Comunitat Valenciana

Ribó critica el "desvergonyiment de Rajoy" pels pressupostos de 2018

  • L'alcalde de la capital de la Comunitat avisa que "València donarà batalla per uns pressupostos justs".
  • "Al Govern no li interessa gens ni mica que València tinga unes connexions pròpies del segle XXI", ha dit l'edil.
Joan Ribó en un moment de l'entrevista
Joan Ribó en un moment de l'entrevista
AYUNTAMIENTO DE VALENCIA - Archivo
Joan Ribó en un moment de l'entrevista

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha qualificat els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2018 com "els del desvergonyiment de Rajoy amb els valencians", en considerar que el president del Govern "posa pals en les rodes" al desenvolupament econòmic de la ciutat. Després de conéixer les inversions anunciades aquest dimarts, ha assegurat que "València donarà batalla per uns pressupostos justs".

El projecte de llei dels comptes estatals de 2018 que ha donat a conéixer el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, no contempla cap partida per al finançament del transport metropolità en l'àrea de València, malgrat destinar un total de 283,7 milions a aquesta fi, que van a parar a Madrid, Barcelona i Canàries.

Després d'una primera lectura, Ribó ha expressat en un comunicat el seu descontentament amb el projecte i ha instat els grups polítics de l'Ajuntament que tenen representació en el Congrés i que "previsiblement van a recolzar els pressuposats" -PP i Ciutadans- a "pensar dos vegades el seu suport" a uns comptes "totalment antivalencians".

Els ha emplaçat així a defendre la seua "millora absoluta" en la fase d'esmenes i "si no és així, un contundent vot en contra", doncs "València no pot suportar aquest maltractament". També ha lamentat el contrast entre "l'esforç inversor i la gestió eficaç i eficient de l'Ajuntament amb el menyspreu de Rajoy a València".

"Discriminació en infraestructures clau"

De fet, el primer edil considera que els PGE de 2018 posen en relleu que "al Govern no li interessa gens ni mica que València tinga unes connexions pròpies del segle XXI". "Els comptes de Rajoy van a deixar un any més en la cuneta el pas del tren per la ciutat de València", ha afirmat.

Una "discriminació en infraestructures clau" per a la capital del Turia que creu que es demostra en "el Corredor Mediterrani, amb dos milions d'euros, i el túnel passant, per al qual a hores d'ara quasi no es preveu un milió d'euros per a l'estudi informatiu previ". "Els PGE 2018 no preveuen ni el soterrament de les vies en el Parc Central, ni l'estació definitiva ni res de res", ha afegit, perquè "per a Rajoy, València no ho mereix".

Ribó ha contrastat eixos dos milions amb "els més de 460 milions previstos per a l'eix ferroviari atlàntic, els 427 milions per a la Y basca, o els quasi 184 milions que s'invertiran en l'operació Chamartín".

"Zero euros" per a transport urbà

Pel que fa al transport urbà, l'alcalde ha qualificat com un "escàndol" que el projecte dels PGE "confirmen que València es queda sense contracte-programa". És a dir, "els valencians haurem de pagar-nos íntegrament el transport urbà, mentre que la resta d'àrees metropolitanes d'Espanya tenen injeccions de diners que es neguen a València, malgrat que ja disposem de l'Agència Metropolitana del Transport", ha recalcat.

Ha posat com a exemple que "Madrid rebrà de l'Estat 127 milions, Barcelona altres 109 milions o Canàries 48 milions", mentre "la partida per a València és de zero euros". "Però és que, a més, el metro de Sevilla rebrà sis milions i mig, i el de Màlaga altres cinc milions i mig, en aportacions anuals". S'ha preguntat així "València? Zero euros. Per a Rajoy, la T2 és prescindible".

El port i l'aeroport, "a la cua"

Respecte a infraestructures de transport i comunicació, el primer edil ha assegurat que "el Govern no creu ni en el port de València ni en l'aeroport de Manises (València), que dóna entrada a milions de visitants". Ha destacat que, per contra, "tots els grans aeroports d'Espanya augmenten el seu pressupost: el de Madrid rebrà 134 milions, el de Barcelona, 52, i el de Màlaga, 27 milions, mentre el de València baixa de nou el seu pressupost en un milió respecte a l'any passat".

"Així, l'aeroport de València, amb menys de vuit milions, es queda a la cua en pressupost fins i tot per darrere del de Sevilla, amb 13 milions i mig, i Bilbao, amb 18 milions", ha detallat.

Joan Ribó tampoc entén que el primer port d'Espanya en trànsit de contenidors, el de València, amb 46 milions d'euros, "torne a quedar-se a la cua, per darrere dels 110 milions per a Barcelona, els 73 milions per a Huelva o els 50 milions d'Algesires i Bilbao". Davant aquestes partides, ha afirmat que es pot "dir ben alt que a Rajoy no solament no li importen els valencians, sinó que a més boicoteja qualsevol avanç per a València".

Rajoy "no creu" en la cultura

En matèria de Cultura, en la qual "el president del Govern no creu", l'alcalde s'ha referit a la "paupèrrima inversió per a l'IVAM" en contrast amb els 40 milions d'euros per al Reina Sofia de Madrid, així com la del Palau de Les Arts o el Museu de Belles Arts, "molt lluny dels 50 milions per al Prado".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento