Dolors Nadal: "Amb Rajoy de president hi haurà ministres catalans"

  • 20 minutos entrevista a la cabeza de lista por Barcelona del Partido Popular.
  • Los populares catalanes quieren recuperar los diputados pérdidos en las pasadas elecciones.
  • Consideran lógico que un niño español pueda estudiar en castellano en cualquier lugar del Estado.
La candidata del PP por Barcelona, Dolors Nada, durante la entrevista concedida a 20 minutos. (Miquel Taverna)
La candidata del PP por Barcelona, Dolors Nada, durante la entrevista concedida a 20 minutos. (Miquel Taverna)
MIQUEL TAVERNA
La candidata del PP por Barcelona, Dolors Nada, durante la entrevista concedida a 20 minutos. (Miquel Taverna)

Quines idees té clares el PP?

Tenim els mateixos problemes que la resta de ciutadans: arribar a finals de mes. Darrere del somriure del Zapatero s'amaguen milers i milers de famílies que no arriben a final de mes. Els salaris baixen i els preus pugen. El pollastre o els llegums han pujat un 20%. Costa més un litre de llet que un litre de benzina. Zapatero viu en el país de les meravelles perquè paga els cafès a 80 cèntims i aprèn economia en dos tardes. Els ciutadans són cada dia més pobres.

Pot posar-ne tres o quatre exemples?

El Partit Popular és un partit no nacionalista, que creu que Espanya és passat, present i futur a Catalunya
Els problemes són arribar a finals de mes, la immigració... Tenim una proposta d'immigració que dóna resposta al principal problema de Catalunya. Hem vist com s'han fet regularitzacions massives amb el Govern Zapatero. Recordem que és el partit dels papers per tothom, i nosaltres davant el caos generat proposem el control de fronteres: no pot ser que entrin mil immigrants irregulars cada dia per la frontera de la Jonquera, reforçar el control ales fronteres, el contracte d'integració, que suposa respectar les lleis i els costums, aprendre una llengua, comuna. I si no troba feina, se'ls ajudarà a un procés de retorn. Per què ho considerem imprescindible? Sota un fals multiculturalisme no es poden amagar pràctiques que són reprovables. El PSOE ens ha acusat de xenòfobs, però no penso demanar perdó per defensar els drets de les dones i defensar un model basat en els drets humans.

Això no està recollit en el Codi Penal.

Ja sé que Zapatero és el senyor de l'Aliança universal i de la Alianza de las Civilizaciones, però la realitat és que no podem crear caldos de cultius. Qui s'ha d'integrar ho ha de fer amb un model que és el nostre. Estic parlant de codi penal i de valors, els occidentals, que emanen de la declaració universal de Drets Humans. No ens en podem oblidar. Una altra qüestió important és el visat en origen. I prohibit les regularitzacions per llei. Qui entra illegalment serà expulsat. No pots llançar el missatge que a Espanya arribes i al final t'acabes quedant.

Creu que el resultat de les eleccions es juga a Catalunya?

D'acord: pel nombre de diputats (47) i perquè el PP té uns resultats que van pels 10 milions, molt consolidats, i a Catalunya tenim molt per créixer. He de recordar que Rajoy ja ha guanyat Zapatero, a les municipals. Miri si ho estarà fent malament que, el normal és que, quan manes, a les primeres eleccions et votin, ell les perd, les va guanyar el PP.

Quines expectatives té el PP ara?

Des que Daniel Sirera és president del PP català només fem que pujar a les enquestes
8-12-6 en les passades eleccions. Volem recuperar els diputats de Lleida i Girona. Tarragona està molt consolidat. Volem créixer a Tarragona i Barcelona també.

Vuit, llavors?

Volem un resultat que permeti governar Rajoy. I més després del debat de dilluns, que va guanyar claríssimament Mariano Rajoy, aquí està la base, el nucli per garantir una victòria del PP. Volem enviar prou diputats perquè Rajoy estigui a la Moncloa. De fet, el 1996 en vam treure vuit i vam formar Govern. Aquest és el nostre objectiu? No.

Amb el recurs presentat contra l'estatut, ajuda o complica la campanya del PP?

No és un recurs contra l'Estatut, contra... Sinó perquè es pronunciï el Tribunal Constitucional. Els que van fer l'estatut, des del punt de vista de tècnica legislativa, el van fer molt malament. I des del punt de vista constitucional, amb la clara voluntat de superar la Constitució. El Partit Popular és un partit no nacionalista, que creu que Espanya és passar, presente i futur a Catalunya.Els ciutadans de Catalunya se senten majoritàriament catalans i espanyols. Volem que el TC es pronunciï. Els primers interessats haurien de ser els catalans. Per què tenen por al TC? Per què saben que és inconstitucional? Doncs clar que ho saben. Miri si se serà així, que un dels principals impulsors, el senyor Maragall, va dir que estava mal fet. El PP vol respectar estrictament el que digui el TC. Ho aplicarem estrictament, perquè respectem les regles del joc.

Tot i la politització a què molts diuen que està sotmès el TC, per la reprovació d'alguns vocals i el mode com es van designar?

El TC ha de resoldre amb rapidesa. Té una llarga trajectòria, amb doctrina molt elaborada i consolidada, amb lletrats de primera fila. Ha de dictar sentència amb rapidesa. No només sobre el recurs del PP. També l'han presentat moltes comunitats socialistes, i un destacat socialista, com és el Defensor del Pueblo també té presentat un recurs.

La marxa de Josep Piqué s'ha notat?

És lògic que un nen espanyol pugui estudiar en castellà a Espanya
Forma part de la història del partit i jo l'aprecio. Des que Daniel Sirera és president del PP només fem que pujar a les enquestes
.

Diuen que ara no són tan moderats, que han girat més a la dreta.

Un estil o un altre pot agradar més. Que un té un estil més suau, més capacitat comunicativa que altres militants... Però l'actuació [silenci] per posar etiquetes contra el PP van ser durant la campanya del No a l'Estatut. El senyor Piqué va seguir sempre el criteri del partit. A més, Piqué segueix com a militant del PP. Cadascú té el seu estil, la seva idea i la seva precisió en el llenguatge.

Les expectatives de creixement no poden estar limitades? El CEO, enquesta rere enquesta, els situen, segons la percepció dels ciutadans, com el partit més espanyolista, més a la dreta i que menys defensa els interessos de Catalunya.

Som l'únic partit no nacionalista a Catalunya, que defensa que cadascú ha d'escolaritzar els seus fills en la llengua materna. Defensem el bilingüisme real a Catalunya, que no sigui desvirtuat per les actuacions de la Generalitat. Les sancions de la policia lingüística, que prohibeix posar els rètols en castellà, s'han incrementat en un 60%. Nosaltres no som nacionalistes i compatibilitzem els sentiments de ser catalans i espanyols. Som tan catalans com el que més, més patriotes que ningú, perquè quan hem governat, a Catalunya, és quan ha anat bé. Vam trobar la inversió territorialitzada a Catalunya en el 8%. Els hi vam deixar en el 17%. En el Govern Zapatero van reduir-se i ara, a corre-cuita, es van incrementar. Mai s'ha arribat a la inversió dels governs del PP.

Llavors quina radiografia fan de l'educació a Catalunya? El nivell dels alumnes i la llengua.

La senyora Carme Chacón és la cara catalana de la senyora Magdalena Álvarez
Si no ho vol fer, hEn un món globalitzat competeixen nacions, Estats, regions i ciutats. Catalunya no té recursos naturals per competir. Sí té un capital humà, ha de crear massa crítica d'innovació i desenvolupament, per fer atractiva Catalunya. La mediocritat socialista, que vol igualar per baix, poder passar amb quatre assignatures suspeses... Vostè considera que això motiva l'esforç. Doncs clar que no. Estem arrabassant el futur als nostres fills. Els estem, no, els estan robant el futur. Es fa creure a un
nano que amb un títol trobarà feina. No, si no té la cultura del mèrit, l'esforç. Volem una escola en què primi el mèrit. Ha de passar de curs qui aprova. Igualar per baix la mediocritat hipoteca el futur.

Una escola bilingüe, com proposen, com seria? Les competències d'Educació estan transferides a la Generalitat.

Rajoy ha garantit que fent una llei de Bases, garantirà que els pares puguin escolaritzar els fills en la seva llengua materna. Escolti, perquè és lògic que un nen espanyol pugui estudiar en espanyol a Espanya. És insòlit, no passa enlloc del món. Defensem que un nen espanyol pugui estudiar en espanyol a Espanya. I això com es fa? Amb una llei de Bases, i les comunitats autònomes decidiran com fer-ho.

Però Catalunya, el conseller d'Educació diu que això no s'aplicaria, va contra l'Estatut, perquè, repeteixo, les competències estan transferides.

Li ho acabo de dir, ho han de fer ells.

I si no ho vol fer. Si no ho vol fer, hi ha el Tribunal Constitucional per fer complir la llei. Em sembla in-ver-sem-blant que un conseller que ha de complir la llei digui que es nega. És inconcebible. Tan mal concepte té del conseller Maragall?

Ho ha dit moltes vegades...

Ens volen fer aparèixer com una força política extravagant a Catalunya i no és veritat
Llavors és
tremendo, dir que no complirà la llei. Amb quina autoritat multaran els mossos. És una autèntica barbaritat.

En infraestructures, l'altre dia van anar a la Zona Franca. L'AVE ha arribat, 16 any després d'obres. Què pensa fer el PP per millorar-les?

Em felicito. Perquè qui va decidir que l'AVE vingués a Catalunya va ser el PP. L'únic que havien de fer és terminar l'obra. I ho han fet tan malament, tan malament, amb Rodalies collapsades, milers de persones del Gornal que no poden dormir perquè tenen les cases plenes d'esquerdes. Demano a Zapatero que, quan passi per davant del barri del Gornal, faci el favor de girar els ulls i mirar com viuen allí o al Prat. No hi ha dret. La incompetència i la prepotència del govern Zapatero no pot perjudicar d'aquesta manera els ciutadans.

Això no hauria passat amb el govern del PP?

Només li dic una cosa: quan hi va haver un problema, que no és comparable, amb l'AVE Madrid - Lleida, el president d'Adif va dimitir. Unes esquerdes en l'AVE, no té ni la més mínima comparació que l'ensorrada de Bellvitge. Aquí, la senyora Álvarez, que té el trist rècord mundial de peticions de dimissió, el senyor Zapatero i la senyor Chacón, la van mantenir gràcies al vot de dos trànsfugues. La candidata Chacón ha estat mesos i mesos amb Álvarez i no ha fet res per Catalunya. Hem vist la senyor Chacón aplaudir a rabiar en els comitès executius socialistes. Sap per què? Perquè la senyora Chacón es la cara catalana de la senyora Álvarez. És que són el mateix. Infraestructures? Encara s'estan barallant pel quart cinturó. Són incapaços de fer una obra pública nova. Amb el PP vam fer la tercera pista del Prat. Ho han acabat ells. Però l'impuls... Estava per tallar la cinta. La nova terminal, la depuradora del Prat. Que algú em digui una obra nova, una obra nova, per a Catalunya? Zero. No han fet res. El Quart Cinturó, encara es barallen per si es fa o no. Nosaltres parlem de la quarta pista del Prat sobre el mar, del cinquè cinturó, de la línia orbital ferroviari. Això és tenir projectes de futur, això és apostar per Catalunya.

L'acord de finançament Castells-Solbes, si el PP arribés al Govern, garantiria fins i tot un acord més satisfactori. Com beneficiaria econòmicament?

D'entrada, tenint projectes. No és un problema de finançament. Només, només. Hi ha 700 milions d'euros que estan dormint el sueño de los justos perquè no saben què fer-ne, per la pura incompetència política. I amb el PP, perquè no el 17%, per què no el 21%? I si un any toca el 15-16%. El que sigui. El nostre criteri és invertir el que necessiti Catalunya. Ho hem demostrat. Som el govern que més ha invertir a Catalunya, fins i tot comptant l'etapa dels Jocs Olímpics. No ho diem nosaltres. També el Centre d'Estudis Sobiranistes, que simpatia pel PP a Catalunya en té poca, ells mateixos van dir que mai s'ha invertit tant a Catalunya com amb el PP. És així. Ningú sortia a riure's de Catalunya. Perquè veure la senyora Álvarez dient que li haurien de fer un monument per l'agraïts que hauríem d'estar... És que n'estem farts de la burla dels catalans, fent ja, ja, ja, arribo tard perquè he vingut en Rodalies.

I perquè el PP no puja a les enquestes, llavors?

La gent ha de tenir memòria. El PP ha estat segona força política a Catalunya en les últimes eleccions europees. Primer, el PSC, i segon, el PP. Tercera, CiU. Y de aquí pa'bajo. Ens volen fer aparèixer como una força política extravagant a Catalunya i no és veritat.El senyor Jordi Pujol sap perfectíssimament que va ser president de Catalunya gràcies als vots del PP. Nosaltres vam actuar amb una absoluta lleialtat. I no faré cap comentari sobre el que penso de la lleialtat amb què s'ha comportat CiU. Sobre la deslleialtat amb què s'ha comportat.

En un escenari postelectoral, PP o PSOE necessitaran el suport d'un altre partit per governar. Quin és el suport que podrien tenir de Catalunya?

El PP és capaç d'arribar a acords amb tots, menys amb Iniciativa, perquè defensen polítiques del passat que han fracassat, i amb ERC perquè volen que Espanya deixi de ser el que és i Catalunya també. Amb la resta hem estat capaços d'arribar-hi. No hi ha dilema. Només hi ha dues opcions: o votar Zapatero, el president de la immigració descontrolada, que baixin els salaris i que pugen els preus, que no hi ha garantia de seguretat. L'única garantia és de Rajoy. ZP genera 4.400 aturats cada dia i Rajoy, ho va demostrar, cara dia es creaven 2.500 llocs de treball nous. Només hi ha dues opcions. Al debat ja es va veure: idees clares, polítiques amb el cap i amb el cor. Votar CiU és fer un exercici legítim, però és un exercici d'ineficàcia política, fent un exercici, que em sembla deplorable, com a demòcrata, que és canviar el Palau de la Generalitat pel de la Moncloa. El senyor Zapatero, m'hauria de llegir més, a veure si deixa de canviar-nos presidents. Va fer fora Maragall per un pacte entre Zapatero i Mas. És inacceptable. No m'estranya que el president Maragall demani que no es voti PSC.

Posem-nos en un escenari del 10-M. Posem-nos en el cas que guanya Rajoy. Amb quins suports? Si ja descarten CiU. Amb el PNB tampoc, menys amb ERC, Esquerra Unida...

Com diu el refrany, Cada día tiene su afán. Ahir ja vam veure el debat, i per tant... Va quedar clar que hi ha alternativa. El canvi i la modernitat és Rajoy. I un cop sigui president, intentarem governar. Obtenir la confiança de la Cambra. I si no es pot, no renunciarem als nostres principis, a les nostres conviccions, ni retirarem el recurs a l'Estatut.

Es veu ministra, si guanya Rajoy?

Desitjo, i estic segura que sempre ha estat així, és que hi haurà ministres catalans.

De què li agradaria ser?

Els personalismes

Podria ser un ministre català d'un altre partit, amb el PP.

Insisteixo. Duran va dir que vol pactar amb el PSOE. Està molt clar. Por ser clarament el número 2 de la senyora Chacón. Ja li ho he recomanat. . Només per canviar-se llocs de poder. No m'ho invento. Que vagi de número 2 de la senyora Chacón.

Durant la legislatura, el PP ha protagonitzat sessions bronques al Congrés i al Senat. I ara és ZP qui reclama tensió. S'han canviat els papers?

El PP ha portat la iniciativa tota la precampanya i la campanya perquè té un projecte de futur: immigració, economia, per millorar la situació de l'economia, per pujar les pensions. El Senyor Zapatero s'ha tret la careta i ha dit el que ha practicat: la dramatització, la crispació... Va arribar a mentir de tal manera que va arribar a dir que no sabia de l'existència del Pacte del Tinell. VA dir: "No sé lo que es esto". Va ser espectacular. Si menteix més que parla! Si al Congrés va parlar, que jo el vaig sentir, del Pacte del Tinel, que no el pronuncia bé. Com es pot tenir tanta barra?! Va mentir dient que no negociaria després dels atemptats del l'11-M. I menteix ara dient que no hi ha crisi econòmica. El que no hi ha és president de Govern.

QUASI PERSONAL

Quin llibre està llegint?

La ciutat prohibida, d'Anchee Men, que explica l'estructura de poder de les dones en la cort imperial.

Què no es perd a la tele?

Pellícules clàssiques i informatius. L'última, El hombre que nunca estuvo allí. Vaig i vinc de Madrid, sap? No puc anar. Polònia: em va costar reconèixer-me. Els vaig fer una gamberrada: de morena a rossa. Em fa molta gràcia el meu personatge.

Passa temps amb la seva família?

Menys. No tinc fills. Trobo a faltar no estar tant amb l'Antoni

Qui tipus de música escolta?

És com la banda sonora d'una pellícula. Cada moment té la seva música. Depèn del moment.

Quant dorm?

Sis o set hores aquests dies.

Condueix habitualment?

No. Ara, no.

Cuina?

Els meus peixos al forn són famosos a tot el món.

Idiomes?

Anglès suficient per viatjar a països de parla anglesa per perdre'm per Alaska. Me'n surto.

Va a missa?

Menys del que hauria d'anar. Sóc catòlica no massa bona practicant.

Té hipoteca?

Tinc 55 anys. Gràcies a Déu ja he acabat de pagar-la.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento