Comunitat Valenciana

El rei en els Jaume I: "L'impuls a l'activitat investigadora exigeix el màxim suport"

  • Els premis són "un bon model de suport i col·laboració entre els àmbits de la ciència i l'empresa", diu Felip VI.
  • Per a Puig, "els països més avançats del món són els que tenen millors investigadors i més inverteixen en ciència".
Premios Rey Jaime I Lonja Valencia 2018
Premios Rey Jaime I Lonja Valencia 2018
UNIVERSIDAD DE CANTABRIA
Premios Rey Jaime I Lonja Valencia 2018

Sa Majestat el rei Felip VI ha assegurat que l'impuls a l'activitat investigadora i al major grau de benestar dels països és "una cosa evident que demanda i exigeix el màxim suport social i polític". "El foment de la ciència, de la investigació i la tecnologia, de la innovació i l'emprenedoria són, sens dubte, les bases del nostre futur", ha subratllat.

El rei s'ha pronunciat en aquests termes durant l'entrega dels Premis Jaume I, que s'han celebrat aquest dimecres en la Llotja de València, i que han comptat amb la presència del ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque; el president de la Generalitat, Ximo Puig; l'alcalde de València, Joan Ribó; el president de la Fundació dels guardons, Santiago Grisolía i el vicepresident, Vicente Boluda, entre altres autoritats.

El monarca, que també participarà aquest dimecres a la vesprada en la 'Nit de l'Economia' en el Palau de les Arts al costat de la Reina Letizia, ha fet part de la seua intervenció en valencià per a destacar aquests premis i assegurar que són "un pont, un bon model de suport i col·laboració entre els àmbits de la ciència i l'empresa" i ha destacat la tasca duta a terme pels premiats, jurats i membres dels guardons.

En el seu discurs, ha reivindicat que un país "es construeix dia a dia amb l'esforç continuat de tots i la mirada posada en el demà". "Però l'activitat que hui es premia condiciona, sobretot, el despús-demà: el futur immediat de les pròximes generacions; el seu pervindre laboral i professional; el seu projecte de vida; les fonts d'energia del demà", ha dit.

Per açò, ha considerat que cal que la societat "dispose dels instruments i ferramentes que seran necessaris en els pròxims lustres per a afrontar amb eficàcia els futurs desafiaments", ha assenyalat per a subratllar: "En tot moment, però més encara en temps d'incertesa, cal no només preservar i enaltir els valors constitucionals i democràtics que ens uneixen, sinó també reforçar els elements que cimenten i cohesionen la societat".

"Gran acord per al R+D+i"

Per la seua banda, Ximo Puig ha reivindicat la ciència com l'expressió "més explícita de la voluntat inequívoca de la humanitat d'avançar" i, en aquest sentit, ha considerat "urgent i imprescindible, alçar la mirada, allunyar-se del curtterminisme i unir en un gran acord a tots els agents involucrats perquè la R+D+i tinga suficiència financera i estabilitat financera".

En aquest punt, ha posat l'accent que no es deu oblidar que "no només amb més recursos pressupostaris s'aconsegueixen els objectius", sinó que "cal gestionar-los bé, de forma eficient i eixe hui en dia passa per millorar la corresponsabilitat entre el sector públic i la iniciativa privada", ha afirmat.

"Sense ciència no hi ha res, sense ciència tot es para, sense ciència regna l'atonia", ha manifestat el president, per a qui "els països més avançats del món són aquells que tenen millors investigadors, més inverteixen en ciència i tenen més capacitat científica".

Igualment, Vicente Boluda ha demanat "un gran pacte per la ciència, la investigació i l'emprenedoria que faça que els responsables públics, universitats, ecosistemes d'innovació i d'emprenedoria i agents socials tinguen clar que la prioritat és augmentar el nombre d'investigadors, fomentar la transferència i crear més empreses perquè açò serà generació d'ocupació i cultura".

Ribó reivindica finançament

L'alcalde de València ha destacat que aquesta és una "ciutat que treballa des de fa més de tres anys per a deixar arrere un període difícil", "es reinventa per a ser més justa" i que pretén inspirar "respecte i confiança, que sone més a Aquarius que a assumptes tèrbols" i "on la investigació té l'alta consideració social que mereix en l'engranatge que mou el benestar i el progrés social".

Per açò, "necessita ser tractada amb justícia i consideració, rebre concordement a la seua aportació i al seu esforç en la vertebració d'Espanya", ha defés.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento