Comunitat Valenciana

Ribó destaca que el pressupost de 2018 és "el més gran de la història de l'Ajuntament"

  • VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)
L'edil, Ramón Vilar, i l'alcalde, Joan Ribó, presenten el pressupost 2018
L'edil, Ramón Vilar, i l'alcalde, Joan Ribó, presenten el pressupost 2018
AYUNTAMIENTO DE VALÈNCIA
L'edil, Ramón Vilar, i l'alcalde, Joan Ribó, presenten el pressupost 2018

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat este dimecres, durant la presentació en roda de premsa del pressupost de l'Ajuntament per a 2018, que este és "el més gran de la història" del consistori. Així mateix, ha subratllat que 629,5 milions d'euros, un 77 per cent d'estos comptes que creixen un 3,1 per cent respecte a les de 2017 -amb 24,6 milions d'euros més-, es destinen a benestar social i a serveis a la ciutadania.

Ribó ha donat a conéixer el pressupost al costat del regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, després que ho haja aprovat esta jornada inicialment la Junta de Govern Local i que dilluns passat es presentaren les grans línies al Consell Social de la Ciutat. El primer edil ha comentat que igual que el passat any, València és "la primera de les grans ciutats espanyoles a aprovar els seus comptes per al pròxim any".

Així mateix, ha afirmat que el pressupost de 2018, que es debatrà i sotmetrà a aprovació inicial en un ple la setmana vinent, és "resultat d'un bon treball conjunt" en l'equip de govern que conformen Compromís, PSPV i València en Comú, que ha portat a una "solució satisfactòria per a tots". Ha precisat que el pressupost consolidat, en el qual s'inclouen empreses i organismes municipals, ascendeix a 908,7 milions d'euros que representen un increment d'un 4,5 per cent respecte a l'any anterior.

El primer edil ha ressaltat que l'augment en els comptes de 2018 es destina a benestar social, protecció ciutadana i mobilitat, cultura i esports i dinamització de l'economia social a través de l'ocupació, el comerç, el turisme i l'agricultura. Així, ha detallat que les prestacions socials bàsiques pugen un 10 per cent fins als 127 milions, i que per a neteja es destinen 2 milions més fins a aconseguir els 66,3 milions.

Pel que fa a seguretat i mobilitat, Ribó ha avançat que es compta per a 2018 amb 7 milions més, fins als 190,5 milions d'euros, mentre que la promoció de sectors econòmics augmenta un 19,5 per cent i queda situada en 14,5 milions. En este punt, l'alcalde ha manifestat la preocupació del govern local per "el foment de l'ocupació".

El pressupost per a innovació i participació creix, pel seu costat, un 32 per cent, fins a situar-se en 29 milions d'euros, mentre que el de cultura i esport puja un 16 per cent i arriba a 75,5 milions d'euros.

220 ACTUACIONS EN DISTRICTES

Joan Ribó ha subratllat que el pressupost municipal del pròxim exercici contempla 220 actuacions en tots els districtes de la ciutat amb un import de 70,6 milions d'euros d'inversió anual. En este apartat s'emmarquen actuacions com la remodelació de diversos jardins, la prevista en la muralla àrab; la Casa del Bous, l'Escorxador o el Centre de Joves del Cabanyal, la Casa del Rellotger, la rehabilitació de vivendes municipals i del Mercat del Grau, l'aparcament de la Plaça Ciutat de Bruixes.

L'alcalde ha explicat que a estes inversions s'han de sumar les de caràcter plurianual, entre les quals es contemplen l'almàsera de Marxalenes, la urbanització de Sant Vicent de la Roqueta i de la parcel·la del col·legi 103, la remodelació de la Plaça de la Reina (1 milió en 2018), instal·lacions esportives en Malilla, Sant Isidre i Olivereta i la rehabilitació de les Naus de Ribes.

Pel que fa als ingressos i despeses, el responsable municipal ha dit que estan "equilibrats" i que els primers "creixen -en 24,5 milions- sense tocar la pressió fiscal" i gràcies a la millor gestió, l'augment de les transferències i el conveni amb la Generalitat per a cobrar multes de trànsit a persones no residents en la ciutat. Les taxes i preus públics es mantenen per al pròxim any congelats.

Sobre les transferències de la Generalitat per al pròxim any ha indicat que Benestar Social augmenta en 1,4 milions respecte a 2017, que es consolida el Fons de Cooperació Municipal en 3,2 milions i que les inversions del Pla Confiança augmenten en 12,2 milions.

"DEUTE HERETAT"

Pel que fa al deute, l'alcalde ha destacat que el Govern de la Nau ha aconseguit des que va accedir a l'Ajuntament en 2015 reduir el "deute heretat" en 155,6 milions, la qual cosa ha permès destinar 6,4 milions menys a pagar despeses financeres. "En dos anys i mig l'Ajuntament ha reduït el seu deute en un 21 per cent i els diners que estalviem a pagar als bancs podem dedicar-ho als serveis que oferim per a millorar el benestar de la ciutadania", ha dit.

Ribó ha ressaltat que el deute serà a la fi d'any de 584 milions i que es preveu que en 2018 descendisca a 511 milions. Així mateix, ha valorat la reducció de la mitjana de pagament a proveïdors aconseguida, a menys de deu dies en l'actualitat.

Pel que fa a la despesa corrent, als capítols 2 i 4 del pressupost municipal, el primer edil ha destacat l'increment en mobilitat sostenible i transferència a l'Empresa Municipal de Transports (EMT), així com l'augment de prop de 2 milions per a neteja, el de les transferències al Palau de la Música, el traspàs de l'espai teatral de les Naus de Participació a Acció Cultural i l'augment en benestar social.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento