Comunitat Valenciana

Un total de 42 pel·lícules de 14 països competeixen en el festival Dona i Cinema

  • Aquesta quarta edició, que ret homenatge a l'actriu i directora valenciana Amparo Climent, se celebrarà a València del 16 al 20 de gener.
  • "En tan sols un mes i mig s'han presentat quasi mil projectes de 40 països", ha ressaltat la directora tècnica del festival, Deborah Micheletti.
  • S'exhibiran 4 llargmetratges de ficció, altres 4 de ficció, 4 curtmetratges documentals i 30 curtmetratges de ficció, animació i vídeo-creació.
Presentación de la IV edición del Festival Mujer y Cine
Presentación de la IV edición del Festival Mujer y Cine
EUROPA PRESS
Presentación de la IV edición del Festival Mujer y Cine

Un total de 42 pel·lícules de 14 països es presenten a la secció oficial del festival internacional 'Dona i cinema', que se celebrarà a València del 16 al 20 de gener, i que en aquesta IV edició ret homenatge a l'actriu i directora valenciana Amparo Climent.

El director general de l'IVAC, Abel Guarinos, la presidenta de DONESenART, Antonia Bueno, la directora de Dóna i Cinema, Giovanna Ribes, i la directora tècnica del festival, Deborah Micheletti, han presentat aquest dimarts l'edició, que vol "visibilitzar" el treball de les dones cineastes.

Micheletti ha destacat "la increïble resposta" que ha tingut aquesta convocatòria ja que en tan sols un mes i mig s'han presentat quasi mil projectes de 40 països, el que demostra que "les dones cineastes sí que estan ací" i que "snomés cal donar-los oportunitats".

Tot i això, ha lamentat que les directores solen estar "absents" tant dels festivals de cinema com dels circuits de distribució i per aquesta raó el certamen vol "visibilitzar" el seu treball.

Dels treballs presentats, s'exhibiran quatre llargmetratges de ficció, altres quatre llargmetratges de ficció i quatre curtmetratges documentals. A més, s'exhibiran 30 curtmetratges de ficció, animació i vídeo creació.

Les cintes seleccionades, que inclouen 5 estrenes internacionals i 8 estrenes espanyols, procedeixen de països tan diversos com l'Argentina, Veneçuela, Mèxic, Polònia, el Brasil, França, Estats Units, Alemanya, Grècia, Suïssa, Corea, Hongria, Hong Kong, República Txeca, i Espanya.

Micheletti ha destacat que les històries són "molt variades" i "desafien el mite" que "les dones que fan pel·lícules només parlen de dones i fan pel·lícules per a dones". Així, narren des d'històries quotidianes, denuncia de la violència de gènere, mirades a identitats diverses, pel·lícules d'època, documentals sobre art, dictadures, o diversitat funcional comptades en tots els gèneres, comèdia, drama i fins a un conte distòpic de ciència-ficció.

A més, de les projeccions als cines Babel, s'han programat cinc taules rodones matinals sobre 'Festivals i visibilització LGTBI'; 'I ara què? Festivals de cinema i rol dones i estratègies de distribució alternativa'; 'Direcció de Fotografia cosa d'homes?'; 'l'art i el disseny com a via per a l'empoderament femení' i 'Vestidor de cinema. Més enllà dels cànons de bellesa'.

Durant els dies 18 i 19 de gener es projectaran a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània les cintes premiades en anteriors edicions del Festival 'Sleepless Nights', d'Eliane Raheb, el Líban, guardonada en la tercera edició com el Millor llargmetratge documental i 'Clara Campoamor, la dona oblidada', de Laura Mañá, reconeguda en la segona edició com a Millor Llargmetratge Ficció.

Aquesta edició entregarà un guardó dissenyat per l'artista Victòria Cano, amb el qual vol "homenatjar totes les treballadores" a través de l'ús de diferents materials  "mitjançant la sensibilitat de l'acetat, la transparència del mirall i la força del ferro", ha explicat.

Tornada a la regularitat biennal

Per la seua banda, Abel Guarinos ha destacat el suport de l'ICAV a aquest festival perquè regularitze el seu caràcter bianual, després de la parada en 2014. Per això, ha concedit 500 euros que destinaran al lloguer dels cines Babel, ja que la Filmoteca ja tenia aquestes dates tancada la programació, i en la publicitat de l'esdeveniment.

Per la seua banda, la presidenta de DONESenART, Antonia Bueno, ha explicat que els objectius són donar "visibilitat a les creadores contemporànies" i "recuperar la memòria històrica de dones que per desgràcia són desconegudes i la tasca de la qual permet a les dones de hui estar on estem".

De la mateixa manera, la directora de Dóna i Cinema, Giovanna Ribes, ha apuntat "la dificultat i l'esforç" que ha suposat organitzar aquest certamen i ha apostat per la creació d'un circuit municipal perquè es pogueren exhibir, en un primer moment, el treball dels cineastes valencians.

Finalment, l'homenatjada Amparo Climent ha ressaltat el "bon moment" per a les dones del sector tot i que queda "molt camí per davant". Alhora, ha reclamat "una finestra oberta" a Madrid perquè es comprove "el material humà i el talent tan impressionant" amb el qual compta el cinema valencià.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento