Comunitat Valenciana

D'Imelsa a Divalterra: un 'ionqui dels diners', gin-tonics i contractes sota sospita

  • L'empresa pública depenent de la Diputació de València Divalterra, abans anomenada Imelsa, arrossega en els últims anys i baix mandats polítics diferents una història judicial que l'ha mantingut en el punt de mira.
Un agenet de Policia en la seu de Divalterra
Un agenet de Policia en la seu de Divalterra
EUROPA PRESS
Un agenet de Policia en la seu de Divalterra

Així, aquest organisme, amb competències en gestió forestal, s'ha vist implicat en diversos assumptes en els tribunals, des de les presumptes pràctiques irregulars per a finançar el PPCV confessades per l'exgerent Marcos Benavent -l'autodenominat 'ionqui dels diners'- fins a la detenció este dimecres del president de la corporació provincial, el socialista Jorge Rodríguez, per contractes d'alta direcció que s'estan investigant. I tot açò, passant per la polèmica dimissió d'un altre exgerent, el socialista Víctor Sahuquillo, després d'un informe d'un auditor que assenyalava gastos en gin-tonics apuntats com a dietes.

L'origen del denominat 'cas Imelsa' es remunta a l'any 2014, quan Fiscalia Anticorrupció va obrir una investigació arran d'una denúncia d'EUPV en la qual s'al·ludia a una presumpta trama de corrupció en l'empresa. En concret, s'acusava Marcos Benavent de crear una empresa pantalla que facturava a altres cinc mercantils que al seu torn cobraven a Imelsa per treballs que presumiblement no es realitzaven. D'ací s'haurien desviat diferents comissions, perjudicant les arques públiques.

Les diligències obertes van donar com a resultat que al gener de 2016 es desenvolupara una operació anticorrupció que sacsejava de ple al PP amb la detenció de 24 persones, entre elles, l'expresident de la Diputació i del PP de València i exalcalde de Xàtiva, Alfonso Rus; l'exregidora de Cultura de l'Ajuntament de València María José Alcón, recentment morta; l'exdiputat del PP en les Corts i exsecretari autonòmic d'Esport David Serra; i l'ex secretari autonòmic d'Educació Máximo Caturla.

"DOS MILIONS DE PELES"

Un dels episodis més coneguts d'aquesta suposada trama són les gravacions que es van fer públiques en les quals presumptament es pot escoltar a Alfonso Rus comptant bitllets del cobrament de comissions, extrem que aquest sempre ha negat. En concret, se sent com suposadament diu: "Un, dos, 2.000, 3.000... i 12.000 euros. Dos milions de peles".

Una de les branques d'aquesta causa és el 'cas Taula', pel qual estan investigades 50 persones, entre elles nou dels deu regidors del grup municipal del PP en l'Ajuntament de València. Es tracta del 'pitufeo', el presumpte delicte de blanqueig de diners per a pagar campanyes electorals dels 'populars'.

D'altra banda, és cridaner que la diputada que va denunciar el cas Imelsa, actualment vicepresidenta quarta de la Diputació, Rosa Pérez Garijo, d'EU, es troba investigada. La representant d'Esquerra Unida ha mantingut que la seua citació com a investigada va ser "indignant", ja que va ser ella qui va denunciar els fets. "És una maniobra de distracció per a posar en la palestra noms que no toquen", va assenyalar quan va ser citada a declarar per la Guàrdia Civil.

Ja en 2015, amb el canvi polític en les institucions valencianes, un govern quatripartit -integrat per PSPV, Compromís, València en Comú i EU- arriba a la Diputació de València. Uns mesos després, en 2016, l'empresa pública anuncia el canvi de nom i imatge per a deixar de ser Imelsa i convertir-se en Divalterra.

"DÈFICIT DE REPUTACIÓ"

L'objectiu, segons es va explicar aleshores, era superar el "gran dèficit de reputació corporativa" d'Imelsa, la gestió de la qual investiga la justícia, i "començar una nova etapa" en la qual buscava convertir-se en "un referent de gestió pública eficient".

No obstant açò, es dóna la circumstància que aquell canvi va ser anunciat pels qui eren gerents de l'entitat: el socialista Víctor Sahuquillo (PSPV), que va acabar dimitint després de conéixer-se un informe d'un auditor intern que qüestionava fraccionament de contractes i la inclusió de begudes alcohòliques, gin tonics, com a dietes; i Agustina Brines, de Compromís, una de les persones contra les quals aquest dimecres s'ha dictat una ordre de detenció dins de la 'operació Alqueria'.

La història 'negra' d'aquesta empresa pública ha viscut este dimecres un nou acte amb 'Alqueria', l'operació que coordina el Jutjat d'Instrucció número 9 de València i en la qual ha sigut detingut el president de la Diputació de València, alcalde de la localitat d'Ontinyent i portaveu del PSPV, Jorge Rodríguez.

La causa es va obrir per presumptes delictes de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics al maig 2018 després de la denúncia interposada per la Fiscalia Anticorrupció de València. A més de Rodríguez, s'ha ordenat l'arrest d'altres cinc persones, tots empleats de la Diputació de València, entre ells el cap de gabinet del president, Ricard Gallego.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento