1314 - 1402: Les primeres fonts públiques de Barcelona

El proveïment d’aigua per beure de la Barcelona medieval es basa, inicialment, en pous que, a desgrat de la proximitat al mar, subministren l’aigua dolça potable que cal als habitants de la ciutat.
De fet, hi ha uns quants carrers de la Barcelona d’aleshores que es diuen ‘Pou de ...’. El creixement de la ciutat a partir del segle XII, però, fa necessari anar a buscar aigua més lluny: a la muntanya de Montjuïc i a les fonts de la serra de Collserola. La ciutat –i el seu Govern, el Consell de Cent– comença així a canalitzar amb canonades l’aigua procedent de les deus de muntanya i a conduir-la fins a les fonts públiques situades a l’interior de les muralles.

Fou l’inici de la xarxa de distribució d’aigua. Algunes d’aquestes fonts, construïdes als anys de l’esplendor del Gòtic, encara rajen, segueixen funcionant: tenen més de 600 anys! Per exemple, la font d’En Fivaller, a la plaça de Sant Just (construïda el 1.367), la font de Santa Anna, al fons del Portal de l’Àngel (construïda el 1375, al costat d’un abeurador de cavalls i d’altres bèsties) i la font de Santa Maria del Mar, dita també font dels Senyors perquè subministrava aigua als palaus de l’aristocràtic carrer de Montcada (bastida el 1402).

En canvi, la font del Pla de la Boqueria (de 1314) o la font de Sant Honorat de la plaça de Sant Jaume (de 1356) han desaparegut. Des de 1347, hi ha proves escrites de que el Consell de Cent disposava d’un Mestre de cases i de fonts. Un d’ells –Francesc Socies– que va escriure un text molt minuciós: el Llibre de les fonts de la present ciutat de Barcelona en lo any de 1650. La reflexió pública escrita sobre l’aigua d’us públic començava.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento