Comunitat Valenciana

El TSJCV nega el tercer grau a l'exconseller Rafael Blasco

  • La sala ha tingut en compte l'informe d'Institucions Penitenciàries que aprecia un "risc mitjà-alt de reincidència".
Blasco ix del TSJCV després de saber que Fiscalia li demana presó
Blasco ix del TSJCV després de saber que Fiscalia li demana presó
Europa Press - Archivo
Blasco ix del TSJCV després de saber que Fiscalia li demana presó

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha denegat el tercer grau penitenciari a l'exconseller 'popular' de Solidaritat Rafael Blasco, condemnat pel frau en l'ajudes a la cooperació. La sala té en compte per a prendre aquesta decisió l'informe d'Institucions Penitenciàries que aprecia un "risc mitjà-alt de reincidència".

En una interlocutòria de la Sala civil i Penal del TSJ, els magistrats recorden que la reinserció és el fi primordial de la pena però apunten que eixa reeducació "s'ha de plantejar en l'observació de fins a quin punt ha assumit el delicte, és a dir, un reconeixement d'haver obrat malament, ja que, encara que siga difícil que en un futur puga veure's involucrat en una trama corrupta com la qual va determinar el seu empresonament, res garanteix que en veure's en una situació de confiança semblant puga incórrer en conductes similars".

En aquest punt, fan referència a l'informe penitenciari que assigna Blasco un pronòstic de reincidència mitjà-alt, així com a la naturalesa dels béns als quals va afectar -les ajudes destinades al Tercer Món- que fan que els fets siguen "especialment reprovables".

En aquesta línia, la resolució judicial assenyala que la trama en la qual va estar involucrat l'exconseller "va produir una gran alarma social, pel grau dels béns sobre els quals va recaure i el grau de corrupció de l'administració que va posar de manifest, sense oblidar l'alt grau d'elaboració, planificació, complexitat organitzativa que va suposar la comissió del delicte".

També crida l'atenció la sala sobre el fet que Blasco "ocupa un paper primordial en tota aquesta trama" i que, a més, queden per enjudiciar-se almenys dos peces per aquest cas.

"Un poquet cínic"

Per al tribunal resulta "cridaner i, fins i tot, un poquet cínic, que se'ns diga que no ha suposat cap tipus de responsabilitat civil" per al condemnat, ja que "pot ser que la sentència no li imposara directament quantitat alguna, sinó que senzillament per la seua condició de funcionari es va reservar la seua liquidació al Tribunal de Comptes".

"I per descomptat -subratlla- no ens consta que haja fet el més mínim intent si més no per a pal·liar les greus conseqüències econòmiques" que l'actuació del grup que dirigia va causar a l'administració pública.

Per tot açò, els magistrats decideixen desestimar el recurs d'apel·lació interposat per la defensa de l'exdirigent del PP i denegar la concessió del tercer grau.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento