Comunitat Valenciana

Personalitats de la política, economia, esport, família i amics l'acomiaden en un multitudinari funeral

  • VALÈNCIA, 24 (EUROPA PRESS)
Multitudinaria despedida a Rita Barberá
Multitudinaria despedida a Rita Barberá
EUROPA PRESS
Multitudinaria despedida a Rita Barberá

Familiars, amics i nombrosos representants del món de la política, l'economia i l'esport, entre d'altres àmbits, han acomiadat este dijous l'exalcaldessa de València i senadora, Rita Barberá, en un tanatori municipal que s'ha quedat xicotet per a acollir totes les persones que han volgut acostar-se per a donar el seu últim adéu a qui durant 24 anys va regir la vida municipal a la capital del Túria.

Tot i que la família havia expressat la "conveniència de l'absència de la institucions públiques i partits polítics" en els actes fúnebres previstos, han sigut nombroses les persones que s'han acostat a acompanyar-los en el funeral, entre ells, el president del Govern, Mariano Rajoy. Moltes assistents s'han hagut de quedar fora de la capella.

Durant la missa funeral, una de les nebodes de l'exalcaldessa de València ha dedicat, entre llàgrimes, unes paraules a la seua "tia Rita". "No vaig pensar que hauria d'escriure esta carta tan prompte", ha expressat, perquè ha recordat que, per a la família, "la tia Rita sempre ha sigut un pilar indispensable: Sempre renyint-nos i sempre estant per a tot, per a qualsevol dificultat i a qualsevol moment".

Per esta raó, la seua neboda ha manifestat: "Això no hauria d'haver passat" i en este punt s'ha dirigit directament a Rita Barberá: "Tots aquells que t'han abandonat o perseguit sense descans han acabat amb tu i li han trencat el cor".

"No hi ha major prova de la teua grandesa que les teues mostres d'afecte", ha continuat, ja visiblement emocionada, per a remarcar que "ací -al tanatori-, amb tota la gent que s'ha reunit, es demostra que som molts els que et volem". Per a acabar, li ha donat les "gràcies" a Barberá per "ser una gran dona, estimar la teua pàtria i viure pels teus ciutadans de València". "De part dels teus set nebots: et volem, tia Rita", ha remarcat.

Les paraules de la neboda han arrancat un ampli aplaudiment dels assistents de més de dos minuts, als quals ha seguit un crit de 'Visca Rita' i 'Visca l'alcaldessa de València', que ha sigut repetit pels assistents, part dels quals han entonat l'himne de València durant uns segons.

"CONDEMNA PÚBLICA INJUSTA"

L'arquebisbe de València, el cardenal Antonio Cañizares, qui ja va fer ahir a la nit una homilia en la Seu en memòria de Barberá, ha presidit el funeral. A la seua entrada al tanatori, ha expressat als periodistes el seu "dolor" per la pèrdua, ha denunciat la seua "condemna pública injusta" i ha tornat a demanar que esta mort provoque "canvis a la societat".

Ja a l'acte del funeral, ha afegit la necessitat de "canviar i pregar perquè la nostra societat no pot seguir així: No pot seguir donant-li l'esquena a Déu i viure i actuar com si no existira".

Cañizares ha recordat de Barberá el seu "fe indestructible" i trajectòria "fent el bé pel món i i han estat testimoni de l'amor a tots sense exclusió a ningú, servint a tots i no servint-se dels altres", segons ha informat l'Arquebisbat en un comunicat.

L'himne de la Mare de Déu, cantat pels assistents, ha posat punt final al comiat a Barberá, abans que una representant de la família hi haja agraït les "mostres d'afecte i condols" de tots els presents.

"ENORME HONOR"

Entre els assistents, ha estat el president del Govern i del PP, Mariano Rajoy, qui havia anunciat la seua assistència com a amic, i que ha acudit a primera hora de la vesprada al tanatori, acompanyat de la seua dona i de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, on ha subratllat que ha sigut un "enorme honor" ser amic de la "generosa, afable i lluitadora" Rita Barberá. "Estic ací com a president del PP i com a amic", ha dit.

També de la política nacional han donat l'últim adéu a Barberá la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i els exministres Ana Mato i José Manuel Soria o la presidenta del PP d'Aragó, Luis Fernanda Rudi, els qui no han fet declaracions als mitjans. Sí que ha parlat Celia Villalobos, qui a l'eixida del tanatori ha definit Barberá com un persona "honesta, honrada i treballadora" i ha dit que sent molt que "no li haja donat temps a esperar que el jutge arxivara el tema".

Diversos regidors durant els mandats a l'Ajuntament de Rita Barberá també han acudit a expressar els seus condols als familiars, alguns visiblement emocionats, com la senadora Marta Torrado qui ha posat èmfasi que "tot el bo de la política ho he après d'ella". També emocionada s'ha vist a l'exregidora de Cultura Mayrén Beneyto, que ha lamentat que el "pitjor" per a Barberá ha sigut "estar apartada de tots aquells que han estat els seus companys i els seus amics".

Per part seua l'exregidor de Festes Félix Crespo ha afirmat que la presumpció d'innocència de l'exalcaldessa "es va quedar a una banda" i que "van acabar aplicant-hi una sentència en vida com ha sigut la seua mort"; mentre que l'exregidor Cristóbal Grau ha dit que hui és "un dia per a exalçar i reconèixer el treball" de Barbera; i exedil Alfonso Novo ha assenyalat que "no ha sigut un final just ni el que es merceria", s'ha lamentat.

Alhora, han acudit a donar el condol a la família els expresident de la Generalitat José Luis Olivas i Francisco Camps -qui ha qualificat a Barberá com l'"alcaldessa del poble"-; l'exvicepresident Víctor Campos; l'expresident de les Corts Juan Cotino; l'exdelegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Serafín Castellano; i exconsellers com Alejandro Font de Mora, Belén Juste, Manuel Cervera i Manuel Llombart; el president de la Diputació d'Alacant, César Sánchez, i l'exalcaldessa alacantina Sonia Castedo. Tot i això, no s'ha vist cap membre de l'actual direcció regional del PPCV.

Del món de l'economia, han acudit personalitats com el president de Mercadona, Juan Ruig, qui ha assistit acompanyat per la seua dona; el president de Cambra València José Vicente Morata; i el periodista Jesús Barrachina.

Pel que fa a l'àmbit esportiu, ha destacat la presència del president del Levante UD Kiko Catalán i de l'exjugador del València Amadeu Carboni, entre d'altres. També s'ha vist entre els presents als coneguts periodistes de Falles Julio Tormo i Paco Nadal.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento