Comunitat Valenciana

Titulats de la UPV construiexen en només 15 hores la primera vivenda d'Espanya amb impressora 3D in situ

  • Un grup de titulats de la Universitat Politècnica de València (UPV) han construït la primera vivenda a Espanya realitzada amb una impressora 3D 'in situ'. La casa, de 24 metres quadrats, ha sigut alçada en només 15 hores i en un futur "podrà solucionar problemes en zones de catàstrofes naturals" o oferir "una vivenda digna a un gran nucli de població".
Dormitori de la casa construïda amb impressora 3D
Dormitori de la casa construïda amb impressora 3D
EUROPA PRESS
Dormitori de la casa construïda amb impressora 3D

Així ho ha explicat Vicente Ramírez, un dels quatre responsables del projecte, juntament amb José Guillermo Muñoz, Joaquín Martín Rodríguez i Luis Puchades, en la presentació de la vivenda recentment construïda. Es tracta d'una casa pilot de 24 metres quadrats, dissenyada per a albergar un saló menjador, una cambra de bany i un dormitori i està edificada en el Campus Vera, en la Politècnica.

La vivenda és el resultat final del treball de Be More 3D, la start-up nascuda en 2015 en l'entorn emprenedor de la universitat. Vicente Ramírez, CEO de Be More 3D, explica que el projecte va sorgir com un model de negoci enfocat a la impressió 3D en plàstic i més tard es van adonar que "el que de veres ens agrada és construir". L'start-up ha aconseguit desenvolupar i patentar la primera impressora 3D de formigó, presentada oficialment en Espanya.

Segons explica Ramírez, la impressora de formigó té unes dimensions de 7 metres d'ample per 5 metres d'alt i és capaç d'imprimir una vivenda d'uns 60-70 metres en "només 12 hores". La màquina imprimeix 'in situ', la qual cosa vol dir que es pot col·locar la impressora en el mateix lloc on es vullga construir la casa. Destaca per ser "molt versàtil, modulable i fàcil de manejar" davant d'altres màquines que imprimeixen 'in situ', explica Ramírez.

REDUEIX UN 35% ELS COSTOS

El projecte aconsegueix retallar els costos de construcció en un 35 per cent davant de la construcció tradicional, i rebaixa l'impacte mediambiental, ja que "es redueix el material de residu quasi a zero" perquè el material que ix pel filtre de la màquina és el qual es deposita sobre la vivenda, segons explica Ramírez. "Podem aconseguir l'euròmetre quadrat de la vivenda al voltant de 750 euros, davant del d'una Vivenda de protecció oficial (VPO) que pot rondar els 1.050", explica.

A més, aquest nou model de construcció disminueix els riscos laborals, ja que no es necessiten treballs en altura per a executar l'estructura. Segons explica Ramírez, al contrari de l'"opinió generalitzada" que la màquina eliminarà llocs de treball, el seu projecte "promou l'ocupació en el sector de la construcció". "Aquesta màquina no fa màgia, simplement t'imprimeix els murs de càrrega, però després entren en joc totes les ocupacions del sector", afig.

La capacitat d'integració d'aquest model de construcció en el mercat actual és alta, ja que la impressora 3D és capaç de dibuixar ràpidament l'estructura, així com les divisions internes de la vivenda, però seguirà requerint, per exemple, les obres d'aïllament i instal·lacions de lampisteria i electricitat, així com teulada, que encara no pot incorporar la pròpia màquina.

Ramírez afig que aquesta vivenda pot servir per a "solucionar problemes en zones de catàstrofes naturals", ja que fent vivendas refugi de 5x5, 25 metres quadrats en total, es podria executar en "només 5 hores". D'altra banda, l'start-up ofereix un "paquet especial" de 70 metres quadrats amb tres habitacions: menjador, bany i cuina i "llesta per a viure" per 50.000 euros. La vivenda podria estar totalment construïda en "un o dos mesos" explica Ramírez.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento