Comunitat Valenciana

La UCO apunta al finançament irregular en la campanya de 2011 del PP de València i a Grau com a recaptador

  • Un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil aprecia indicis de presumpte finançament irregular en la campanya de 2011 del PP de la ciutat de València i apunta a l'exvicealcalde Alfonso Grau com la persona encarregada de realitzar les recaptacions de diners.
Grau amb els seus advocats després d'eixir del jutjat
Grau amb els seus advocats després d'eixir del jutjat
Europa Press
Grau amb els seus advocats després d'eixir del jutjat

Així es desprèn d'un document incorporat a les diligències d'investigació de la peça, inclosa en el cas Imelsa, centrada en el suposat finançament irregular del PP valencià durant diverses cites electorals. El nou informe, al que ha tingut accés Europa Press, analitza en concret les analogies entre el succeït en la campanya de 2007 i la de 2011.

Segons els investigadors, de les dades analitzades fins al moment es conclou que "en el cas de la campanya electoral de 2011, com ja es va exposar pel que fa a les de 2077 i 2015, el Partit Popular de la ciutat de València hauria instrumentalitzat al grup municipal per a, a través de diferents mecanismes, sortejar la fiscalització deguda i poder així superar el sostre de despesa establit, fent que tercers assumiren despeses electorals pròpies del partit".

En este sentit, consideren que hi ha "paral·lelismes comuns" a les campanyes electorals estudiades. L'informe subratlla l'"especial importància" d'un compte titulat pel grup municipal popular en l'Ajuntament de València que s'hauria utilitzat per a rebre donacions i aportacions de 'Colaboradores y Allegados' (CyA) sense identificar i rebre fons i dur a terme pagaments de naturalesa electoral.

Aquest compte, i la seua activitat, haurien romàs "alienes a la fiscalització", explicant el grup popular amb un segon compte -aquest sí fiscalitzat- en un altre banc en la qual es rebien les subvencions corresponents.

Aquests fets podrien suposar, segons les perquisicions, "l'existència d'una estratègia preconcebuda per a l'elusió de la fiscalització i la superació sistemàtica del sostre de despesa en les successives eleccions".

Així mateix, la UCO recorda les manifestacions de l'exsecretària del grup municipal popular en l'Ajuntament María del Carmen García Fuster en les quals al·ludia a la figura d'un recaptador la identitat del qual no va voler desvetlar. Així i tot, a juí policial s'ha pogut comprovar durant el desenvolupament de la investigació que l'any 2007 Alfonso Grau -que va ser vicealcalde i número 2 de l'alcaldessa Rita Barberá- hauria sigut la persona encarregada de recaptar els fons -concretament hauria entregat 350.000 euros en efectiu a un assessor i donat indicacions per a arreplegar un xec de 150.000 euros-, tot açò amb la finalitat de saldar deutes de campanya.

L'any 2011, continuen, també per declaracions de García Fuster es té coneixement de l'existència de recaptacions efectuades que posteriorment haurien sigut ingressades en el compte no oficial. "Indiciariament, i sense comptar amb un testimoniatge privilegiat com en el cas anterior, es podria concloure del conjuminat fins hui que, igual que hauria succeït en 2007, la persona encarregada de dur a terme les recaptacions hauria sigut Alfonso Grau", apunta.

Els especialistes del Grup de Delictes contra l'Administració assenyalen una nova similitud: tant en 2007 com en 2011 s'hauria establit un marc contractual amb empreses de serveis electorals per un valor menor al real. L'any 2007 es va establir amb Laterne Product Council (LPC) un contracte de 150.000 euros i les despeses superaren els 2,5 milions, mentre que en 2011, el contracte es va fer amb l'empresa Trasgos per 170.000 euros i els treballs efectuats són, almenys, de 277.129 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento