Comunitat Valenciana

Les administracions lamenten el crim d'El Campello i demanen un Pacte d'Estat

  • La concentració ha comptat amb la presència del president i la vicepresidenta de la Generalitat, el delegat del govern, la directora de l’Institut de la Dona i representants polítics.
  • Mónica Oltra ha fet una crida a tota la societat per a "derrocar aqueixos murs invisibles que separen a les víctimes de l'ajuda externa".
  • La directora de l'Institut de la Dona, Lucía Cerón, ha incidit que és "un problema de tots” i ha instat a "intervenir" i denunciar.
Concentración por el crimen de El Campello
Concentración por el crimen de El Campello
EUROPA PRESS
Concentración por el crimen de El Campello

Totes les administracions -central, autonòmica, provincial i local- s'han unit aquest dilluns en una concentració a les portes del Palau de la Generalitat per a condemnar el crim de Margaret, una dona de 79 anys assassinada aquest diumenge presumptament a les mans de la seua parella a El Campello, i han aprofitat per a reclamar un gran Pacte d'Estat contra la violència de gènere que pose tots els mitjans necessaris per a acabar amb "el terrorisme masclista que s'està portant a desenes de dones per davant".

La concentració ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Ximo Puig, la vicepresidenta Mónica Oltra, i altres membres del Consell, a més de representants de la Diputació i de l'Ajuntament de València; el delegat del Govern, Juan Carlos Moragues; la directora de l'Institut de la Dona i per a la Igualtat d'Oportunitats (IMIO), Lucía Cerón; i representants dels diferents grups polítics. 

Després de guardar silenci en record de Margaret, Oltra ha manifestat que aquesta concentració "mostra que la societat valenciana està amb les víctimes, se solidaritza amb els seus familiars i amics, i està absolutament enfrontada als agressors i als assassins"

La també consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha fet una crida a tota la societat per a "derrocar aqueixos murs invisibles que separen a les víctimes de l'ajuda externa" i demanar la col·laboració de totes les persones perquè denuncien "quan saben que darrere dels murs d'un habitatge estan ocorrent actes de violència de gènere". 

Per a Oltra, la "cooperació de tots els governs" en aquesta concentració "demostra una aliança indestructible contra la violència masclista i un compromís ferm a construir relacions igualitàries entre homes i dones". Per la seua banda, la directora de l'Institut de la Dona i per a la Igualtat d'Oportunitats (IMIO), dependent del Ministeri de Sanitat, Lucía Cerón, ha incidit que aquest és "un problema de tots, no solament de la dona que està patint maltractament, sinó un poc de tots els altres: família, amics i veïns", per la qual cosa ha instat a "intervenir" i denunciar. 

Cirón ha assegurat que "per part del Govern central no hi ha hagut cap retallada en matèria de violència de gènere" i ha avançat que la intenció és "fer un Gran Pacte d'Estat perquè hem de contribuir i sumar". "La dona ha de fer el pas i si no és capaç que sàpiga que hi ha administracions darrere que les recolzem", ha dit, per a afegir que totes les administracions "estem amb elles i per a elles". "Per favor que siguen capaços de demanar ajuda, ni una mort més", ha sentenciat. 

Als homes els ha exigit que "es consciencien que no és el camí ni la gelosia ni el masclisme. També ells han de ser capaços de dir 'necessite ajuda' i d'obrir un dia els seus ulls i dir: 'No estic fent les coses bé'".

Retrets pel finançament

Per la seua banda, el diputat de Compromís en el Congrés Enric Bataller ha assenyalat que "queda molt treball per fer" i ha lamentat que "les polítiques del Govern de Rajoy en els últims anys han suposat una baixada de la inversió pressupostària en mesures contra la violència de gènere". De 2010 al 2016, ha precisat, "s'arrossega una baixada d'un 26% en el pressupost" destinat a aquesta matèria, que passa de 34 a 25 milions, ha dit.

Així, ha cridat a "recuperar aqueixes inversions" i aconseguir un Pacte d'Estat contra la violència de gènere que abaste mesures preventives, pedagògiques i que assegure que les víctimes de violència de gènere "podran denunciar sense por a haver d'abandonar el seu domicili o perdre el seu treball". 

Des del PPCV, la portaveu adjunta del grup en les Corts, Maria José Catalá, ha expressat la importància de mostrar "acord" i "unanimitat" entre totes les administracions i s'ha mostrat "totalment d'acord a aconseguir un Pacte d'Estat contra la violència masclista". 

Segons Catalá, "és moment no solament dels gestos sinó també de les accions", per la qual cosa ha reclamat al Govern de la Generalitat "pressupost" en matèria de violència de gènere ja que ve "íntegrament de l'Estat". "Demanem pressupostos i recursos a la Generalitat perquè aquesta qüestió amb la foto no l'anem a arreglar, necessitem pressupost i propostes clares", ha reiterat. 

Les declaracions de Catalá han provocat el malestar de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, que ha parlat posteriorment amb ella, li ha acusat de "mentir" en aquesta qüestió i li ha recriminat que cal mostrar unitat en matèria de violència de gènere, al que la diputada del PPCV li ha respost que ha sigut Bataller el primer a criticar al Govern de Rajoy per aquesta qüestió.

Des del PSPV, la diputada en els Corts Rosa Peris ha instat a acabar amb la "impunitat social de la qual encara gaudeixen els maltractadors". 

Per la seua banda, el delegat del Govern del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, durant la seua visita la planta de reciclatge tèxtil Koopera Mediterrània, creada per Cáritas Diocesana, en Riba-roja, ha advocat també per "un gran Pacte d'Estat" que acabe amb el "terrorisme masclista". "Ha de ser alguna cosa que ens unisca i ens cohesione perquè tenim l'experiència en matèria de terrorisme que quan més units, compactes i cohesionats estem, la resposta és més efectiva", ha defensat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento