Comunitat Valenciana

La Conselleria de Sanitat finançarà els dispositius ‘flaix’ per als menors diabètics

  • A la Comunitat Valenciana hi ha 1.400 xiquets amb diabetis tipus 1, que evitaran una mitjana de 8 punxades al dia amb aquest sistema.
  • La mesura, que suposarà una inversió de 500.000 euros, potenciarà també la detecció precoç a través d’un sistema de garbellat automatitzat.
  • També s'impulsarà, mitjançant acords amb els Ajuntaments, la realització d'exercici físic i accions que promoguen una alimentació saludable.
Prueba de la glucosa, diabetes, glucómetro
Prueba de la glucosa, diabetes, glucómetro
OMS
Prueba de la glucosa, diabetes, glucómetro

La Generalitat Valenciana va anunciar ahir que la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va a finançar els dispositius de mesurament de glucosa, coneguts com a flaix, als 1.400 menors d'edat de la Comunitat que pateixen diabetis del tipus 1. La mesura, que s'emmarca en la nova Estratègia de Diabetis de la Comunitat Valenciana 2017-2021 i que suposarà una inversió de 500.000 euros, permetrà que els afectats eviten una mitjana de vuit punxades al dia.

“És un sistema que ofereix qualitat de vida i tranquil·litat tant al xiquet com als seus pares, perquè d'una forma molt senzilla facilita tota la informació sobre en quin estat es troba”, va explicar la consellera del ram, Carmen Montón. Amb l'aprovació d'aquesta mesura “es fa un pas més”, ja que, segons va recordar Montón, el passat mes de maig la Comunitat va ser la primera regió espanyola a finançar els dispositius de mesurament continu de glucosa per a pacients amb diabetis 1 amb bomba d'insulina.

La nova estratègia de diabetis també contempla potenciar la detecció precoç a través d'un sistema de garbellat automatitzat. En aqueix sentit, el coordinador del pla, Francisco José Pomares, va explicar que es donarà als professionals d'Atenció Primària una eina automatitzada de garbellat de diabetis basada en uns factors de risc com l'edat, a partir de 45 anys, i també en joves que tenen condicions de laboratori que es poden detectar a través dels sistemes informatitzats de la Conselleria.

Igualment s'impulsarà, mitjançant acords amb els Ajuntaments, la realització d'exercici físic i accions que promoguen una alimentació saludable. A més, es reforçarà la formació dels professionals per a la seua actualització en els últims avanços i tractaments, així com la dels docents dels centres educatius en l'atenció i cura de xiquets amb aquesta patologia.

Es calcula que la prevalença de diabetis tipus 2 a la Comunitat Valenciana és del 7,8%, és a dir, unes 400.000 persones, als quals se sumen un altre 6% més que podria patir-la sense saber-ho. A més, prop de 200.000 persones pateixen diabetis tipus 1 en la regió. Aquesta malaltia té especial incidència en les dones. No en va, Sanitat calcula que hi ha unes 180.000 afectades. En la immensa majoria dels casos de dones joves, la malaltia es deriva d'un problema d'obesitat.

Petició del PSOE en el Congrés 

El PSOE ha registrat en el Congrés una proposició no de llei per a reclamar que els sistemes de monitoratge continu de glucosa o flaix de glucèmia s'incloguen en la cartera comuna de serveis del Sistema Nacional de Salut (SNS) en “indicacions precises”.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento