Comunitat Valenciana

Detinguts onze periodistes i directius del diari 'Cumhuriyet' per vincles amb Gulen i el PKK

  • Agents de la policia turca han detingut este dilluns almenys onze periodistes i directius del diari 'Cumhuriyet' pels seus suposats vincles amb el moviment que lidera el clergue Fethulá Gulen i amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), segons han informat el mateix rotatiu i l'agència de notícies Dogan.

Entre els detinguts figuren el director del diari, Murat Sabuncu, i els columnistes Aydin Engin, Güray Öz, Hikmet Çetinkaya, Hakan Kara, i Turhan Günay, el caricaturista Musa Kart i els membres de la junta directiva de la Fundació Cumhuriyet Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Bülent Yener i Eser Sevinç.

Segons el diari, les autoritats turques han prohibit als onze detinguts que es reunisquen amb els seus advocats durant els pròxims cinc dies. Les autoritats també han emès ordres d'arrest contra el president de la junta directiva de la Fundació Cumhuriyet, Akin Atalay, i contra el periodista Nebil Özgentürk, que es troben fora del país.

A més, han emès una ordre semblant contra l'exdirector de 'Cumhuriyet' Can Dündar, que va abandonar Turquia després de ser condemnat en un cas relacionat una informació sobre una entrega d'armes que hauria fet el servici d'Intel·ligència turc per als rebels sirians que lluiten contra el règim que presidix Bashar al-Assad.

Segons l'agència Dogan, l'anterior director de Cumhuriyet, Can Dundar, ha sigut condemnat a sis anys de presó per publicar secrets d'Estat relacionats amb les operacions de les autoritats turques a Síria. La seua condemna va provocar les crítiques i la condemna d'organitzacions defensores dels drets humans i de països occidentals perquè considera que va en contra de la llibertat de premsa.

La Fiscalia d'Istanbul ha explicat en un comunicat que l'operació d'este dilluns va dirigida contra sospitosos d'haver comès "crims" en nom de la 'Organització Terrorista Gulenista', el nom amb el qual ara definix el Govern turc al moviment liderat pel clergue Fethulá Gulen, antic aliat del president del país, Recep Tayyip Erdogan, i amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK).

Les autoritats van iniciar l'agost una investigació sobre diversos directius per les acusacions que diverses informacions del diari tenien com a objectiu legitimar el cop d'Estat del 15 de juliol, segons ha assenyalat la Fiscalia en un comunicat.

El Govern turc acusa el clergue Fethulá Gulen de ser l'impulsor del motí militar i definix al seu moviment com l''Organització Terrorista Gulenista'. El clergue ha negat estar implicat en el cop d'Estat.

Centenars de persones han sigut detingudes des d'aleshores pels seus presumptes vincles amb el clergue, que rau als Estats Units. Ankara ja ha reclamat a Washington la seua extradició.

Milers d'acadèmics, professors i treballadors sanitaris es troben entre els últims treballadors públics que han sigut expulsats dels seus càrrecs mitjançant la llei d'emergència publicat per la Gaseta Oficial turca.

Turquia ha detingut formalment més de 37.000 persones i ja ha acomiadat o suspès 100.000 funcionaris públics, entre jutges, fiscals, policies i altres treballadors en una sèrie de purgues sense precedents que el Govern considera necessari per a marginar els seguidors de Gulen de llocs importants en l'administració turca.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento