Comunitat Valenciana

El Consell "invita" el Govern a elaborar un "gran Pacte d'Estat" contra la violència contra la dona

  • Enguany, la Comunitat Valenciana ja suma vuit dones mortes, la majoria d'elles a mans de les seues parelles.
  • Mónica Oltra ha encoratjat hui a "trencar murs" i denunciar quan es coneguen casos de violència de gènere.
  • La vicepresidenta ha enumerat en roda de premsa les iniciatives impulsades per la Generalitat al voltant d'aquest fenomen.
Mónica Oltra en la rueda de prensa posterior al pleno del Consell
Mónica Oltra en la rueda de prensa posterior al pleno del Consell
EUROPA PRESS
Mónica Oltra en la rueda de prensa posterior al pleno del Consell

La consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha "convidat" este divendres al Govern central a elaborar un "gran Pacte d'Estat" per a eradicar la violència contra la dona i ha considerat que només es podrà eliminar si s'eradiquen les desigualtats entre homes i dones i això únicament es podrà fer a través de l'educació en igualtat.

Oltra s'ha pronunciat en estos termes en la roda de premsa posterior al ple del Consell on, amb motiu de la celebració del 25 de novembre com el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, ha destacat les mesures desenvolupades per la Generalitat per a fer front a estes situacions, entre elles, la campanya posada en marxa pel seu departament #UnHomedeVeritat, que inclou un vídeo amb la imatge de cinc hòmens, uns coneguts i altres anònims, que reivindiquen les relacions igualitàries com una forma d'eradicar les violències masclistes.

Es tracta de Josué Navarro, mediador social; José Carlos Alonso, taxista; Àlex Gadea, actor; José Luis Gayà, futbolista, i el cantant José Manuel Casany. En la roda de premsa Oltra ha volgut recordar a totes les víctimes de violència contra la dona que s'han registrat enguany a la Comunitat Valenciana, la majoria d'elles mortes a mans de les seues parelles: María, de 74 anys; Paqui, de 72; Carmen, de 48; Cristina de 43; Joana, de 32; Isabel de 89; Jacqueline, de 75 i la més jove, Vanesa, de 15.

Oltra ha advertit als maltractadors que no tenen cabuda a la societat, que "anem per ells" i que el Consell sempre estarà situat al costat de les víctimes. En esta línia, ha encoratjat a "trencar murs" i denunciar quan es coneguen casos de violència de gènere i a eliminar els micromasclismes.

La responsable d'Igualtat ha apuntat que la Generalitat està disposada a "col·laborar amb totes en totes les actuacions que es facen" per a combatre la violència de gènere i ha invitat el Ministeri a "actuar conjuntament" i també la ciutadania amb l'objectiu de construir entre tots la ciutat que es vol.

La vicepresidenta ha recalcat que el Consell té com a primer eix del seu acord de govern, l'Acord del Botànic, "rescatar persones", una voluntat que "cobra especial sensibilitat quan es tracta d'abordar la situació de violència masclista que té com a conseqüència més grollera la mort de dones".

Mesures del Consell

Entre les mesures adoptades pel Consell, s'ha referit a l'eliminació de l'exigència que les víctimes mancaren de deutes tributaris o amb la Seguretat Social per a poder accedir a les ajudes; la campanya 'No em toques el Whatsapp', dirigida a l'alumnat d'ESO i que ha suposat la realització de 655 tallers, en els que han participat 18.479 alumnes o la voluntat d'ampliació fins a 184 les places a la xarxa de Centres Dóna 24 Hores.

Estos recursos han atès, des de començament d'any, un total de 331 víctimes, de les quals 147 són dones i 184 són xiquets i xiquetes que estaven al seu càrrec. Alhora, s'han prestat ajuda a 98 fills o filles de les víctimes a través del servici d'atenció psicoeducativa.

Alhora, ha destacat la constitució de la Mesa per la Igualtat Laboral i Salarial i contra la Feminització de la Pobresa; la convocatòria d'en un mínim de dues ocasions de la Mesa per a l'Estudi i Millora de la Llei Integral de la Violència de Gènere que portava cinc anys sense reunir-se; la creació de la xarxa d'Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte o l'atenció a estes dones amb ajudes al lloguer social, que en 2016 ascendeixen al voltant de 190, 132 més que en 2015. A més, un total de 38 dones han pogut acollir-se als habitatges de promoció pública.

També ha desenvolupat el projecte 'Papallona', que és el primer habitatge tutelat a Espanya destinat a la inserció, recuperació i rehabilitació de dones recluses i exrecluses amb problema de salut mental greu.

A l'àmbit educatiu, s'han implantat una sèrie de mesures com la priorització a l'accés de l'alumnat afectat per canvis de centre com a conseqüència d'actes de violència masclista; es considera beneficiaris directes als fills i filles de les víctimes d'estes agressions -3.097 en el curs 2016, fet que suposa 313 més que en 2015-; i se'ls eximeix de taxes universitàries.

Atenció al Servef

El departament d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball té una xarxa de punts d'atenció a víctimes de violència de gènere al Servef, compost per set tutors especialitzats i una coordinadora que até este col·lectiu i que tenen personal de suport compost per 55 treballadors i treballadores.

En 2016 s'han atès 158 peticions d'atenció personalitzada amb sol·licitud de confidencialitat, i alhora s'han gestionat 2.106 ofertes de treball gestionades amb alguna víctima de la violència de gènere i 1.496 han sigut incloses en alguna oferta.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento