'euros) i paternitat (308,6 milions).

La despesa en prestacions per paternitat ha experimentat un increment del 7,6% després de l'entrada en vigor el passat mes de juliol de l'ampliació del permís de quatre a cinc setmanes. Davant del repunt de la despesa en paternitat, l'import dedicat a l'abonament de les prestacions per maternitat s'ha reduït un 3,3% respecte als nou primers mesos de 2017.

L'Institut Nacional de la Seguretat Social va gestionar 189.022 prestacions per maternitat entre gener i setembre, un 5,8% menys que en els nou primers mesos de 2017.

Del conjunt de prestacions per maternitat gestionades fins a setembre, la major part, 185.416, van correspondre a permisos gaudits per la mare (-5,8%), davant de 3.606 (-3,5%) que van ser sol·licitats pel pare després de cedir-li la mare el dret.

El permís de maternitat s'abona durant 16 setmanes, ampliables en cas de part múltiple en dos setmanes més per cada fill a partir del segon. El pare pot gaudir del temps cedit per la mare al mateix temps que ella o a continuació, excepte en les sis primeres setmanes de descans obligatori per a la mare en cas de part natural (en cas de defunció de la mare, el dret a aquestes sis setmanes ho pot sol·licitar el pare). La Llei contempla també la possibilitat de gaudir a temps parcial del permís.

Per la seua banda, el nombre de prestacions per paternitat gestionades fins a setembre per la Seguretat Social va ascendir a 190.053, un 3,4% menys, amb un cost superior als 308,6 milions d'euros (+7,6%).

El permís per paternitat s'ha ampliat fins a cinc setmanes, a les quals es poden sumar dos dies més per cada fill a partir del segon, en els supòsits de part, adopció, acolliment múltiples. No obstant açò, l'última setmana del període de descans podrà gaudir-se de forma independent en un altre moment dins dels nou mesos següents a la data del naixement del fill.

Així mateix, podrà gaudir-se en règim de jornada completa o parcial d'un mínim del 50%, previ acord amb l'empresari i és compatible i independent del gaudi compartit dels períodes de descans per maternitat.

Tant en maternitat com en paternitat, la prestació consisteix en un subsidi equivalent al salari íntegre de la treballadora o treballador i s'abona directament per l'Institut Nacional de la Seguretat Social.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento