Comunitat Valenciana

El Consell supera el veto de PP i Ciutadans als seus comptes per a l'any 2017

  • El ple dels Corts rebutja les esmenes a la totalitat del PP i C’s als pressupostos per al pròxim any.
  • El projecte continuarà ara el seu tràmit amb les esmenes parcials.
  • La Generalitat i les seues empreses públiques sumaran 18.916 milions d'euros, amb un increment del 2,97%.
Pleno del miércoles de las Corts Valencianes
Pleno del miércoles de las Corts Valencianes
CORTS/FLICKR
Pleno del miércoles de las Corts Valencianes

Primer escull superat per als comptes públics de l'any que ve. El ple dels Corts va rebutjar ahir, amb els vots del PSPV, Copromís i Podem, les esmenes a la totalitat als pressupostos de la Generalitat de 2017 presentades pel PP i Ciutadans, que creuen que són “súper ficticis” i irreals”, respectivament. Així, els pressupostos continuaran la seua tramitació parlamentària, on poden experimentar canvis parcials.

El pressupost consolidat, tenint en compte tant l'Administració de la Generalitat com el seu sector públic, se situa en 18.916 milions d'euros, la qual cosa suposa un augment del 2,97%. Com va explicar el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, durant la seua intervenció, “les inversions reals creixen un 30,5%, la qual cosa permet arribar a un volum d'inversió de 491,4 milions d'euros”. Per departaments, Educació incrementa les seues partides un 56%, Habitatge un 4,3%, Sanitat un 13,1%, Hisenda un 53,4% (Administració electrònica), Agricultura un 18,6% i Justícia un 15,45%.

Soler va demanar el vot favorable a la presa en consideració d'uns pressupostos “clars” que aposten per la “reconstrucció de l'economia valenciana” i que tracten de “fer millor la vida dels valencians de hui i assegurar un futur per als valencians de demà”.

El diputat del PP Rubén Ibáñez va afirmar que enguany el Consell s'ha “superat” amb un pressupost “súper fictici” que és “la constatació d'un govern fracassat, una cridada d'eixida” i “un compte arrere per a convertir a (Ximo) Puig en expresident i al seu govern en oposició”.

Des del PSPV, el diputat José Muñoz va respondre a Ibáñez “que li han donat el pressupost de 2014” i li va acusar d'haver pronunciat “un enfilall de mentides, falsedats, dades manipulades i tergiversació”. “Assumisquen que estan en l'oposició i que hi ha partits que venim a dir la veritat”, va asseverar. “Parlen de pressupostos ficticis? Era el que els agrada, tenir pressupostos en a i en b; la comptabilitat b és la que realment funcionava”, va dir. Mireia Mollà, de Compromís, va criticar que es faça “broma” amb la reivindicació del model de finançament perquè “afebleix la unitat d'acció” i va preguntar a l'oposició si no espera que aqueixa reforma es produïsca en 2017.

Per la seua banda, el diputat de Ciutadans David de Miguel va defensar l'esmena del seu grup atès que l'any passat van donar un vot de confiança i van ser “ingenus” perquè s'ha demostrat que “aqueixa irresponsabilitat forma part de la raó de ser d'aquest Consell”.

Des de Podem, David Torres va manifestar que, malgrat que al seu grup tampoc li agraden els pressupostos, els millorarà a través d'esmenes parcials i va enlletgir a PP i C’s que amb les seues esmenes recolzen la llei d'estabilitat pressupostària “tan injusta” i va alertar que cada vegada ambdues formacions s'assemblen més. “No vulguen ser la cara simpàtica del PP”, va dir a Ciutadans.

Els 1.325 milions “ficticis”

Un dels punts de major tensió en el debat va ser el del reflex dels 1.325 milions “ficticis” en els comptes. El Consell defensa que els inclou per a deixar patent la reclamació d'aqueixa quantitat per l’infrafinançament de la Comunitat. L'oposició els veu “fantasmes” i “irreals”.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento