Els parts de dos i tres nens es tripliquen en vint anys

El 2005 hi va haver 1.488 naixements múltiples, davant els 527 del 1986. S’explica perquè més dones recorren a tècniques de reproducció assistida.
Les dues classes de P3 del Catalònia (Poblenou) sumen fins a quatre parelles de bessons.
Les dues classes de P3 del Catalònia (Poblenou) sumen fins a quatre parelles de bessons.
Les dues classes de P3 del Catalònia (Poblenou) sumen fins a quatre parelles de bessons.
Els parts múltiples a Catalunya s’han disparat els darrers 20 anys pels tractaments de reproducció assistida. Ara bé, s’ha tocat sostre perquè ara es fan servir menys embrions en les fecundacions in vitro.Entre el 1986 i el 2005 s’ha passat de 527 parts múltiples a 1.488, gairebé el triple. 1.456 són dobles i la resta (32), trigèmins. Els parts amb quatre nens o més en aquestes dues dècades són 11. Això significa que un 1,91% dels 78.173 naixements del 2005 van ser múltiples. Fa 20 anys, la proporció era del 0,88% sobre els 60.168 parts.

«El retard en l’edat per tenir el primer fill ha incrementat els tractaments de fertilitat», explica l’adjunt a Reproducció Assistida de la Vall d’Hebron, Julio Herrero.

En la majoria de les fecundacions es transferien tres embrions, «a dojo pel temor que l’operació no fos reeixida, però ara la tendència és posar-ne menys», indica el director de l’Institut Marquès del Vallès, Manuel Elbaile.

«El 2003 es va arribar a un punt d’inflexió», diu el doctor Herrero. «Per primer cop es van fer més tractaments amb dos embrions que amb tres. De fet, el 2004, l’últim any amb xifres, en un 65% dels casos es fan servir un o dos embrions. I la tendència s’ha accentuat», subratlla.

En un embaràs natural els parts múltiples gairebé no arriben al 2%. Quan es recorre a la reproducció assistida, un 24% de les gestacions acaben en bessonada.

Aquest canvi de tendència  ja es nota a alguns hospitals i clíniques consultats, amb xifres del 2006  i el 2007. Els parts múltiples s’han estancat o han experimentat un petit descens.

A la Dexeus i la Vall d’Hebron, els parts múltiples són entorn al 3,5%. I al Parc Taulí de Sabadell, sobre l’1,7%. Les xifres són orientatives: els tres centres sumen el 12% de naixements catalans.

Carles Foradada, ginecòleg del Parc Taulí de Sabadell, pensa que els parts múltiples es mantindran en el futur i només baixaran si es perfeccionen encara més les tècniques de reproducció assistida.

El perfil de la dona que recorre a tècniques de reproducció assistida, segons Delbaile, és el d’una «treballadora d’uns 37 anys que porta dos anys buscant descendència. L’ovari pot estar envellit. I el semen cada cop és pitjor».

Vuit bessons repartits en dues aules

«Jo no sóc la clàudia, a mi no em renyis!»

Les dues classes de P3 del Catalònia (Poblenou) sumen fins a quatre parelles de bessons. Ni una, ni dos ni tres. Quatre. Els vuit nens estan repartits en dues classes. Aquests dies ultimen les seves disfresses de Carnestoltes. «Es recomana que els germans no vagin junts perquè desenvolupin la seva identitat», explica Montse, tutora d’una aula. Anècdotes? «S’ofenen si no els reconeixes. Et diuen: ‘Jo sóc l’altra. A mi no em renyis’», comenta. A la foto de dalt, feta al pati, d’esquerra a dreta i de dalt a baix, Mariona, Judith i Joel; Izan i Joan, i Paula, Clàudia i Aura.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento