Comunitat Valenciana

La jutgessa pregunta al director de l'IVAM per l'accés de tres treballadors investigats a documents demanats per la UDEF

  • La jutgessa que instruïx presumptes irregularitats en l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) durant l'època de Consuelo Ciscar ha preguntat a l'actual director de la pinacoteca, José Miguel García Cortés, si tres dels investigats que encara treballen en el centre tenen accés a la documentació que necessita i sol·licita la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional.
Console Ciscar en un ple del CVC
Console Ciscar en un ple del CVC
Europa Press
Console Ciscar en un ple del CVC

Així consta en una providència, facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), en la qual la magistrada de reforç d'Instrucció 21 reclama al màxim responsable de l'IVAM que precise si Raquel Gutiérrez, tècnic d'Exposicions i Acció Exterior; Jorge García Vallés, tècnic d'Activitats Culturals; i ÁngelEs ValientE, cap del Departament de Desenvolupament, "estan encarregats de la custòdia o remissió de la documentació requerida per la UDEF".

La instructora vol saber també si "tenen accés" a esta informació, circumstància que els permetria tindre coneixement de les perquisicions de la Policia per una via extrapocessal, és a dir, abans que el resultat de les mateixes siga comunicat al jutge, al fiscal i als advocats.

Segons es desprèn de la instrucció, els tres investigats pels quals pregunta ara la jutgessa formaven part de l'equip de confiança de Ciscar quan este estava al capdavant del Museu. Van treballar per promocionar la carrera artística del seu fill, Rafael Blasco Císcar, Rablaci, també imputat, i seguixen en actiu en l'IVAM com a personal laboral interí.

En la seua resolució, la jutgessa recorda que va ser el director actual de l'IVAM el que va sol·licitar al jutjat informació sobre la situació processal dels tres treballadors "perquè si escau es pogueren adoptar les mesures oportunes". García Cortés va ser informat que Gutiérrez, García i Valiente estan investigats en una causa oberta per prevaricació, malversació i falsedat.

La instructora recorda que "una de les àrees d'investigació desenvolupades per la UDEF se centra en la licitació del transport i el muntatge i desmuntatge de les exposició de l'IVAM en l'estranger, així com la promoció de la carrera artística i professional" del fill de l'exdirectora, "fent ús dels mig personals i materials de l'IVAM".

Referent a açò, assenyala que "per al desenvolupament de tals perquisicions" els investigadors necessiten demanar documentació tant al departament d'Acció Exterior com al Departament de Desenvolupament, en els quals presten els seus servicis els investigats referits.

La causa, que va nàixer al juliol de 2015 després d'una denúncia de la Fiscalia, es dirigix contra Ciscar, el seu fill i altres huit persones. A més de l'ús dels miTJANS del museu per a la promoció artística del fill de l'exdirectora, s'investiguen irregularitats en l'adquisició d'obres d'art com en la contractació de publicacions pels quals s'haurien pagat importants sobrecostos.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento