Comunitat Valenciana

El 39% de famílies ateses per Creu Roja no pot pagar el menjador dels seus fills

  • S'ha analitzat la percepció que tenen els 5.400 xics d'entre 8 i 14 anys que atén Creu Roja a l'any a través del programa de promoció de l'èxit escolar.
  • El 76% dels xiquets està estudiant en el curs que correspon a la seua edat, una taxa "significativament baixa", nou punts per davall del que es considera "idoni".
  • Un 50,8% ha rebut algun insult, mentre que un 38% ha insultat un altre company, segons el 'Butlletí sobre Vulnerabilitat de la Infància a la Comunitat Valenciana'.
Voluntari de Creu Roja amb un menor
Voluntari de Creu Roja amb un menor
CRUZ ROJA
Voluntari de Creu Roja amb un menor

El 39 per cent de les famílies ateses per Creu Roja a la Comunitat Valenciana no pot pagar el menjador escolar, 10 punts per damunt de la mitjana estatal; el 9,1% dels xiquets no realitza alguna dels tres menjars diàries de forma regular, la mitat dels menors passa fred a l'hivern i el 42% no disposa del material adequat per a estudiar.

Estes són algunes de les conclusions del 'Butlletí sobre Vulnerabilitat de la Infància a la Comunitat Valenciana' que ha presentat este dimecres el president autonòmic de Creu Roja, Javier Moreno, acompanyat de la responsable d'estudis i innovació de Creu Roja Espanyola, Susana Gende, i de la responsable de la infància a la Comunitat valenciana, Alicia Santonja.

Moreno ha explicat que este informe és "una visió de la realitat per part dels propis afectats i de les seues vivències" ja que s'ha analitzat la percepció que tenen els 5.400 xics d'entre 8 i 14 anys que atén Creu Roja a l'any a través del programa de promoció de l'èxit escolar.

Sobre este tema, ha explicat que la pobresa infantil és "la que més preocupa" a Creu Roja per les conseqüències que té per al desenvolupament dels xiquets i perquè "suposa una barrera per a la igualtat d'oportunitats". De fet, segons un estudi, el 80% dels menors pobres ho seran d'adults.

No obstant açò, ha destacat que este butlletí revela "una cosa bona": el 89,4% diu sentir-se feliç i el 87% i el 92% dels enquestats tenen bona o molt bona opinió sobre la seua situació respecte a totes les dimensions considerades del benestar subjectiu.

Malgrat açò, amb l'edat empitjora esta valoració especialment la que realitza pel que fa a les coses que fan en el seu temps lliure -el 93,8% dels xiquets d'entre 8 i 9 anys es redueix al 78,3% dels quals tenen 12,13 i 14 anys- i de la valoració que fan de la seua vida fins al moment -que passa del 95,4% al 82,4%-.

Alimentació i educació

Així, l'informe revela "una alimentació insuficient o deficient" com a conseqüència de la pobresa infantil: un 6,8% no esmorza de manera regular enfront del 5% de mitjana estatal; un 1,5% no menja al migdia enfront del 4%, un 3% no sopa, igual que la mitjana, i un 6,3% no menja gens a mitjan matí i altres 4,3% tampoc berena, enfront del 8% a Espanya. Per a pal·liar esta situació Cruz Roja dóna de berenar diàriament a un 25,3%.

A més, la mitat dels menors diu sentir fred a l'hivern i el 31,8% no tindre calefacció en la seua llar. Davant esta situació, esta organització humanitària va ajudar 2.137 famílies en el pagament de rebuts de subministraments.

Respecte a l'èxit escolar, el 76% dels xiquets està estudiant en el curs que correspon a la seua edat, una taxa "significativament baixa" ja que se situa nou punts per davall del que el Ministeri d'Educació considera "idoni".

A més, esta sincronització afecta més els xics, el 32,8% dels xiquets enfront del 19,2% de les xiquetes, i a mesura que augmenta l'edat creix el percentatge de menors que no està en el curs que li toca. Així, entre els 12 i els 14 anys aconsegueix el 46,2% enfront del 44% en la mostra estatal.

El 52,1% ha tingut problemes econòmics molt seriosos i 42% dels estudiants d'entre 12 i 14 anys no disposa del material adequat. Creu Roja els va ajudar mitjançant 4.108 entregues de material didàctic i llibres a la Comunitat Valenciana durant el passat any.

Sobre este tema, Moreno ha destacat que els xiquets que han participat en el programa de promoció de l'èxit escolar se senten "molt orgullosos" d'haver millorat en les seues notes. En concret, un 85,5% afirma que des que acudeix a Creu Roja a la vesprada ha millorat. Esta organització compta amb 900 voluntaris en tota la Comunitat.

No obstant açò, un 11% dels xiquets tenen opinions clarament negatives: una cinquena part en relació a l'assistència al col·legi i el 8% a la possibilitat d'anar d'excursió, poder portar els materials que li demanen i la comunicació dels pares amb els seus professor.

El 50,8% ha rebut un insult

Pel que fa a les relacions amb els seus companys, que poden condicionar el comportament infantil, destaquen percentatges alts pel que fa a conductes negatives patides o infringides. D'esta manera, un 50,8% ha rebut algun insult, mentre que un 38% ha insultat un altre company.

El 31,6 diu haver sigut colpejat i un 32,3% admet haver-ho fet i un 35,5% diu haver-se quedat solament en l'esbarjo i un 26,5% haver deixat de costat a un altre xiquet. En l'entorn escolar el 31,9% pateix soledat, el 30,4% assenyala que va amb roïnes companyies i el 29% ha patit assetjament.

D'altra banda, l'informe també analitza el consum d'alcohol i drogues entre els xiquets de 12 i 14 anys. Així, el 12,9% de les xiquetes i el 5,7% dels xiquets s'ajunten per a fer 'botelló' una o més vegades per setmana, el 12,9% de les xiquetes i el 5,6% dels xiquets fumen tabac una o dos vegades per setmana, el 3,2% de les xiquetes fuma porros tots els dies i el 5,4% dels xiquets una o dos vegades per setmana i el 22,6% de les xiquetes i el 24,3% dels xiquets acudeix a les discoteques lights una o dos vegades per setmana.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento