La falta de transports supera ja l’habitatge com a gran problema

El caos de Rodalies, les cues i l’apagada exasperen els catalans. El PSC es dispara en intenció de vot directe i es distancia de la resta.
La manca d’infraestructures i de transports ha saltat al primer lloc entre els problemes que hi ha actualment a Catalunya. I ho és per primer cop des que s’elabora el Baròmetre d’Opinió Pública del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO).El 34,6% dels enquestats  el cita, molt per damunt de l’eterna preocupació per l’habitatge (27,2%) i la clàssica de la immigració (22,9%).

Aquest és el primer estudi que recull l’opinió dels catalans després del caos de Rodalies. El primer Baròmetre que reflectia aquest maldecap era el de novembre del 2006 i estava en setena posició. Apagades, cues quilomètriques i la suspensió parcial del servei de Rodalies n’expliquen el canvi.

Espanya-Catalunya

De manera paral·lela, les relacions Catalunya-Espanya ja són la novena preocupació, citada pel 10% dels catalans.

Les preguntes es van formular entre el 20 i el 30 de novembre, poc abans de la manifestació pel dret a decidir de l’1 de desembre, enmig dels problemes ferroviaris i del debat per reprovar la ministra de Foment al Congrés, i quan el president de la Generalitat va participar a Tinc una pregunta per a vostè.

Els enquestats premien el PSC, que puja 6,3 punts (recull gairebé tot els suport dels abstencionistes que es decideixen a votar). Amb un 37,3% de sufragis d’intenció directe per a les generals, els socialistes tripliquen CiU (12%). Van darrere ERC (7,6%), PP (5%), ICV (4,4%) i Ciutadans (0,3%).

Creix el pessimisme econòmic

Sigui per la pujada de les hipoteques o per l’encariment de la cistella de la compra, la xifra de catalans que afirmen que la seva situació econòmica és pitjor que un any abans és d’un 37,6% aquest desembre davant el 30,4% del Baròmetre d’octubre. Els que estan millor també són més, un 15% (a l’octubre eren el 13,8%). Un 34% diu que empitjorarà i un 19,9% creu que millorarà.

El mapa polític

Millor nota: Per a Duran i Lleida (CiU), amb un 5,7.

Paradoxa: Els votants del PP puntuen amb més nota a Duran (6,2) que al portaveu del partit, Sirera (5,0). Fins i tot els electors de C’s el valoren més que els mateixos del PP.

Més conegut: Carod (94,3%) és més famós que José Montilla (93,6%).

Repetir el vot: PP i PSC tenen els electors més mobilitzats per al març.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento