Comunitat Valenciana

Podem condiciona el diàleg pressupostari a incloure el debat de la taxa turística

  • El partit critica el no del PSPV a negociar aquesta qüestió i condiciona l'aprovació dels comptes a "que se senten a parlar" sobre el tema.
  • Segons el diputat David Torres, "en estos moments no podem votar a favor els pressupostos" i sobre el no o l'abstenció ha apuntat que ho valoraran.
  • La formació lamenta que el PSOE s'haja negat "a asseure's a negociar una proposta que ni tan sols estava ni presentada" i assegura que el sector està d'acord.
David Torres
David Torres
I.CABALLER/CORTS VALENCIANES
David Torres

El diputat de Podem en les Corts Valencianes David Torres s'ha mostrat este dijous "sorprés" pel fet que el PSPV haja "tancat qualsevol via de negociació" sobre la taxa turística plantejada per la seua formació i ha indicat que encara que la seua aprovació "tal qual" en els pressupostos no és una condició sine qua non per a aprovar els comptes de 2018, sí ho és "que se senten a parlar" i es negocie perquè, en cas contrari, no poden "avançar en la millora" de les mateixos.

Així s'ha pronunciat Torres en declaracions als mitjans en els passadissos del parlament autonòmic després d'haver lamentat en la seua intervenció en el ple que "s'haja tancat una porta" perquè el "PSOE s'ha negat a asseure's a negociar una proposta que ni tan sols estava ni presentada" com és la implantació d'un impost sobre l'activitat turística, que ha rebutjat sense "asseure's a una taula i arribar a acord", ha insistit.

"Pensem que s'ha tancat una porta que difícilment farà que es puga obrir arribant a acords", ha remarcat, per a recalcar que el sector està d'acord amb esta taxa i advertir que encara "queda perquè el PSOE puga reflexionar i òbriga la porta que hui ha tancat".

Preguntat sobre estes afirmacions i si, en este punt, votaran a favor dels comptes, Torres ha contestat: "En estos moments no podem votar a favor els pressupostos". Sobre si açò es traduiria en un no o en una abstenció, arribat el cas, ha apuntat que és alguna cosa que valorarien en funció del procés de millora durant les esmenes parcials al projecte.

“En 2018 és impossible que s’aplique”

El subsecretari general del PSPV i portaveu en les Corts Valencianes, Manolo Mata, ha assegurat este dijous, sobre la proposta plantejada per Podem sobre la taxa turística, que "en el 2018 és impossible que s'aplique" i en 2019 sospita que "també".

Ha instat al fet que "si és un tema tan important" que cada partit ho plantege de cara a les eleccions autonòmiques d'eixe any i els electors puguen tindre eixa qüestió "sobre la balança", de manera que si es reedita un acord de govern serà "una de les qüestions més interessants que hi haurà sobre la taula".

En declaracions als mitjans en els passadissos del Parlament, Mata ha sigut taxatiu. "En 2018 no s'aprovarà la taxa turística i si algú creu que per açò ha de prorrogar-se un pressupost de la Generalitat i caure el pla Edificant o la rebaixa de taxes, que ho explique", ha dit.

Ha recordat que eixa taxa turística representaria una recaptació, segons els nombres de Podem, de 30 o 40 milions d'un pressupost global de 20.000 milions. A més, Mata ha incidit que és una qüestió "molt interessant però no és pacífica" i no saben quines lleis pretén canviar la formació morada per a poder implementar-la, amb eixa doble condició autonòmica i municipal que "complica" la qüestió.

"Estic segur que en este pressupost no es pot canviar", ha reiterat el socialista, que ha remarcat que falten estudis de valoració per a veure si el que es pot aconseguir és "una pèrdua de turistes", i parlar amb el sector i amb els ajuntaments. Així, ha marcat distàncies amb Podem, que manté una posició diferent sobre la taxa -si estiguera d'acord en tot, ha ironitzat, "seria militant" d'eixe partit-.

Compromís “obert”

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Fran Ferri, ha assenyalat que en el seu grup estan "oberts encara a parlar de la taxa turística" i si la proposta de Podem va en el sentit de "millorar la qualitat de vida dels valencians" o es pot adequar perquè tinga eixe esperit, la recolzaran.

Així s'ha pronunciat Ferri en declaracions als mitjans en el Parlament valencià en ser preguntat sobre la posició de Compromís sobre eixe impost, donades les postures oposades de Podem i PSPV. Sobre este tema, ha assegurat que encara no ha vist l'esmena als pressupostos en la qual la formació morada planteja la implantació de la taxa, però ha recordat que sempre s'han mostrat a favor de la taxa. "Però tampoc estem a favor de qualsevol taxa turística", ha matisat.

Per açò, ha indicat que estudiaran la proposta, amb un grup de treball, i veure si estan d'acord o no i, en eixe cas, presentar propostes per a modificar-la. "Estem oberts encara a parlar d'eixa taxa turística, queda molt de temps encara de pressupostos, més d'un mes, i treballarem per la taxa turística", ha apuntat.

Sobre la posició del PSPV sobre este tema, ha indicat que ell representa a Compromís i el seu grup estudiarà la proposta de Podem. "Sempre hem dit que (la taxa) té moltes coses positives i només pot ser bona si millora la qualitat de vida dels valencians. Si la proposta de Podem va en eixe sentit o si podem adequar-la perquè vaja en eixe sentit, estarem a favor", ha conclòs.

"Xantatge en tota regla"

La portaveu de Ciutadans en les Corts Valencianes, Mari Carmen Sánchez, ha criticat este dijous el "xantatge en tota regla" de Podem al Consell amb la taxa turística i ha assegurat que l'oferta que van plantejar en el seu moment al Consell per a "negociar" uns pressupostos "justs" segueix endavant.

En declaracions als mitjans en les Corts, ha assenyalat que les seues condicions són "molt més assumibles" perquè són "molt més assenyats" i no pretenen fer xantatge, i s'ha referit a la baixada de l'impost de successions com a condició per a eixe diàleg i el possible vot a favor de Cs.

Sánchez s'ha preguntat "amb quin sector s'ha reunit" el diputat de Podem David Torres per a afirmar que la taxa "afavoriria a tot el sector" i que este la recolza, quan "el sector turístic està, amb perdó, que fuma en pipa".

Així, ha avançat que quan arribe el moment, el seu grup votarà en contra d'eixa taxa perquè rebutja la pujada d'impostos, en primer lloc, i "més quan s'està posant com a xantatge per a aprovar uns pressupostos, que és el major punt d'estabilitat política" de l'any.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento