Comunitat Valenciana

El fiscal demana 6 anys de presó per a l'exvicealcalde Alfonso Grau per acceptar rellotges

  • L’exalcalde de València amb el PP està acusat d'acceptar rellotges de luxe d'un contractista municipal. 
  • L'empresari que va lliurar els regals a l'ex número 2 de Rita Barberá va gestionar el ‘Bus turístic’. 
  • Alfonso Grau va canviar els articles per uns altres més cars i va abonar la diferència, segons relata Anticorrupció.
El exvicealcalde de Valencia, Alfonso Grau, en una imagen de archivo.
El exvicealcalde de Valencia, Alfonso Grau, en una imagen de archivo.
ARCHIVO
El exvicealcalde de Valencia, Alfonso Grau, en una imagen de archivo.

La Fiscalia Anticorrupció sol·licita sis anys de presó per a Alfonso Grau, exvicealcalde de València i durant anys mà dreta de Rita Barberá en l'Ajuntament de la capital, acusat d'acceptar rellotges de luxe d'un contractista del Consistori, canviar-los per uns altres més cars i pagar la diferència. Així consta en la qualificació provisional del ministeri públic, en la qual s'atribueix a Grau delictes de blanqueig de capitals i un delicte continuat de suborn.

També se li reclama el pagament d'una multa de 75.000 euros. Al costat de Grau, investigat en el conegut com a cas Imelsa, està així mateix processat en aquesta causa, instruïda pel Jutjat nombre 19 de València, l'empresari Urbano Catalán, responsable de Transvia i Viatges Privilege, que gestionen el Bus turístic en la ciutat.

Per a ell, el fiscal reclama una pena d'un any de presó per suborn. Segons s'ha investigat en aquest procediment, Transvia regalava suposadament a canvi de contractes rellotges d'alta gamma a l’exvicealcalde, que l’exedil del PP en el consistori presumptament canviava per uns altres de preu superior i abonava la diferència, sistema que constituiria un blanqueig de capitals en opinió de la Fiscalia.

Els investigadors han pogut rastrejar aquesta actuació perquè en els rellotges figura el nombre de sèrie, que han pogut acarar en l'establiment on es feien els canvis, i així comprovar el procés. Les diligències es van obrir a la fi de 2015, quan el jutjat va rebre una denúncia de la Fiscalia contra tots dos investigats (terme que substitueix al d'imputat després de la reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal).

Alfonso Grau i l'empresari Urbano Catalán van ser detinguts el passat 22 de febrer i van quedar en llibertat amb càrrecs després de passar per dependències de la Guàrdia Civil, on tampoc van declarar.

La Fiscalia destaca que Grau, “de manera mentidera i amb vertader ànim d'ocultar l'origen il·lícit” del rellotge Piaget, va assenyalar a requeriments de l'Agència tributària que aqueix article li'l va regalar un familiar en el nadal de 2012, malgrat que va ser adquirit al desembre de 2011 i retornat al gener de 2012. Per al ministeri públic, aquests fets són constitutius d'un delicte continuat de suborn, del que són autors Grau i Catalán, i d'un delicte de blanqueig de capitals, del que en opinió d'Anticorrupció és autor l’exvicealcalde de València.

La xifra

75.000 euros de multa reclama per a l’exvicealcalde de València la Fiscalia Anticorrupció. Un dels rellotges que suposadament va rebre, segons el ministeri públic, va costar 13.520 euros. L'endemà, ho va retornar i, amb aqueixos diners i 12.160 euros en metàl·lic, va adquirir un altre d'or que costava 25.680 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento