Comunitat Valenciana

El Consell declararà BIC el mur d'afusellament de Paterna perquè ningú oblide el "patíbul que van emprar els feixistes"

  • VALÈNCIA,2 (EUROPA PRESS)

La secretària provincial del PSPV i diputada Mercedes Caballero ha anunciat este dilluns que el Consell declararà BIC (Bé d'Interés Cultural) el 'mur d'afusellament d'Espanya' a Paterna (València), on el franquisme va afusellar a 2.238 persones, perquè "tothom sàpia ara i sempre el que va ser el patíbul que van emprar els feixistes per a eliminar als quals no pensaven com ells".

Caballero, que va ser la diputada que va defendre la Llei de la Memòria Democràtica Valenciana, ha explicat sobre este tema que per açò el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha escollit este lloc per a presentar la reforma integral de la llei de Memòria Històrica.

Així, ha recalcat que este acte serveix per a "no oblidar" que el franquisme va ser "especialment cruel" amb València perquè va ser "el cresol del progressisme" en ser la seu del congrés d'intel·lectuals contra el feixisme i l'última capital de la República.

Per contra, ha destacat el compromís actual de les institucions, Generalitat, Diputació, amb eixa llei de memòria democràtica i l'Ajuntament de Paterna amb la defensa de la memòria històrica i ha recordat es va produir la primera exhumació fins i tot abans de la llei, en 2005, una norma que hui requereix "d'una actualització". "Obrir les fosses i ampliar els drets no causa danys, el dany ho va causar qui va omplir les cunetes dels nostres familiars", ha postil·lat.

Per la seua banda, la filla de Teófilo Alcorisa, afusellat pel règim franquista, ha demanat este dilluns que la llei de reforma integral de memòria històrica que proposa el PSOE tire avant perquè "ningú haja de passar" per les "travetes interminables" que els van posar durant set anys per a poder exhumar el cos del seu pare i que des d'ara els familiars puguen recuperar "sense problemes" als seus sers estimats.

Pilar Alcorisa ha destacat que la llei de Rodríguez Zapatero li va permetre exhumar al seu pare malgrat que les "travetes" posades per l'exalcaldessa Rita Barberá, que van ser "interminables".

Per la seua banda, l'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, ha recalcat que cal "dignificar a les víctimes i a les seues famílies"."Que no enganyen, no és una qüestió de revenja, sinó de dignitat", ha recalcat Sagredo, que ha exigit "retornar la dignitat a este lloc i a este mur de la vergonya". A més, ha proposat que puga visitar-se per les famílies "quan vullguen sense horaris, ni reixes" per a pensar en els seus sers estimats "com el que són, herois de la democràcia".

Finalment, la secretària de memòria Històrica del PSPV, Alicia Piquer, ha incidit que esta reforma no és només per a pal·liar "els dolors individuals sinó per a avançar en democràcia" i ha assenyalat que "costa creure" que una "dreta deixe sense pressupost" una norma que persegueix que les famílies puguen trobar als seus avantpassats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento