1816: No a les guerres

1816: No a les guerres

Els arguments contra les guerres del curs d’economia dictat per Eudald Jaumeandreu a la Llotja de Barcelona, per encàrrec de la Reial Junta de Comerç de Catalunya, són perfectament actuals.
Jaumeandreu, redescobert per Fabià Estapé i Ernest Lluch, fou autor d’una sistemàtica Economia política (1816), que és l’equivalent hispànic de la britànica The Wealth of Nations (1776), d’Adam Smith, o del francès Traité d’Economie Politique (1804), de J. B. Say, les ‘bíblies’ del liberalisme. Segons Jaumeandreu, a les societats modernes «han augmentat les despeses de la guerra», car « la guerra ha esdevingut una ciència i un ofici» , ha calgut «assalariar les tropes» i «en temps de pau, cal estar previngut de tot el necessari per a la guerra».

Amb tot, des del punt de vista econòmic, «la guerra costa més que les seves despeses». Per dues raons: 1) Pels «guanys que impedeix que es facin», en altres activitats econòmiques, i 2) perquè són «causa de destrucció de mitjans de producció». D’altra banda, Jaumeandreu també refusa les guerres per conservar mercats estrangers: «cap mercat estranger pot donar-nos un benefici que compensi l’interès de les despeses d’una guerra».

I afegeix: «aquestes despeses són la part més petita de les desgràcies: res és comparable a la sang vessada, als talents perduts i a la immoralitat general que són el fruit més segur de les guerres». La ciència econòmica moderna, doncs, en els seus inicis, si més no a la Catalunya de 1816, és contrària, per raons estrictament econòmiques, i per raons morals, a les guerres.

Síguenos en Facebook para estar informado de la última hora:
Publicada en la dirección url http://www.20minutos.es/noticia/66411/0/guerres/arguments/Jaumeandreu/ accede a la noticia online capturando este código en tu móvil Código QR

Hemos bloqueado los comentarios de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.

Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios