Comunitat Valenciana

Desmantellada una 'startup' de marihuana que seguia 'en línia' els cultius a Alacant

  • ALACANT, 15 (EUROPA PRESS)
Desmantellada una de les xarxes més modernes del cultiu de marihuana
Desmantellada una de les xarxes més modernes del cultiu de marihuana
GUARDIA CIVIL
Desmantellada una de les xarxes més modernes del cultiu de marihuana

La Guàrdia Civil ha desmantellat a Sant Vicent del Raspeig (Alacant) una de les organitzacions més modernes i millor estructurades dedicades al cultiu i tràfic de drogues, qualificada com l'"startup" de la marihuana, que realitzava un seguiment 'en línia' dels cultius després de la detenció de 13 persones.

El capitost de l'organització era un holandés reclamat per les autoritats del seu país com a presumpte autor d'un assassinat que havia començat feia menys d'un any aquest negoci i ja disposava de quatre cultius que es trobaven a ple rendiment. El mateix dia que va ser detingut era emesa una Orde Europeu de Detenció per les autoritats holandeses en la qual se li reclamava per un delicte contra les persones.

Un dels actius de l'organització era agent immobiliari, expert a localitzar els propietaris que llogaven vivendes, naus o locals comercials, susceptibles d'albergar plantacions de gran grandària. Quan trobava una vivenda que s'adequava a les necessitats de l'organització, feia el possible per llogar-la, fins i tot encara que estiguera habitada. Per a açò, oferien grans quantitats de diners als seus habitants, que davant l'oferta, acabaven llogant-los l'immoble.

Les cinc vivendes registrades pels agents, estaven situades en urbanitzacions de luxe. Per elles pagaven al voltant dels 3.000 euros mensuals, però totes estaven enganxades il·legalment a la xarxa elèctrica, per a poder subministrar les necessitats de les plantacions sense alçar sospites.

Aquestes vivendes passaven totalment desapercebudes per als veïns, ja que vistes des de l'exterior no es podia apreciar cap detall del que s'estava conreant en el seu interior. De fet, en elles vivien els membres de la banda amb les seues famílies. Durant tres dels registres, la Guàrdia Civil va descobrir en ells a quatre xiquets, d'entre 9 mesos i 7 anys, segons les mateixes fonts.

Altres membres de la banda feien el paper de "jardiners". D'una banda cuidaven el jardí i els exteriors de les cases, per a aparentar normalitat entre el veïnat, però també s'encarregaven de les plantes de marihuana en l'interior dels recintes on s'estaven conreant.

En eixos cultius, a més, utilitzaven tecnologia punta per a augmentar el rendiment. El cost de muntatge d'aquests cultius era més del doble de l'habitual ja que disposaven d'equips informàtics, connectats a aparells de domòtica, amb els quals controlaven el desenvolupament de les plantacions a distància, amb una tableta o un telèfon mòbil, a través d'una aplicació específica per a açò.

D'això s'encarregava un dels membres de l'organització, que realitzava un seguiment "en línia" dels cultius, controlant els nivells adequats de temperatura, humitat, o els nivells de CO2. Quan els agents li van detindre, altres membres de l'organització van esborrar remotament el telèfon mòbil on tenia tota la informació dels processos de cultiu i les aplicacions per al control.

Quan arribava el moment de la recollida i assecat de les plantes, l'organització realitzava una subcontractació a un grup de marroquís, que només tenien contacte amb els membres durant eixe període de temps.

NEGOCI PERFECTAMENT ORGANITZAT

Mentrestant, el líder de l'organització portava un alt nivell de vida. Visitava clubs de companyia i hotels de luxe, en els quals es creu tancava acords per a exportar la droga a altres països europeus. A més, canviava constantment d'itineraris, de vehicles (tots d'alta gamma i generalment de lloguer), de telèfons i fins i tot de vivenda, la qual cosa dificultava el seu seguiment.

Durant els registres de les cinc vivendes, els agents van descobrir entre la diversa documentació trobada, que disposaven de diverses empreses pantalla, que no tenien cap activitat, però que servien per a blanquejar els diners procedents de la venda de droga. Amb eixa fi tenien també llogats diversos locals, en els quals es trobaven inscrites les empreses, però que no tenien moviment algun. Els administradors d'eixes empreses eren persones alienes a l'organització, que cobraven una quantitat mensual, només per estar donades d'alta en eixes funcions.

La Guàrdia Civil ha confiscat cinc vehicles d'alta gamma (BMW i VW), valorats en uns 150.000 euros, prop de 10.000 euros en efectiu, i nombrosos terminals telefònics amb targetes de telefonia a nom de súbdits algerians amb identitats fictícies a fi d'impossibilitar les seues possibles intervencions telefòniques.

També han sigut intervinguts nombrosos equips informàtics, tabletes, sistemes telemàtics per a controlar les plantacions a distància, del quual es conclou aquest grup operava amb les tècniques més modernes i pioneres en aquest mercat il·legal.

A més, s'han confiscat 60 quilos de marihuana disposada per a la seua venda, del com hagueren obtingut en el mercat il·lícit uns 300.000 euros. Així mateix s'han confiscat 3.500 plantes de marihuana en quatre cultius diferents i xicotetes quantitats de substàncies psicotròpiques per al seu propi consum. Les vivendes i locals estaven situades en les localitats de Mutxamel, Gata de Gorgos, Busot, L'Alcoraia, El Moralet i la capital alacantina.

En total, els agents de la Guàrdia Civil de Sant Vicent han detingut 13 persones (dos ucraïneses, una russa, un bosnià, cinc holandesos, un colombià, dos argentins, dos marroquins), sent tres d'elles dones, tots amb edats compreses entre 25 i 45 anys com a presumptes autors de diversos delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, cultiu o elaboració de substàncies estupefaents i defraudació de fluid elèctric. Després de ser posats a disposició judicial, cinc d'ells han ingressat a la presó provisional.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento