Comunitat Valenciana

València i la Conselleria d’Agricultura treballen en el distintiu ‘Porta apHorta’

  • Ribó defensa eixa denominació d'origen com la "millor vacuna" contra la mala alimentació.
  • L’alcalde treballa perquè l'horta siga "un element substancial de la ciutat".
  • Cebrián assegura que el comerç de proximitat és una forma de lluitar contra el canvi climàtic.
El alcalde y la consellera visitan uno de los puestos del mercadillo
El alcalde y la consellera visitan uno de los puestos del mercadillo
GVA
El alcalde y la consellera visitan uno de los puestos del mercadillo

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha defensat aquest diumenge la iniciativa d’"identificar clarament" els productes de l'horta local, amb una denominació d'origen per a protegir als agricultors i millorar la seguretat alimentària, com la "millor vacuna" contra la mala alimentació.

Durant la celebració del mercat ecològic de proximitat 'De l'Horta a la Plaça', aquest diumenge en la plaça de l'Ajuntament, Ribó va mostrar així el seu suport al nou distintiu 'Porta apHorta' per als productes cultivats a València, acompanyat per la consellera d'Agricultura, Elena Cebrián, i la regidora Consol Castillo.

Després de recordar que és una aposta dels sectors de la producció local per a "impulsar l'horta cap a avant" i protegir-la, el primer edil va subratllar que aquells que cultiven la terra "han de viure dignament" i que, per tant, cal incidir en la comercialització.

Sota aquest prisma, la denominació d'origen pretén que els compradors puguen "distingir clarament els productes que són d'ací i tenen la qualitat assegurada". Es tracta d'un projecte "il·lusionant" en el qual l'Ajuntament participa de forma coordinada amb la Conselleria d'Agricultura i l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), al fil de la capitalitat mundial de l'alimentació que València va ostentar en 2017.

"Moltes ciutats franceses ja ho fan, però ací ningú s'havia preocupat i l'horta s'estava perdent a poc a poc", va lamentar Ribó, per a apuntar com a objectiu que, a partir d'ara, l'horta siga "un element substancial de la ciutat".

Llei de l’Horta

Açò és una cosa que arrepleguen tant la nova Llei de l'Horta impulsada pel Consell com el Pla d'Acció Territorial, per la qual cosa la iniciativa va més enllà de València i és "un projecte d'abast i amb possibilitats" que "la gent està rebent molt bé", va assegurar l'alcalde.

De cara a la ciutadania, Ribó va incidir en la necessitat que "la gent menge millor", doncs, actualment, "la majoria de les malalties en els països desenvolupats provenen d'una mala alimentació", contra la qual ha insistit que "els productes de l'horta són la millor vacuna".

Dieta mediterrània com a garantia de futur

A nivell autonòmic, la consellera d'Agricultura va aprofundir en la defensa del comerç de proximitat com una forma de lluitar contra el canvi climàtic, mitjançant el consum de "productes de qualitat, de temporada i que formen part d'una dieta mediterrània i saludable".

Es tracta d'un punt de vista que arreplega la Llei de l'Horta, una proposta que va indicar que està "oberta a millores" i s'ha realitzat en consens amb organitzacions agràries i productors. La Conselleria també desenvoluparà un pla de desenvolupament agrari "de forma molt participativa i dinàmica" perquè l'horta de València siga, en definitiva, "un espai viu i amb garantia de futur per als quals viuen i treballen en ella".

55 productors i parades d'orxata i cerveses

La tercera edició del mercat ambulant ecològic va omplir aquest diumenge la plaça consistorial amb la presència d'un total de 55 productors i deu llocs de distribució, tots de l'entorn de València, acompanyats per tallers, xarrades i música.

'De l'Horta a la Plaça' va comptar amb deu parades des de les quals oferir al públic la possibilitat de consumir i degustar in situ productes de procedència artesanal i natural, com a orxata, cerveses o productes de transformació vegetal.

Els xiquets van gaudir d'un programa específic amb propostes com un taller dirigit a diferenciar les diferents hortalisses pel seu sabor, una activitat de plantació de llavors o l'elaboració d'un mural amb dibuixos.

També per als més xicotets, una de les presentacions va versar sobre el projecte 'Sostenibilitat al plat II, que impulsa la plataforma Sobirania Alimentària PV, dirigit a garantir la presència d'aliments sostenibles en menjadors escolars.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento