Comunitat Valenciana

Puig i Sáenz de Santamaría tendeixen ponts davant el nou finançament autonòmic

  • Puig va rebre aquest dimarts a la vicepresidenta Sáenz de Santamaría en el Palau.
  • El 10 de febrer es començarà a dissenyar el nou model de finançament.
  • El deute que arrossega la Generalitat Valenciana és de 44.000 milions d’euros.
Soraya Sáenz de Santamaría y Ximo Puig en el Palau de la Generalitat
Soraya Sáenz de Santamaría y Ximo Puig en el Palau de la Generalitat
GENERALITAT
Soraya Sáenz de Santamaría y Ximo Puig en el Palau de la Generalitat

El president valencià, Ximo Puig, i la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, van escenificar ahir en el Palau de la Generalitat la voluntat de cooperació i l'obertura d'una via de diàleg entre el Consell i el Govern de Rajoy per a cercar solucions als problemes, amb el finançament i les inversions com a principal reclamació de l'Executiu autonòmic.

La trobada va servir perquè el Govern anunciara que té previst aprovar, en la reunió del Consell de Ministres del pròxim 10 de febrer, la constitució del comité d'experts que començarà a dissenyar la reforma del model de finançament autonòmic, que està previst que estiga elaborat durant aquest 2017.

El finançament autonòmic va ser la “qüestió central” que Puig va traslladar a la vicepresidenta, doncs considera que és fonamental per a la prestació de serveis bàsics, mentre Sáenz de Santamaría va agrair la seua invitació al Palau de la Generalitat al costat de la “rebuda, el to, la voluntat de col·laboració i la lleialtat institucional” que va constatar. Tots dos van qualificar la trobada com a “positiu”.

Les necessitats dels valencians

Els dos mandataris es van reunir per a intentar posar en comú punts de vista sobre les necessitats dels valencians i de quina manera poden coordinar-se per a cercar solucions. La vicepresidenta va dir que estan d'acord a treballar junts per a afavorir l'enfortiment econòmic i la creació d'ocupació perquè açò serà, va remarcar, solució per a altres qüestions.

Va mostrar també el compromís del Govern amb el Corredor Mediterrani i el Corredor ferroviari Cantàbric-Mediterrani, en considerar que és un projecte que no solament vertebra Espanya sinó al conjunt de la Unió Europea.

Sobre aquest tema, va destacar els últims impulsos donats al projecte per part del Ministeri de Foment, com els 22 milions per als accessos al port de Sagunt; 13 milions en aparcadors; i 40 milions en la renovació de la línia, la qual cosa en la seua opinió demostra que hi ha “un compromís important i quantificat”.

Les ajudes per al temporal

Puig va reclamar a Sáenz de Santamaría, entre altres qüestions, que les inversions del fons de contingència per a pal·liar els danys “catastròfics” de l'últim temporal a la Comunitat Valenciana no figuren com a deute, al que la vicepresidenta va respondre que estudiaran si és possible dins del marc d'estabilitat estipulat per la UE.

Sáenz de Santamaría va assegurar que es donarà prioritat al fet que les costes, platges i passejos marítims de la Comunitat estiguen recuperats per a l'inici de la temporada turística de Setmana Santa.

Respecte a les diferents propostes sobre fiscalitat plantejades per comunitats, la vicepresidenta va recordar que en la Conferència de Presidents es va acordar que foren els experts els qui analitzaren aquesta qüestió juntament amb el nou sistema de finançament, cosa que, al seu judici, “és bo”. En la reunió, Puig va plantejar també la necessitat de consensuar el president del grup d'experts que estudiarà el nou sistema de finançament, així com la possibilitat que la primera reunió se celebre a València.

“Sensibilitat” en els pressupostos

Puig va insistir en la necessitat de “mutualitzar” el deute de les autonomies més perjudicades pels sistemes de finançament, com la valenciana, i a reclamar que els pressupostos de l'Estat tinguen “sensibilitat” amb la Comunitat i amb els dèficits acumulats durant anys.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento