Comunitat Valenciana

El 8% d'adults i el 12% de xiquets poden superar la quantitat tolerable de mercuri per consum de peix espasa i tonyina

  • El 8% de la població adulta i el 12% dels xiquets poden excedir la ingesta màxima setmanal tolerable de metilmercuri, sobretot a causa del consum de peix espasa, en el qual s'observen els valors més alts, i de la tonyina. Així, la majoria de les mostres excedixen el límit establit per la llei per al mercuri total.
Tonyina
Tonyina
FLYDIME/FLICKR
Tonyina

Així, es desprèn d'un estudi de la Universitat de València, la Fundació Fisabio i la Direcció general de Salut Pública de la Generalitat Valenciana per a avaluar els possibles riscos sanitaris derivats de les exposicions dietètiques a metalls, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

Sobre este tema, la catedràtica del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l'Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal de la Universitat de València, Guillermina Font, ha explicat que del resultat d'este estudi es desprèn que estos residus en els aliments "no presenten un risc inacceptable per als consumidors".

Així, s'ha constatat que la població valenciana "no està exposada a un excés de metalls, la qual cosa no significa que no cal tindre-ho en compte i seguir la vigilància".

Així, en línies generals, de la investigació es pot concloure que l'exposició dels menors a metalls és aproximadament el doble que la dels adults. Els cereals són la principal font d'exposició de la població general a plom, cadmi i arsènic inorgànic, principalment pel seu alt consum.

Sobre este tema, el subdirector general de Seguretat Alimentària i Laboratoris de Salut Pública de la Direcció general de Salut Pública, Vicent Yusà, ha explicat que per a reduir l'exposició de la població es requerixen diferents tipus de mesures. D'una banda, l'Administració ha de seguir realitzant controls per a retirar del mercat aquells aliments que superen els límits màxims de metalls.

Per un altre, és necessari vigilar els possibles focus d'emissió, i seguir reforçant els controls ambientals, ja que la contaminació dels aliments s'origina per la presència dels mateixos en l'aire i el sòl. En el cas del mercuri ha de moderar-se el consum de peixos grans com la tonyina o el peix espasa", destaca.

L'exposició s'ha estimat a partir de dades de consum d'aliments i la concentració de contaminants en els mateixos durant els anys 2010 i 2011 a través d'una enquesta realitzada a 1.476 subjectes (195 xiquets d'edats compreses entre els 6 i els 15 anys, i 1.281 adults d'entre 16 i 95 anys).

Un total de 8.100 mostres de menjar de 81 aliments diferents van ser analitzades atenent dos criteris: els aliments més consumits en termes de quantitat; i aquells aliments que contribuïxen en major mesura a l'exposició als metalls d'interés (peix espasa o tonyina en el cas del metilmercuri o mercuri tòxic). De cada aliment es van arreplegar 100 mostres en mercats locals i cadenes alimentàries d'11 ciutats de la Comunitat, situades en àrees rurals i urbanes.

Analitzant els resultats per metalls, l'estudi demostra que l'exposició a plom per als adults valencians és inferior (0.21-0.44 ug/Kg pc/dia o micrograms per quilo de pes corporal al dia) als quals calcula l'Autoritat Europea per a la Seguretat dels Aliments (EFSA) per a Espanya (0.53-0.6744 ug/Kg pc/dia). Un microgram és la milionèsima part d'un gram.

No obstant açò, l'exposició a plom podria superar valors de referència en determinats grups de població. És el cas del 2,8% de la població adulta i del 28% de la població infantil para limites vinculats amb problemes renals i de neurodesarrollo.

L'exposició a Cadmi a la Comunitat (0.77-1.78 ug/Kg pc/setmana o micrograms per quilo de pes corporal a la setmana) és inferior a la del conjunt d'Espanya (2.02-2.23 ug/Kg), segons les estimacions de l'EFSA. No obstant açò, de l'estudi es desprèn que el 4% de la població adulta i el 8% dels menors podrien tindre exposicions a Cadmi a través de la dieta superiors a les màximes admissibles.

EXPOSCIÓ A ARSÈNIC

Per la seua banda, els nivells d'exposició a arsènic inorgànic en la població de la Comunitat van ser molt baixos en comparació d'altres estudis nacionals i internacionals realitzats per l'EFSA. No obstant açò, poden existir grups de població que excedisquen valors de referència.

Quant al metilmercuri o mercuri tòxic, segons l'EFSA Espanya supera la mitjana d'exposició en comparació de la resta de països europeus (la mitjana dels quals és de 0.25 ug/Kg pc/setmana en adults). A Espanya, es mantenen xifres similars. En l'estudi, València se situa amb 0.54-0.60 ug/Kg pc/setmana i Catalunya amb 0.5 micrograms per quilo de pes corporal a la setmana.

L'article que arreplega els resultats de la investigació, 'Dietary exposure to trace elements and health risk assessment in the region of València, Spain: a total diet study', ha sigut recentment publicat en la revista Food Additives and Contaminants. Ho firmen Guillermina Font, per part de la UV; i Silvia Marín, Rosario Báguena, Olga Pardo i Vicent Yusà, investigadores i investigador de l'Àrea de Seguretat Alimentària de Fisabio-Salut Pública.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento