Comunitat Valenciana

Un centenar d'entitats fan una 'Crida' a manifestar-se este dissabte contra els PGE i "l'espoli" als valencians

  • VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)

Prop d'un centenar d'organitzacions cíviques, culturals i econòmiques, sindicats, regidors de quasi 50 ajuntaments i representes polítics de diferents institucions valencianes fan una 'Crida pel finançament valencià' i conviden a manifestar-se este dissabte 10 de juny, a les 18.00 hores, contra Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) que "discriminen" els valencians i per a dir "prou" a "l'espoli" de la Comunitat Valenciana.

Així ho han avançat este dijous dos dels representants de les entitats organitzadores, Consol Barberá i Vicent Mauri, en una roda de premsa en la qual han detallat que la marxa arrancarà en el Panterre de València a les 18.00 hores, passarà pel carrer de Colom, Marqués de Sotelo, Plaça de l'Ajuntament i conclourà en la Plaça Maria Cristina amb la lectura del manifest a càrrec de Pilar Almeria i Ximo Soriano, i les actuacions musicals de Pau Alabajos, Mireia Vives i Borja Penalba.

Tres pancartes encapçalaran el recorregut. La primera portada per personalitats significatives de les organitzacions convocants portarà el lema 'No als Pressupostos Generals de l'Estat. Prou espoli!. Darrere, es reservarà un espai per a representants de la Plataforma de la Dependència amb l'objectiu de donar "visibilitat" a les

repercussions de "l'infrafinançament" en el dia a dia de les persones, especialment en este col·lectiu.

La segona pancarta, amb el lema 'Volem els claus de la caixa' la portaran càrrecs públics i gent de la societat civil, mentre una tercera pancarta la portarà "gent jove", és a dir, "el futur" d'esta societat, han apuntat des de l'organització.

Vicent Mauri confia que la participació de la societat valenciana en esta manifestació serà "massiva" i ha avisat que este és "només el primer pas" i que preveuen realitzar noves accions reivindicatives per a exigir "més inversió" estatal i "un canvi de model de finançament". "No anem a parar, este és un procés a mitjà i llarg recorregut", ha dit.

Segons ha explicat, s'ha decidit començar les accions en este mes de juny perquè és ara, quan els PGE que estan tramitant-se en el Senat i han de tornar a passar pel Congrés, quan cal "fer pressió en el carrer" per a reclamar que es canvien i "dignificar-los".

"TRACTE COLONIAL"

En este sentit, Consol Barberá ha posat l'accent que mentre la inversió mitjana de l'Estat se situa en 185 euros per habitant, i algunes CA arriben a rebre més de 400, els valencians reben 119 euros per habitant, "la xifra més baixa de tot l'Estat en 2017".

De fet, des que en 1982 van començar les transferències de competències a les CCAA, ha recordat, "en el nostre cas mai s'ha cobert el cost de cadascuna d'elles, ni sanitat, ni educació, ni benestar social... per açò acumulem deute i cada any l'Estat ens oferix préstecs a través del FLA però després ens cobra interessos per a cobrir el deute que genera el fet que el propi Estat no acompanya les transferències dels diners per a cobrir-les", ha lamentat.

A més, ha cridat a dir "prou" a "l'espoli" per a les arques valencianes davant la "situació absolutament anòmala" que suposa que la Comunitat Valenciana, una amb renda per càpita inferior a la mitjana estatal "pague com si fóra rica, mentre altres amb renda major reben com si foren pobres".

Barberá ha criticat el "tracte colonial" de l'Estat sense tindre en compte les necessitats dels valencians ni les conseqüències, que segons ha alertat, porten al "emprobriment de la població per damunt de la mitjana estatal i a l'entrada en risc d'exclusió i de pobresa extrema d'una tercera part de la nostra població".

Finalment, ha cridat a dir "prou a les infrainversions", també "per davall del pes poblacional" que de la Comunitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento