Comunitat Valenciana

Puig demana a Corts exigir al Govern central reformar el finançament enguany i suport als 1.300 milions reivindicatius

  • VALÈNCIA, 23 (EUROPA PRESS)
Ximo Puig en imatge d'arxiu
Ximo Puig en imatge d'arxiu
Europa Press
Ximo Puig en imatge d'arxiu

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha avançat este dijous que el full de ruta del Consell per a exigir la reforma del sistema de finançament que va prometre el Govern centrla en la Conferència de Presidents serà tractar d'aconseguir que s'amplie més el consens en la societat valenciana i, per a açò, es promourà una declaració en les Corts per a exigir a l'executiu de Mariano Rajoy que "complisca el seu compromís" de reformar el model abans que finalitzar l'any, al mateix temps que ha demanat "una mostra de lleialtat reivindicativa" al parlament valencià perquè les formacions recolzen la partida de 1.325 milions.

Així ho ha indicat en la sessió de control d'este dijous en ser preguntat per la síndica del grup parlamentari 'popular' en les Corts, Isabel Bonig, sobre les actuacions i accions i actuacions que durà a terme per a millorar el finançament.

Bonig ha criticat el PSPV per manifestar i sol·licitar el canvi del sistema quan va ser el partit que va imposar l'actual model. "La seua situació és l'equació perfecta: sistema finançament més PSPV és igual al problema valencià i ara la incògnita és qual és el seu pla? Va a seguir buscant enemics o aliats, se'n va a asseure a dialogar?", li ha preguntat.

Sobre este tema, el cap de l'executiu valencià ha destacat la manifestació que es va celebrar el dissabte 18 de novembre a favor d'un finançament just i de la qual ha valorat que van participar "milers de valencians que van eixir al carrer per a exigir igualtat oportunitats". "Va ser una manifestació a favor dels valencians i contra ningú i va ser èxit", ha emfatitzat per a assenyalar que ara el problema valencià "s'ha visibilitzat i està en el debat polític a Espanya".

Al seu juí, la resposta del Govern a esta reivindicació no pot ser "incomplir" el que es va comprometre en la Conferència de Presidents i, per açò, ha remarcat que, a partir d'ara, el full de ruta serà tractar d'aconseguir que s'amplie més el consens en la societat valenciana i, per a açò, es promourà "una declaració de tots els grups de Corts exigint que el Govern complisca el seu compromís i és que abans d'acabar 2017 ha d'haver-hi un nou model de finançament".

En segon lloc, ha demanat que "es done una mostra de lleialtat reivindicativa" i tots els grups recolzen la partida de 1.325 milions dels pressupostos de la Generalitat, més enllà de la decisió que prenguen respecte als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE).

"FALTA DE GESTIÓ"

En la rèplica, Bonig ha enlletgit al president que la setmana passada la seua formació es negara a firmar una declaració institucional que va promoure la seua formació a favor de millorar el finançament pel que li ha etzibat que el seu problema és "la falta de gestió". En este punt, ha criticat que el Consell té les llistes d'espera en dependència, a 15.000 xiquets en barracons però obrirà la televisió.

No obstant açò, li ha estès mà i li ha indicat: "Anem a recolzar el model dels experts però amb dos condicions: que ingressos de més que vingan per la reforma vagen al realment important, que és l'educació, sanitat i benestar social i no a col·locats i quiosquets i que no hi haja augment d'impostos", li ha sol·licitat.

Concretament, ha exigit eliminar Successions, Patrimoni i modificar l'impost de Transmissions Patrimonials perquè paguen els que més tenen i no els empresaris, autònoms i ciutadans.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento