Comunitat Valenciana

La Fundació pel Llibre i la Lectura i la Diputació impulsen les 'Ciutats Lectores'

  • Les localitats organitzen diverses activitats per a “anar creant estímuls suficients” per a fomentar la lectura.
  • Les iniciatives proposades es vehiculen a través d'un Consell de Lectura Municipal que participa en tot el procés.
Libros, libreria,comprar,comprando,educación,estudio, estudios, estudiar
Libros, libreria,comprar,comprando,educación,estudio, estudios, estudiar
EUROPA PRESS - Archivo
Libros, libreria,comprar,comprando,educación,estudio, estudios, estudiar

Un total de sis municipis valencians, Bocairent, Corbera, El Puig, Marines, Paiporta i Utiel, han sigut els primers a convertir-se en 'ciutats lectores', a través d'un programa d'acompanyament de quatre anys pensat per a la implementació estratègica i planificada d'accions municipals de motivació lectora, dirigides a tota la ciutadania de cada municipi participant.

El programa, 'Ciutats Lectores' es va iniciar l'any passat promogut per FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura amb el suport de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València amb l'objectiu d’"anar creant estímuls suficients des de l'àmbit municipal, per a fomentar la lectura en tots aquells pobles que s'han volgut adherir al programa".

Les iniciatives proposades es vehiculen a través d'un Consell de Lectura Municipal que participa del diagnòstic inicial, del disseny de les activitats i de la posterior avaluació. Cada municipi compta, a més, amb un espai en la web ciutatlectora.com.

Estimular la lectura

Per al diputat de Cultura de la Diputació, Xavier Rius, "és molt important estimular la lectura entre els nostres joves, però també mantenir un ecosistema viu al voltant del llibre, basat en hàbits lectors, però també en la promoció i les xarxes socials del llibre, els clubs de lectura i el foment dels autors novells, entre moltes altres accions. Si, a més, ho podem implementar en els municipis, que són l'administració més pròxima a la ciutadania, millor que millor", ha manifestat.

Al llarg d'enguany s'han posat en funcionament noves ciutats lectores i s'ha treballat en diferents etapes dels projectes ja iniciats en 2017.

Àmplia programació a Utiel

'Utiel Ciutat Lectora', per exemple, està en funcionament des del 2017 i ha dut a terme, al llarg de 2018, activitats com 'Aldelean. Biblioteques viatgeres', un programa proposat pel Consell de Lectura d'Utiel per a acostar la lectura als seus quatre llogarets, els quals encara no comptaven amb punts de lectura.

Utiel també ha omplert la programació cultural amb activitats com a 'Poesia en el carrer', amb col·leccionables de poesia i art distribuïts mensualment pels establiments col·laboradors; 'El meu peluix també llig', en la qual els peluixos dels xiquets i xiquetes de la localitat cobraven vida durant la nit, en la biblioteca; 'Repte Lector: 5 mesos, 5 llibres', a través del qual el CEIP Canonge Muñoz intenta involucrar a tota la comunitat educativa.

També s’ha posat en marxa el club de lectura estival, amb reunions setmanals a les quals s'ha inscrit l'alumnat de la localitat. Utiel participa, a més, en 'De Viva Veu. Certamen Escolar de Lectura en Veu Alta'. Des del blog 'Utiel Ciutat lectora', el Consell de Lectura dóna visibilitat a les accions realitzades.

Per la seua banda, Corbera, Paiporta, Bocairent i El Puig van iniciar el projecte a la fi del 2017, desenvolupant-lo durant 2018. A Corbera s'ha posat en marxa el Consell Municipal de Lectura, mentre que Paiporta ha registrat 'vídeo-recomanacions' (en les quals participa personal municipal) i ha convidat als més xicotets a portar el seu peluix a passar la nit en la llibreria.

Paraules en les balconades de Bocairent

La localitat de Bocairent es va incorporar amb activitats com 'Paraules pintades', una mostra de pintura en les balconades que ha transcendit l'àmbit local per a implicar a localitats com Banyeres de Mariola i Muro. 'Abril, el mes dels paraules', va acollir presentacions i activitats en la biblioteca, en les escola i l'institut al voltant de la lectura.

A més, la Fira del Llibre va omplir la localitat de sons, lletres, llibres, exposicions, teatre i presentacions. 'Poemes visuals', per la seua banda, és un concurs de creació de poemes utilitzant instal·lacions i obres plàstiques.

El Puig, amb la Setmana de les Lletres, va acollir al maig diferents activitats al voltant del llibre i la lectura. Marines i Alberic són les últimes poblacions a incorporar-se a aquest programa de foment de la lectura.

'Marines Ciutat Lectora' està en funcionament des de febrer i ja s'ha publicat un bàndol amb recomanacions a través de la megafonia municipal, a més de la I Trobada de Clubs de Lectura de Camp de Túria; 'Una nit en la biblioteca', orientat al primer nivell de primària; punts de lectura en espais on hi ha esperes, com un consultori mèdic; i 'El llibre viatger', una estratègia per a donar visibilitat al llibre i la lectura des de qualsevol punt en el qual estiguem aquest estiu.

Programa obert a més municipis 

La Fundació pel Llibre i la Lectura ha realitzat presentacions i reunions tècniques a Godelleta i Alberic, en la Fira del Llibre de València i en les Jornades Professionals 2018 del Catàleg de Serveis, Recursos i Activitats d'Animació a la Lectura i Foment Lector.

A més de les poblacions participants, Xeraco, Vinalesa o l'Alcúdia s'han interessat per implantar-ho. Per a incorporar-se al Programa de Promoció de la Lectura 'Ciutat Lectora' és necessari contactar amb FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura per a rebre informació detallada del programa i comprometre's a donar suport al programa durant un període mínim de quatre anys.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento