Comunitat Valenciana

Podem creu que si al final no hi ha acord sobre els pressupostos haurà de donar-se "algun replantejament" en el Botànic

  • VALÈNCIA, 27 (EUROPA PRESS)
Podem presenta les seues esmenes als pressupostos de 2018
Podem presenta les seues esmenes als pressupostos de 2018
PODEM
Podem presenta les seues esmenes als pressupostos de 2018

El grup parlamentari Podemos-Podem ha presentat este dilluns els seus 200 esmenes parcials al projecte de Pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 2018, i considera que si arribat el moment no s'arriba a un avanç en les qüestions que considera prioritàries i no hi ha un acord que els permeta votar a favor dels comptes "l'Acord del Botànic estarà en una situació en la qual haurà de donar-se algun tipus de replantejament" perquè suposaria que no s'està executant.

Així ho ha explicat el seu portaveu, Antonio Estañ, en ser preguntat per la possibilitat que, arribat el moment, el seu grup no recolze els comptes i com podria afectar això el pacte que sustenta el Consell. En tot cas, ha assegurat que les seues esmenes són "comprensibles, assumibles" i ha reiterat la voluntat de diàleg i la seua "predisposició a aprovar els pressupostos" sempre que, ha afegit, "complisquen els acords i milloren la vida dels valencians".

En una roda de premsa al costat dels portaveus adjunts, César Jiménez i Fabiola Meco, el síndic de Podem ha indicat que durant les negociacions prèvies a la presentació dels comptes ja van aconseguir avanços, "però no prou", en algunes de les seues propostes i per açò ara han volgut aprofundir en elles, confiant que al tràmit parlamentari es puguen produir millores.

"Sí veiem que hi ha hagut un avanç", ha reiterat, en relació al fet que el Consell es referisca a estos com els pressupostos "més botànics", però ha indicat que el que els preocupa és que en el moment de legislatura actual eixos esforços "no foren suficient", especialment "tenint en compte les expectatives i les promeses" que els van portar a l'Executiu valencià.

VIVENDA, EDUCACIÓ I ACCESSIBILITAT

Entre les esmenes plantejades inclou dotar de més recursos a facilitar l'accés a la vivenda, augmentant la inversió en tres anys des dels 40 milions pressupostats fins el 75 milions, a més d'apostar per l'accessibilitat dels edificis públics, passant d'1,6 milions a 4 milions que eixirien del pressupost de Presidència, o augmentar els recursos que permeten fomentar l'acolliment familiar de menors tutelats.

Així mateix, proposen ampliar el nombre de persones que no hagen de fer front al copagament farmacèutic (a famílies monoparentals i treballadors que no arriben al salari mínim), mentre que en l'àmbit educatiu reclamen un reforç del professorat, amb 3 milions per a la implantació del model plurilingüe i 500.000 euros per a l'educació inclusiva, a més d'augmentar en 1,5 milions els fons per a garantir la gratuïtat de les extraescolars en horari lectiu, fins a un total de 8,5 milions d'euros, i més recursos humans i tècnics per a aconseguir l'objectiu d'eliminar els barracons.

TAXA TURÍSTICA

En economia, les esmenes de Podem van destinades al reforç dels projectes de tipus cooperatiu, a més de promoure una reflexió global sobre la gestió de residus amb una visió "àmplia, no només del SDDR" i el plantejament d'una entitat gestora de residus, i en el sector turístic aposten per afrontar la precarietat laboral, la temporalitat i les 'kellys', a més d'intensificar la inspecció dels apartaments il·legals.

Preguntat sobre la taxa turística, sobre la qual Podem ja ha presentat una esmena a la llei d'acompanyament, Estañ ha afirmat que "la proposta està feta" i estan esperant "una contraproposta". Ha admès que els va sorprendre i "va alarmar" la negativa del PSPV a debatre-la, encara que segueixen "oberts al diàleg" perquè "segueix sent una prioritat al costat de les altres".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento