Comunitat Valenciana

Hostelers valencians advertixen que prohibir aparcar en el carril bus posa en risc 500 llocs de treball

  • Hostelers valencians han advertit l'Ajuntament de València que prohibir aparcar de nit en el carril bus i taxi de la ciutat posa en risc uns 500 llocs de treball -contractes de personal en cap de setmana com a reforç en molts establiments d'hoteleria-.
Carril bus de València
Carril bus de València
EUROPA PRESS
Carril bus de València

Així ho ha manifestat este dimecres el president de la Federació Empresarial d'Hoteleria de València (FEHV), Manuel Espinar, en una roda de premsa que ha oferit juntament amb el president d'Associació de Bars, Juan Carlos Gelabert; el de l'Associació de Restaurants, José Palacios; el d'Hostalatge, Vicente Tadeo; el de Pubs, Germán Valenzuela; i el president de l'Associació de Restauració Organitzada, Iñaki Vázquez.

"Fins a ací hem arribat", han manifestat els hostelers, alhora que han fet al consistori valencià una crida a la "sensatesa, seny i responsabilitat". "Portem massa temps patint mesures imposades per l'Administració, reclamant solucions i proposant coses per a millorar el desenvolupament de l'activitat hostelera sense resposta alguna", ha asseverat Espinar.

Un dels "problemes" als quals s'enfronten ara és la mesura anunciada per l'Ajuntament de prohibir aparcar de nit en el carril bus. "Estem totalment en desacord amb les formes emprades per la Regidoria de Mobilitat", ha advertit Espinar, per a agregar que una iniciativa així "no hauria de plantejar-se de manera totalitària, unilateral i sense consens mínim".

Referent a açò, ha manifestat que la mesura compta amb un 90% d'oposició de la Mesa de Mobilitat. "Solament ha sigut recolzada per l'associació de taxis, una associació de l'EMT i una altra minoritària", ha lamentat Espinar. "Poques vegades hi ha hagut tanta unanimitat en una cosa", ha asseverat.

Per açò, ha lamentat que "tot d'una, sense informació prèvia, s'haja aprovat esta mesura en una convocatòria d'un dia per a un altre sense orde del dia", ha dit. També ha criticat que el regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, els assegurara que abans de prendre qualsevol decisió referent a açò, es reuniria amb ells. "I res més lluny de la realitat", ha asseverat.

Així, ha indicat que Grezzi encara no s'ha reunit amb el sector, malgrat que ho han sol·licitat. En esta línia, ha assenyalat que davant esta iniciativa no s'han proposat alternatives per "solucionar els problemes" que se'n van a generar. "Els arguments donats per la regidoria no estan fonamentats com per a prendre una decisió tan radical que afecta milers de ciutadans", ha postil·lat.

En concret, ha puntualitzat que la decisió d'arribar a convenis amb aparcaments privats per a establir tarifes planes a la nit "no és més que un pegat i un cost afegit per al ciutadà". A més, ha advertit que en estos pàrquings "no hi ha places suficients per a abastar la demanda, sobretot els caps de setmana".

TERRASSES, LLICÈNCIES I DIUMENGES

Al costat d'este assumpte, Espinar ha lamentat el retard en la concessió de noves llicències de terrasses que en alguns casos supera un any; o l'increment de la taxa de terrasses de fins al 74% als locals del centre de València.

Per la seua banda, Gelabert ha posat l'accent en la "necessitat" de desembossar el bloqueig de llicències que a dia de hui existix en la regidoria d'Activitats; mentre que Palacios ha tornat a destacar l'impacte "negatiu" que té per als locals la celebració d'esdeveniments gastronòmics en sòl públic i la urgència de regulació del fenomen food-truck en la ciutat.

Ignacio Vázquez, Vicente Tadeo i Germán Valenzuela s'han referit a "amenaces" que tenen els seus respectius sectors com la possible anul·lació de la liberalització d'horaris comercials, la competència deslleial dels apartaments turístics il·legals -hi ha més de 5.000 a València- i el fenomen del botellot i la falta de resposta per a l'engegada del pla d'oci presentat des de la Federació fa més d'un any.

En concret, Vázquez ha indicat, sobre el debat entorn de la supressió d'obertures en diumenges, que l'activitat generada els diumenges per al sector hosteler pot aconseguir per a alguns establiment el 20% de les vendes de la setmana. Així, ha indicat que el tancament en diumenges i la caiguda de clients en els locals "podria repercutir entre un 5-7% de pèrdua de llocs de treball", ha dit.

POSSIBLES SOLUCIONS

Els hostelers, com a solucions als problemes exposats, han reclamat a l'Ajuntament diferents mesures: limitació de la concessió de llicències de nova obertura en determinades zones de la ciutat; agilitzar la concessió dels permisos de terrasses; negociació de les taxes de terrasses; limitació i regulació d'esdeveniments gastronòmics en espais públics; i participació en l'elaboració del Bàndol de Falles.

Així mateix han demanat mesures "urgents" contra els apartaments il·legals; lluita contra el botelló amb programes de conscienciació juvenil per a generar alternatives als jóvens i reforç de patrulles policials en barris de gran afluència; l'engegada del pla d'oci presentat per la FEHV que inclou mesures preventives com la figura del mediador social en zones d'oci; i un pla d'actuació per a la millora de la neteja i baldeo per a tota la ciutat.

Si el consistori seguix sense escoltar-los, la Federació no descarta mobilitzacions i arribar, fins i tot, als tribunals, ha asseverat Espinar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento