Comunitat Valenciana

El PP manté la seua negativa d'anar a la manifestació del 18N pel finançament

  • "És moment de responsabilitat, d'altura de mires, d'asseure's a parlar en despatxos", assegura la portaveu adjunta del PP en Les Corts, Eva Ortiz.
  • "Ciutadans confirma la seua presència sempre que la manifestació no es polititze ni es desvirtue el seu objectiu", ha explicat la síndica Mari Carmen Sánchez.
  • "La situació de la Comunitat és dramàtica i fan falta actuacions contundents", ha afirmat Manolo Mata, portaveu del PSPV.
Eva Ortiz (PPCV) durant la roda de premsa
Eva Ortiz (PPCV) durant la roda de premsa
EUROPA PRESS
Eva Ortiz (PPCV) durant la roda de premsa

El PP manté la seua negativa a participar en la manifestació pel finançament just del 18 de novembre i ha llançat diverses preguntes: "Necessitem anar a una manifestació per a això?; És moment de seguir calfant l'ambient?". Al seu juí, "és moment de responsabilitat, d'altura de mires, d'asseure's a parlar en despatxos". Així s'ha pronunciat la portaveu adjunta del PP en les Corts, Eva Ortiz, després de la Junta de Síndics en ser preguntada per la posició de la seua formació política respecte a la manifestació del 18N.

El PP "està sent coherent amb el que ha dit i fet fins ara", ha asseverat Ortiz, qui ha recordat que en 2009 el PSOE va votar este model de finançament "amb el vot en contra del PP". També ha dit que enguany el president del Govern central, Mariano Rajoy, ha obert la porta a condonar part del deute valencià i a revisar el model.

Així, entén que el PP "porta un any frenètic per al desenvolupament, l'acord i per a intentar de la forma més ràpida solucionar el problema de l'infrafinançament dels valencians". Aleshores, s'ha preguntat si "necessitem anar a una manifestació per a això?". "S'estan donant passos ferms amb dades. Si no veiera que tot això s'està produint, entendria que hi ha una justificació i potser el PP pensaria una altra cosa", ha dit.

No obstant açò, ha apuntat: "Si la manifestació serveix perquè el president de la Generalitat, Ximo Puig, vote sí en el Consell de Política Fiscal i en el Congrés, benvinguda siga. Si serveix perquè Puig se sente amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i altres presidents socialistes i arriben a un acord per un finançament just per a la Comunitat, benvingut siga". En este sentit, ha convidat al fet que el dia 18 se li pregunte a Puig si va a votar que sí al canvi del model de finançament per a la Comunitat.

"Sempre que la manifestació no es polititze"

Per la seua banda, la síndica de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, ha afirmat que "cal treballar pel finançament just per a la Comunitat des de les institucions, però també cal estar on estiguen els valencians".

Sánchez ha recordat que "ja existeix una Mesa d'experts treballant en el nou sistema" i ha expressat el seu desig que "el canvi estiga llest en 2018". No obstant açò, ha explicat que l'infrafinançament és "un problema que afecta tots els valencians i, per coherència, cal estar al costat d'ells, sempre que la manifestació no es polititze ni es desvirtue el seu objectiu". "Seria un error traure les banderes polítiques o intentar traure rèdit polític. No podem desvirtuar la fi de la manifestació", ha afegit.

D'altra banda, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha afirmat que és "molt bona notícia per als valencians" que Ciutadans haja decidit sumar-se a la manifestació, mentre que considera que és un "error" que el PP no assistisca. "Esta manifestació -ha afegit- no és contra ningú, sinó pels drets de valencians, per a aconseguir un tracte just, deixar de ser menys que la resta, i a nosaltres no ens val açò que les coses s'arreglen asseient-se en la taula. Diem que a més d'això, com un de problemes és la invisibilitat del problema, cal posar-ho de manifest", ha dit.

"Fan falta actuacions contundents"

Per la seua banda, el portaveu socialista en les Corts, Manolo Mata, ha agraït a Ciutadans que se sume a la convocatòria i considera que el PP "està en un embolic perquè tot ho deixa en mans del Consell de Política Fiscal, d'un gran acord amb el Govern entre partits".

"La situació de la Comunitat és dramàtica i fan falta actuacions contundents", ha afirmat Mata, qui ha agregat que l'Executiu "podria resoldre ja la condonació del deute per a una comunitat excepcionalment empobrida i infrafinanciada, i per a açò fa falta el crit dels valencians". "Estarem tots menys el PP i haurà de definir si està amb els valencians o recolzant al govern de Rajoy", ha postil·lat.

Mata, preguntat per si van a reunir-se Puig amb Sánchez i altres presidents socialistes per a tractar l'assumpte del finançament, ha respost que no creu que "açò siga un problema de PP i PSOE, ni tan sols un problema de comunitats entre si".

"El problema -ha afegit- és de finançament d'un Estat que està rebentant per les costures i la qüestió és si el Govern segueix dient ací teniu el pastís i matar-vos les comunitats, o si és capaç d'ampliar el pastís de l'estat autonòmic que és el que suporta l'estat de benestar". Al seu juí, "el pastís de l'estat no pot seguir tenint les proporcions que té, ha d'ampliar-se i no és un problema ni de Sánchez, ni del PSOE ni de les CCAA. És un problema de voluntat política", ha reiterat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento