Comunitat Valenciana

Agricultors valencians veuen un "dur colp" limitar la vinya per al cava i demanen ajuda al Consell

  • La superfície de plantació en la Denominació d'Origen (DO) Cava per a tota Espanya solament podrà augmentar en 172,2 hectàrees durant 2018.
  • “Les peticions cursades per part dels viticultors de Requena, abasten una superfície d'unes 1.500 hectàrees", ha alertat.
  • Qualifiquen d’"inadmissible" que el Govern central "s'haja plegat als interessos de les grans firmes del cava català”.
CR DO Cava
CR DO Cava
CR DO CAVA
CR DO Cava

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) i La Unió de Llauradors i Ramaders han advertit aquest divendres que la decisió del Ministeri d'Agricultura de limitar l'autorització de noves plantacions de raïm per a l'elaboració de cava suposarà un "dur colp" per al sector valencià i han demanat a la Conselleria que emprenga accions en defensa dels seus interessos.

Així ho han dit en sengles comunicats després de la publicació per part del Ministeri d'Agricultura en el BOE d'una resolució de la Direcció General de Produccions i Mercats Agraris, per la qual es fixa per a 2018 la superfície que es podrà concedir per a autoritzacions de noves plantacions de vinya a nivell nacional.

D'aquesta forma, la superfície de plantació en la Denominació d'Origen (DO) Cava per a tota Espanya solament podrà augmentar en 172,2 hectàrees durant 2018, de les quals 57,4 són per a noves plantacions, altres 57,4 per a replantació i les restants 57,4 hectàrees per a la conversió de drets de replantació.

La Unió ha lamentat que el Ministeri ha fet "cas omís a les peticions de la Comunitat Valenciana" i "s'ha plegat als interessos de la Dominació d'Origen (DO) Cava" i ha anunciat que al llarg de gener "estudiarà possibles mobilitzacions de protesta".

L'organització també ha reclamat a la Conselleria d'Agricultura "iniciar quantes accions estime oportunes per a defensar els interessos del sector valencià en un tema molt important per a la comarca de Requena-Utiel".

"Es riuen una vegada més en la cara dels valencians"

En la mateixa línia, ha exigit al Ministeri que "canvie d'opinió i no restringisca les hectàrees de vinya amb varietats per a cava pendents d'autorització a Requena, ni les ja compromeses també allí dins de l'actual Pla de Reestructuració de Vinya que finalitzava en 2018, que en total serien poc menys d'1.500 hectàrees".

L'organització ha lamentat que el Ministeri d'Agricultura i el Govern central "es riuen una vegada més en la cara de tots els valencians". "No pretenem fer guerra de res i molt menys política, però la veritat és que el cava valencià gaudeix cada vegada de major reconeixement i prestigi en els mercats, gràcies a la seua qualitat. No es pot coartar amb decisions com aquesta un creixement que suposa un ingrés per als agricultors que produeixen aqueixes varietats", han defensat.

Al seu judici, "en un futur caldria posar límit al creixement de la superfície per a cava d'alguna manera per a evitar saturar el mercat, però en aquest moment no es poden posar en perill les inversions que existeixen en marxa i l'aposta forta realitzada per alguns viticultors i cellers" de la Comunitat.

"Molt perjudicial” per a Requena

La Unió ha posat el focus en els efectes que pot tenir la mesura a Requena (València), l'únic terme municipal de la Comunitat que està legalment autoritzat per a elaborar cava. "Allí, hi ha ara unes 3.500 hectàrees destinades a la producció de la varietat de raïm blanc Macabeoo Chardonnay per a elaborar espumosos, la segona zona després de Catalunya més important de l'Estat", han explicat.

En la mateixa línia, el president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, ha assegurat en un comunicat que "la disposició del Ministeri resulta molt perjudicial per a una zona com Requena, que gràcies al seu excel·lent treball ha sabut convertir el cava en un dels principals motors de creixement".

L'associació ha qualificat d’"inadmissible" que el Govern central "s'haja plegat als interessos de les grans firmes del cava català, que eren les que estaven reclamant l'aplicació d'aquestes restriccions, i tallar les ales a un sector a colp de decret i de manera artificial".

Limitar les noves plantacions en al voltant de les 172 hectàrees per a tota Espanya és una "xifra que es queda molt curta per a les necessitats reals de creixement del cava valencià, ja que les peticions cursades per part dels viticultors de Requena, bé per a poder reestructurar, bé per a poder regularitzar les seues parcel·les de cara a obtenir raïm de cava, abasten una superfície d'unes 1.500 hectàrees", ha alertat.

"Frenar el cava de Requena per a beneficiar a una altra comunitat"

Aguado ha remarcat que, "pel que sembla, el Ministeri sí va a permetre que aquelles empreses i explotacions que tenien inversions ja autoritzades seguisquen endavant, però la immensa majoria dels quals havien decidit apostar per l'elaboració d'aquest espumós es van a quedar fora".

"És una barbaritat, perquè la demanda dels caves de Requena està en plena expansió i ara el Govern ha decidit frenar-la per a beneficiar els interessos d'una altra comunitat autònoma", ha denunciat.

En aquest sentit, Cristóbal Aguado ha defensat "plantejar la creació d'unes subzones del cava i que les decisions s'adopten en funció de les necessitats de cadascuna d'elles, de tal manera que si els productors i cellers d'alguna d'aqueixes subzones detecten que els seus mercats es troben saturats i és convenient limitar el seu creixement, que ho facen".

"El que no poden pretendre és impedir per la força l'expansió d'aquells altres que sí tenen expectatives i capacitat per a seguir creixent", ha reivindicat.

Finalment, AVA-Asaja ha assenyalat que dimarts que ve el secretari general del Ministeri d'Agricultura, Carlos Cabanas, mantindrà una reunió amb els representants del sector vitivinícola valencià. "L'aprofitarem per a traslladar-li les raons per les quals no ha de limitar-se la producció de raïm per a cava a Requena. Esperem que acabe imperant el seny i que la situació puga reconduir-se al més prompte possible", ha resolt.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento