Els controls exprés de droga cacen 3.100 conductors

  • El cànnabis és el més consumit.
  • Un 40% havia ingerit més d'una substancia estupefaent.
  • Trànsit vol implantar 'drogotests' més segurs, ràpids i econòmics.

Els Mossos han confirmat 3.100 proves de conductors que havien consumit estupefaents en el temps que fan control de drogues. Es van implantar el 2005 i, des de llavors, se n´han realitzat 5.700, segons el Servei Català de Trànsit, que, ara, vol potenciar-los i fer-los més fiables, ràpids i barats. El cànnabis és la droga més detectada, a més de cocaïna, opiacis, metamfetamines i amfetamines. En un 40% dels casos són més d´una.

Una alcoholèmia dóna els resultats als 45 minuts. En canvi, un test de drogues és més complex. «Primer fem una prova prèvia de saliva. Gairebé el 100% dels resultats són correctes, però el sistema no té validesa provatòria», explica a 20 minutos el responsable de l´Oficina del Pla de Seguretat Viària, Xavier Almirall. Per això cal una segona mostra de saliva que s´analitzi en laboratoris. Les conclusions (ja utilitzables legalment) triguen a obtenir-se entre tres i cinc dies.

Gairebé el 100% dels resultats són correctes, però el sistema no té validesa provatòria

«Es treballa amb el Consell Superior d´Investigacions Científiques per tenir dispositius amb biosensors que, com els alcoholímetres, puguin donar resultats amb validesa provatòria més ràpidament», comenta Almirall.

Aquesta via permetria abaratir els controls i fer-ne més. El mètode actual presenta dos problemes: l´econòmic (costen uns 70 euros cadascun) i el logístic (portar les mostres i analitzar-les per garantir que els resultats són certs).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento