Comunitat Valenciana

La reforma de l'Estatut valencià tornarà per setena vegada al Congrés dimarts

  • El ple del Congrés dels Diputats acollirà dimarts que ve, 4 d'octubre, un nou debat de presa en consideració de la reforma de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, que porta pendent des de 2011.
Delegación valenciana en el Congreso, en el debate de reforma del Estatuto.
Delegación valenciana en el Congreso, en el debate de reforma del Estatuto.
COMPROMÍS
Delegación valenciana en el Congreso, en el debate de reforma del Estatuto.

La modificació de l'Estatut ha anat sis vegades a la Cambra Baixa, però quatre d'elles s'ha retirat de l'ordre del dia i en altres dues ocasions es va donar llum verda a la seua tramitació, però la repetició d'eleccions obliga a tornar a fer el debat i votació, el que es produirà en la vesprada de dimarts que ve.

Per a abordar el nou debat de l'Estatut -que en les dues ocasions anteriors van defensar els diputats valencians Manolo Mata (PSPV), Fran Ferri (Compromís) i Jorge Bellver (PP)-, el president de les Corts, Enric Morera, ha convocat per a demà dijous, a les 11.00 hores, una Junta de Síndics en les Corts, segons han informat a Europa Press fonts de la Cambra valenciana.

Alhora, dilluns que ve se celebrara un ple en les Corts Valencianes per a elegir els ponents d'esta ocasió, tal com han explicat fonts populars.

La reforma de l'Estatut valencià incorpora una disposició addicional primera que establix que les inversions de l'Estat en la Comunitat siguen equivalents al pes de la seua població, per un període de set anys, coneguda en el seu moment com l'anomenada 'clàusula Camps' pel president autonòmic que la va impulsar, el popular Francisco Camps.

La proposta va ser aprovada per les Corts Valencianes el 2011 i va passar tota la passada legislatura congelada al Congrés. Finalment va ser tramitada el setembre però, en dissoldre's les Corts i celebrar-se eleccions, calia que fora acceptada expressament per les noves Corts, tràmit que va tornar a superar l'abril i que haurà de tornar a passar dimarts que ve.

Les Corts Valencianes van aprovar esta reforma el 9 de març de 2011, amb els vots a favor de PP, PSPV i Compromís i l'abstenció de EUPV. Així, el Parlament autonòmic va donar llum verda a la modificació estatutària cinc anys després de la seua aprovació per part de PP i PSPV i després que el Tribunal Constitucional avalara les reformes estatutàries d'Andalusia i Catalunya, en què s'incloïen disposicions addicionals per a garantir un volum permanent i estable d'inversions estatals en estos territoris en funció del pes de la població i el PIB.

Com totes les reformes d'estatuts, la valenciana ha de passar pel Congrés per a la seua aprovació definitiva. Tot i això, des que va entrar al Congrés el 2011, el debat de presa en consideració, ja amb Govern del PP, es va arribar a ajornar en quatre ocasions.

La primera va ser l'abril de 2011, quan el Parlament valencià va demanar que no es realitzara per ser període de precampanya electoral dels comicis autonòmics i trobar-se la Cambra autonòmica ja dissolta. La segona vegada que es va posposar el debat va ser l'abril de 2012, tenint en compte que no s'havien designat els diputats valencians encarregats de la defensa de la reforma.

Després, el setembre de 2013, el llavors president de les Corts, el popular Juan Cotino, va sol·licitar un nou ajornament per a unir esta reforma estatutària a la reducció del nombre de diputats autonòmics que proposava el PP. Finalment, el juliol de 2014 es va demanar un nou ajornament per a unir esta reforma a la resta de modificacions estatutàries.

El juliol de 2015, després del canvi al Consell i en la presidència de les Corts, el nou president de la Cambra, Enric Morera, de Compromís, va cursar un escrit al seu homòleg al Congrés llavors, Jesús Posada, perquè el debat sobre la reforma de l'Estatut poguera celebrar-se el setembre, com finalment ha passat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento