La crisi buida la butxaca de 2,3 milions de catalans

  • Un 38% està pitjor que fa un any.
  • El 61% té com a màxima preocupació  l'atur i l'economia.
  • Gairebé la meitat pensa que la situació empitjorarà més.
Més de 2,3 milions de catalans
majors de 18 anys asseguren que la seva situació econòmica és pitjor que la de fa un any. Un 38,4% de la població major d´edat té ara la butxaca més buida que fa dotze mesos. La xifra ha pujat respecte l´any passat (36%) i l´anterior (28,4%).

Alguns són els 6.000 barcelonins pobres emergents, generats per culpa de la crisi. La majoria són caps de família aturats. En sortiran quan passin les vaques magres.

Amb sensatesa, pensen que cap partit té la clau per afrontar la crisi

En canvi, 400.000 catalans han millorat la seva economia respecte al 2007. Un 6,2% té més solvència, davant el 13,7% de fa un any. El 55,2% està igual, segons dades del Baròmetre d´Opinió Política del Centre d´Estudis d´Opinió. Amb aquestes dades i en plena recessió, no sobta que la crisi sigui la màxima preocupació del 61,2% de la població(resposta única).

Ja sigui per l´atur i la precarietat laboral (41,1%) o pel funcionament de l´economia (17,1%), aquesta és la màxima inquietud que han expressat els catalans des del 2005, quan es va començar a elaborar aquesta enquesta.  Els problemes següents són la insatisfacció amb la política (5,5%) i el finançament (5,5%).

I l´estat d´ànim no sembla que ajudarà a reactivar l´economia. La psicologia influeix, i ara ho farà per a mal. El 45,3% opina que la situació econòmica de Catalunya empitjorarà, davant el 20,2% que veu la llum al final del túnel. La població, però, no confia en els polítics per donar-hi resposta (48%). «Amb sensatesa, pensen que cap partit té la clau per afrontar la crisi», va explicar el director del CEO, Gabriel Colomé. Només un 34,7% veu capaços els partits per redreçar l´economia.

Factura per la crisi: Segons Colomé, no s´aprecien canvis importants en intencions de vot. «La inacció passa factura, però no es castiga si el Govern actua o si es percep que la crisi depèn d´altres factors», va comentar.

Democràcia: Per primera vegada, la població poc o gens satisfeta amb el funcionament de la democràcia (49,6%) supera els molt i bastant satisfets (48,4%).

Autonomia: Dos de cada tres catalans sostenen que el nivell d´autonomia és suficient. El 5% creu que en sobra.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento