Comunitat Valenciana

L'Ajuntament d'Alacant recorrerà la sentència que obliga a ampliar la ZGAT a tres centres comercials

  • L'alcalde d'Alacant i regidor de Comerç, Gabriel Echávarri, ha anunciat que el consistori recorrerà la sentència d'un jutjat del contenciós administratiu que obliga a incloure com a Zona de Gran Afluència Turística (ZGAT) als tres centres comercials que van recórrer la decisió del ple de deixar-los fora de la declaració d'obertura en festius.

Echávarri ha indicat que si s'interposa un incident d'execució provisional per part dels centres, l'equip de Govern decretarà com a ZGAT la zona estrictament vinculada als comerços demandants. Així, ha advertit que es delimita perquè, en cas d'obrir a tota la ciutat, s'atorgarien "avantatges competitius" a centres comercials amb els quals no s'ha negociat.

En una roda de premsa per a valorar la sentència coneguda este dimarts, Echávarri ha rebutjat valorar la resolució tot i que ha considerat que, amb ella, es generen tres situacions de desigualtat mentre que els centres comercials van renunciar a pactar amb l'Ajuntament una millora de les condicions dels seus treballadors a canvi de ser declarats ZGAT, com sí va fer El Corte Inglés a l'avinguda de Maisonnave.

En este sentit, ha reconegut que la ZGAT que s'ha aprovat "coincidix territorialment amb la preexistent" però per a la que es va aconseguir que "els drets dels treballadors foren millorats substancialment". "Ix aprovat per una immensa majoria", amb el vot favorable de 10 de les onze associacions de consumidors i comerciants i dels

partits polítics, a excepció de Ciutadans i Guanyar Alacant, que van votar en contra.

Tot i això, amb la sentència, segons el parer d'Echávarri, es torna a una situació "de tremenda desigualtat, on uns tenen més avantatges que altres" i ha recalcat que de les quatre possibles zones ZGAT "en una concilien i generen feina -referint-se a l'acord amb El Corte Inglés pel qual els seus treballadors no treballaran més d'11 festius a l'any-, i altres tres no concilien i no generen feina".

"I per descomptat estos tres operadors tornen a competir amb extrem avantatge amb el xicotet comerç, que ha de pagar hores extres", si vol obrir en festius i diumenges, ha seguit. Per esta raó, ha recalcat que la política comercial es crea "des de la ciutat" d'Alacant i no des dels operadors comercials, "des de l'Ajuntament on els ciutadans ens han donat la majoria. Si hi ha operadors comercials que entenen que el seu compte de resultats està per damunt de la voluntat de la ciutat ací estan els tribunals i ens defensarem fins al final".

A este respecte, ha matisat que es defensaran els drets dels treballadors "dins de les grans superfícies i al xicotet comerç en tota la ciutat" i ha afegit: "no es pot consentir que intentant solucionar una desigualtat, anem a una desigualtat més gran que la inicial".

NEGOCIACIÓ

Gabriel Echávarri ha obert la porta a seguir negociant amb els tres operadors comercials però ha mantingut les condicions: "Si volen obrir onze festius i generació de feina. I anem a recórrer fins al final", ha avisat.

Alhora, ha indicat que l'acord amb El Corte Inglés es manté i ha detallat, tot i això, que en el cas que els operadors demanen l'execució cautelar de la sentència l'obertura no seria immediata si no que s'iniciaria l'expedient per a elevar al Consell les tres noves zones delimitades als centres comercials i ha calculat que este procés triga "uns 8 a 9 mesos".

Preguntat sobre l'existència de possibles responsables de la situació generada, Gabriel Echávarri ha negat que s'hagen de "buscar culpables" i ha afirmat: "desgraciadament, el temps ens ha donat la raó. No estic content, potser no vaig ser capaç de ser convincent".

D'altra banda, ha titllat la normativa de Zona de Gran Afluència Turística de "perversa" perquè "utilitza un tràmit amb accepció turística per a una política comercial" i ha assenyalat: "ve viciat d'origen perquè és una legislació estatal, imposada a la Comunitat Valenciana que amb el Govern del PP que estava a altres coses, visites del papa i Fórmules 1, no impugna la invasió de competències".

"L'Estat no té competències en turisme ni en comerç i regula en la nostra comunitat sobre comerç i sobre turisme", ha continuat. Per esta raó, preguntat sobre esta qüestió, ha opinat que ell no és "ningú" i que "hi ha moltes persones més sàvies" però ha proposat a la Conselleria: "si estem en termini hauríem d'acudir al Tribunal Constitucional perquè hi ha una invasió de competències".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento