Comunitat Valenciana

La Filmoteca projecta aquest dimecres cinema mut valencià amb acompanyament de piano

  • L'activitat, emmarcada en el cicle 'Material de somnis. 30 anys de la Filmoteca', començarà a les 20 hores.
  • La sessió està conformada per la projecció de quatre curtmetratges de la Casa Cuesta i del llargmetratge 'Sanz y el secreto de su arte' (1918).
  • La Casa Cuesta va ser una productora valenciana que va destacar en el panorama cinematogràfic espanyol entre 1905 i 1915.
Fotograma de 'Sanz y el secreto de su arte'
Fotograma de 'Sanz y el secreto de su arte'
GVA
Fotograma de 'Sanz y el secreto de su arte'

L'Institut Valencià de Cultura projectarà aquest dimecres en la Filmoteca de València, a les 20 hores, una sessió de cinema mut valencià amb acompanyament de piano d'Arcadi Valiente, dins del cicle 'Material de somnis. 30 anys de la Filmoteca'.

La sessió està conformada per la projecció de quatre curtmetratges de la Casa Cuesta i del llargmetratge 'Sanz y el secreto de su arte' (1918), de Maximiliano Thous i Francisco Sanz, segons ha indicat la Generalitat Valenciana en un comunicat.

La Casa Cuesta va ser una productora valenciana que va destacar en el panorama cinematogràfic espanyol entre 1905 i 1915 i que comptava en el seu equip amb el pioner Ángel García Cardona. Va ser un exemple del model de producció del cinema dels orígens.

La productora tenia en el seu catàleg reportatges d'actualitat com 'Batalla de flores' (1905) i 'Desembarco de heridos en Valencia', però també obres de ficció com 'El ciego de la aldea' (1906) o 'Benítez quiere ser torero' (1910), dirigides les dos per García Cardona.

'Sanz y el secreto de su arte'

Per la seua banda, 'Sanz y el secreto de su arte' és un llargmetratge de 65 minuts sobre Francisco Sanz, un famós ventríloc valencià que va triomfar en els escenaris de tot el món en les primeres dècades del segle XX.

En 1918 va decidir fer un documental que mostrara la seua tècnica i va cridar Maximiliano Thous, periodista i dramaturg que iniciava en aquells anys la seua marxa cinematogràfica.

El resultat va ser una pel·lícula "insòlita", tant pel tema com per la convivència entre documental i ficció, que ofereix en una primera part un reportatge sobre l'espectacle de Sanz i el funcionament dels autòmats, de grandària natural, i acaba amb una història de ficció interpretada pels ninots i persones reals.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento