Comunitat Valenciana

La Conselleria de Sanitat anuncia 27 milions per a baixar llistes d'espera

  • Els comptes del departament per a l'exercici de 2019 s’incrementen un 3,1% fins als 6.635 milions.
  • La Generalitat Valenciana destinarà els 121 milions del cànon de Dénia a la reversió.
Ana Barceló
Ana Barceló
I. CABALLER/CORTS VALENCIANES
Ana Barceló

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha anunciat aquest divendres que el seu departament va a destinar en 2019 un total de 27 milions d'euros a la reducció de les llistes d'espera, dels quals 16 milions són per a l'Acord Integral per a la reducció de llistes d'espera que inclou sessions d’autoconcerts i extraconcerts, als quals s'afigen els 11 milions per al Pla de Xoc.

Així mateix, ha explicat que es destinaran els 121 milions d'euros que es paguen de cànon a la concessionària del Departament de Marina Alta (Dénia), de manera que aqueix muntant "passarà automàticament a finançar les actuacions necessàries per a la resolució del contracte de la concessió".

Respecte al personal, ha avançat que s'està abordant aquesta qüestió "des de la serenitat, el diàleg i la seguretat jurídica" i ha subratllat que el personal de la Ribera està "blindat" per la Llei de Salut aprovada en Corts i no li afecta l'observació essencial del Consell Jurídic Consultiu (CJC) respecte al personal a extingir, el que passa a la Generalitat després d'una reversió de la gestió.

Barceló ha comparegut en la Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de Les Corts Valencianes, en les quals ha explicat els comptes del seu departament per a l'exercici de 2019 que incrementa un 3,1% fins als 6.635 milions.

"Els comptes per a 2019 vénen a completar una legislatura que s'ha caracteritzat per la recuperació de drets per a les persones, i en la qual s'han anat aplicant mesures de marcat caràcter inclusiu, solidari i compromés", ha destacat.

Ajudes al copagament

En aquest sentit i amb la vista posada en l’"enfortiment del sistema de salut com a patrimoni dels valencians", ha detallat que en 2019 es va a obrir una nova línia d'ajudes al copagament amb 10,5 milions d'euros per a totes les persones amb ingressos inferiors al salari mínim interprofessional.

La consellera ha subratllat que l'Atenció Primària és el pilar bàsic del sistema sanitari. Per aquest motiu, en 2019 s'iniciarà el Pla Primària per a rehabilitació, reformes, ampliacions i compra de tecnologia per als Centres de Salut. Aquest pla començarà amb una dotació inicial de 22,2 milions d'euros i es complementarà amb el PIAC (Pla d'Intervenció Arquitectònica en Consultoris, de titularitat municipal) al que es destinaran 2 milions d'euros.

Aposta per l'estabilitat laboral

Altra de les prioritats per a 2019 és seguir millorant les condicions de treball dels professionals sanitaris i l'estabilització de les plantilles. La consellera ha recordat que, en aquests tres anys de legislatura s'han convocat les oposicions de 2014, 2015 i 2016 de manera conjunta, amb una oferta de 3.608 places, a les quals s'afigen les 6.790 places publicades en 2017, i està prevista la publicació de les OPE de 2018 amb 5.400 places, ha afegit la titular de Sanitat.

"També anem a destinar una partida de 5,8 milions d'euros per al nou contracte de transport de personal sanitari, mitjançant el qual anem a adquirir tant vehicles sense conductor com a vehicles amb conductor per a atendre les necessitats de desplaçament dels professionals", ha explicat la consellera.

A més, ha avançat que es va a pagar la carrera professional dels interins i es va a reconèixer el grau de la carrera professional de major nivell, "alguna cosa que no s'estava produint fins ara", ha emfatitzat per a destacar que es destinaran 3,5 milions per a l'exempció de guàrdies per l'embaràs i la lactància al personal sense minvament salarial

Avanços en infraestructures

D'altra banda, ha indicat que en total es destinaran 21,6 milions d'euros en infraestructures i tecnologia per a Atenció Primària, 15,5 milions d'euros més de l'aportat en l'exercici 2018. Entre els projectes estratègics més rellevants estan els 30 milions d'euros que es destinaran al complex sanitari Campanar Ernest-Lluch i altres 30 milions per a l'inici de l'execució de les obres del Nou Hospital d'Ontinyent. També ha destacat l'inici de les obres del centre de Salut de la Santíssima Faç d'Alacant, o les obres de l'Hospital Militar a Mislata i Quart de Poblet.

A més, es portarà a terme la intervenció en l'antic Hospital Sant Francesc de Borja de Gandia. En 2019 es derrocarà l'antic hospital i s'iniciaran les obres del nou complex sanitari Roís de Corella. Es conclouran també els projectes per a l'ampliació de l'hospital Marina Baixa de La Vila Joiosa, de l'ampliació de l'Hospital Clínic Universitari de València i l'ampliació de l'Hospital de la Vega Baixa a Oriola, entre unes altres.

"No garanteixen l'eficàcia i eficiència"

No obstant açò, el diputat de Cs, Juan Còrdova, ha criticat que les xifres "no garanteixen l'eficàcia i eficiència" del sistema sanitari. Igualment, el parlamentari 'popular', José Juan Zaplana ha titllat de "ficticis, irreals, decebedors i insatisfactoris" els pressupostos i ha considerat que "encobreixen retallades greus", al que la consellera li ha respost que els comptes no són ficticis, sinó que inclouen partides que el Govern "deu" a la Comunitat i que ja estan exigint a Madrid. "Els comptes ixen i estan molt clars", ha defensat.

Per a Daniel Geffner, de Podem, "deixen arrere la fosca etapa de retallades i factures en els calaixos i avancen en un servei públic de qualitat", mentre que des de Compromís Isaura Navarro ha considerat que "milloren molt l'atenció sanitària" i des del PSPV, Juan Ignacio Subías, ha posat en valor que "recuperen drets, aposten per l'estabilitat laboral i una sanitat pública de qualitat" i, per tant, "són un compromís amb el futur".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento